Memleket Hikayeleri kitabı kimin eseridir? KPSS sorusu Memleket Hikayeleri eserinin yazarı ve hayatı

Güncelleme Tarihi:

Memleket Hikayeleri kitabı kimin eseridir KPSS sorusu Memleket Hikayeleri eserinin yazarı ve hayatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2022 14:16

Bugün uygulanan KPSS Genel Kültür- Genel Yetenek sınav soruları adaylar tarafından merak konusu oldu. Bu soruların arasında en çok dikkat çekenlerden biri de "Memleket Hikayeleri kimin eseridir?" sorusu oldu. Eser sahibi hakkında bilgi almak isteyen adaylar, sınav çıkışı sorunun yanıtını araştırmaya başladı. İşte, Memleket Hilayeleri eseri yazarı ve hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

KPSS GY-GK sınavında çıkan Memleket Hikayeleri adlı eserin yazarı sınav çıkışı adaylar tarafından araştırılıyor. Memleket Hikayeleri eserin sahibi Kirpi lakaplı yazar, araştırmaları hız kazandı. Peki, Memleket Hikayeleri kimin eseridir? İşte, KPSS sorusu Memleket Hikayeleri kitabının yazarı...

MEMLEKET HİKAYELERİ KİMİN ESERİDİR?

Memleket Hikâyeleri, Refik Halit Karay'ın 1919'da yayımlanmış hikâye kitabıdır. Kitabın 1947 yılında, Karay'ın gözden geçirerek eklemeler ve bazı değişiklikler yaptığı yeni baskısı yayımlanmıştır.

MEMLEKET HİKAYELERİ KİTABININ KONUSU

Genç yaşta sürgün edilen Refik Halit Karay, Memleket Hikâyeleri'nde, sürgün yıllarında (1913-1918) gezdiği Bursa, Sinop, Çorum, Ankara ve Bilecik'in coğrafyasını ve bu coğrafyanın insanlarını ele almıştır. Karay Anadolu'yu tasvir ederek toplumsal yaşamı aktarır; hikâyelerin çoğu Anadolu'daki kasaba ve köylerde geçer. Karay'ın bu hikâyelerde en çok işlediği kahramanlar bürokratlardır. Bürokratlar kötü çevre koşullarında mevcut bozukluklara ve ağır bürokrasi şartlarına karşı bir şeyler yapmaya çalışsalar da ortamın geri kalmışlığı onları sindirir ve iş yapmaz hâle getirir. Maupassant tarzında kaleme aldığı eserinde Karay, Anadolu'yu eleştirir fakat bu eleştiri küçümseme değildir.

Haberin Devamı

REFİK HALİT KARAY KİMDİR?

Refik Halit Karay, Bolu Mudurnu'dan İstanbul'a göçen Karakayış ailesinden Maliye Başveznedarı Mehmed Halid Bey'in oğlu olarak 15 Mart 1888’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi'nde okudu. Maliye Nezareti'nde (Hazine ve Maliye Bakanlığı) memur olarak çalıştı.

II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı. 1909 yılında girdiği Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yaptı.

Fecriâtî topluluğuna katıldı ve "Kirpi" imzasıyla mizah dergisi Kalem'e yazılar yazmaya başladı.

Yazıları yüzünden 1913'te önce Sinop'a sürüldü. Daha sonra Çorum, Ankara, ve Bilecik'e gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Robert Kolej'de Türkçe öğretmenliği yaptı. Posta-Telgraf Umum Müdürlüğü'ne atandı. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu, Aydede adlı siyasi mizah dergisini çıkarmaya başladı.

Haberin Devamı

İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılardan ötürü vatan hainliğiyle suçlandı, Yüzellilikler listesine alındı. Uzun süre yurt dışında, Beyrut ve Halep'te sürgün yaşadı. Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla, Yüzellilikler listesindekilerin affedilmesinde önemli rol oynadı. 16 senelik sürgün hayatının ardından 1938 yılının Temmuz ayında yurda döndü. 1948 yılında, Aydede dergisini tekrar yayımlamaya başladı.

Refik Halit Karay, 18 Temmuz 1965’te İstanbul’da vefat eden Karay, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

 

BAKMADAN GEÇME!