Mendup Nedir? Mendup Kısaca Ne Anlama Gelir?

Güncelleme Tarihi:

Mendup Nedir Mendup Kısaca Ne Anlama Gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 22:44

Dinimizce caiz olmayan ve yapılması günah sayılan şeyler haram olarak nitelendirilir. Dinin kuralları ve hükümleriyle çelişkili olmayan ve yapıldığı takdirde mümine sevap kazandıran şeyler ise helaldir. İslam'da bunun dışında mekruh, mendup ve müstehap gibi her Müslümanın bilmesi gereken temel kavramlar da yer alıyor. Bu kavramlardan biri olan mendup nedir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mendup kavramını anlamak için mekruh kavramının ne anlama geldiğini de bilmek gerekiyor. Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında belirtilmemiş, ancak yapılması dine aykırı kabul edilen küçük günahlara mekruh denir. Mekruh, haram değildir. Ancak yine de her Müslümanın haramdan sakındığı gibi mekruhtan da sakınması gerekir.

Mendup Nedir?

Arapça kökenli bir sözcük olan mendup, nedb kökünden türetilmiştir. Nedp, kişiyi bir eylem için özendirmek, teşvik etmek ve isteklendirmek anlamına gelir. Mendup kelimesinin sözlük anlamı da teşvik edilen hal ve harekettir.

Mendup ibadetler yerine getirilmediği takdirde günah sayılmaz. Bu yönüyle haram ve mekruh sayılan şeylerden farklıdır.

Mendup Kısaca Ne Anlama Gelir?

Mendup ile müstehap aynı anlama gelir. Her ikisi de Kur’an'da ya da hadislerde kesin bir emir bulunmamasına rağmen yapılması sevap olan ibadetler demektir.

Haberin Devamı

Mutasavvıflar ve İslam ulemasının önde gelen isimleri mendup yerine edep kelimesini kullanmıştır. Onlara göre bir Müslümanın farz olmadığı halde yaptığı ibadetlerin ve iyiliklerin tamamı edepten ileri gelir. Yalnızca takva sahibi olanlar ve dünya nimetlerine sırt çevirip Allah'a yönelenler mendup ibadetleri yerine getirirler.

Örneğin kuşluk namazı kılmak müstehap sayılır. Kuran'ı Kerimdeki hiçbir ayette kuşluk vakti emredilmez ya da özendirilmez. Buna rağmen bir Müslümanın kuşluk namazı kılması Allah'a olan bağlılığının bir nişanesidir. Bu nedenle, kuşluk vakti salat getirmenin farz olan diğer namazlar kadar sevabı büyüktür.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!