MEB'den eğitim gezilerine önlem

Güncelleme Tarihi:

MEBden eğitim gezilerine önlem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2007 14:27

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim gezilerine yönelik yeni düzenlemeler getirdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Eğitim Gezileri” konulu, İçişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına da bilgi olarak gönderilecek bir genelge yayınladı.
Çelik, genelgede, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin, ülkenin tarihi ve coğrafi doğal güzelliklerini ve özelliklerini daha yakından tanımlarına katkı sağlamak, bu vesileyle yurt sevgisini pekiştirmek, vatandaşlık ve tarih bilincini güçlendirmek, seyahat kültürü kazandırmak suretiyle ve iç turizmin hareketlenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla okul ve kurumlarca, idareci ve öğretmenler nezaretinde, il içi veya il dışı eğitim gezilerinin düzenlenmekte olduğunu kaydetti.
Yeni uygulamaya konulan öğretim programlarında, gezi, gözlem ve incelemeye dayalı öğrenme stratejisinin etkili ve yaygın bir uygulama olarak önerildiğini belirten Çelik, bu bağlamda öğrencilerin çeşitli okul dışı etkinliklere katılmalarının özendirilmekte olduğunu ve öğretim programlarının bu yönüyle etkili ve verimli bir şekilde uygulanmasının desteklendiğini vurguladı.

Haberin Devamı

“TAŞIMA SÖZLEŞMESİ”

Gezinin düzenleneceği yerlerin seçiminde, geziye katılan öğrencilerin yaş grubunun göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Çelik, gezide kullanılacak otobüsün sahibi veya ilgili firma yetkilisiyle geziden önce mutlaka “taşıma sözleşmesi” yapılacağını bildirdi.
Buna göre sözleşmede, ilgili mevzuat gereği bulunması gereken hususların yanında, tarafların adı, soyadı veya unvanları, aracın markası, modeli plaka numarası, sürücülerin isimleri, kalkış yeri ve saati, taşıma güzergahı, taşınacak yolcu sayısı, gidilecek yer/yerler, dönüş zamanı ve yeri ile taşıma ücreti, ödeme şekli, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi numaraları, yolda arızalanması halinde yapılacak iş ve işlemler gibi hususlar yazılacak, imzaya yetkililer kişilerce imzalanacak.
Otobüsteki yolcuların tamamını kapsayacak Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası ve aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılacak, sigorta poliçelerinin birer sureti sözleşmeye eklenecek.

“YOLCULUK, MÜMKÜN OLDUĞU KADAR GÜNDÜZ YAPILACAK”

Bakan Çelik, genelgede, 100 kilometrenin üzerinde yapılacak taşımalarda, Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen ve süresi devam eden “D 2” taşıt kartını haiz otobüsler ve 100 kilometrenin altında veya aynı il sınırları içerisinde yapılacak taşımalarda ise “Y” türü yetki bilgesini haiz otobüslerin kullanılacağını belirtti.
İlk hareket yerinden kalkışın mutlak surette gündüz saatlerinde olacağını, yolculuğun mümkün olduğu kadar gündüz yapılacağını ifade eden Çelik, ilköğretim 5. sınıfa kadar (5. sınıf dahil) olan öğrencilerin, 100 kilometreyi aşmayan veya il sınırları içerisindeki mahallelere günübirlik götürülüp getirileceğini belirtti.
Çelik, bir günü aşan gezilerde, varılan mahalde veya yol güzergahında gece konaklaması yapılacağını kaydederek, 100 kilometreyi aşan eğitim gezilerinde kullanılacak otobüslerin altı (6) yaşından büyük olmayacağını bildirdi.

“BEZ PANKART ASILACAK”

Gezilerde, otobüsün önüne okulun ilini, adını ve eğitim gezisi olduğunu belirten bez pankart asılacağını bildiren Çelik, genelgede şunları kaydetti:
“Gidilecek yerin uzaklığı göz önünde bulundurularak, araçta yeterli şoför bulundurulması sağlanacaktır.
Otobüslerde takograf bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunlu olup, aracı kullanan şoför ile takografta bulunan sürücü belgesi sahibinin aynı kişi olup olmadığı ile yolculuk süresince sürücü belgesinin takografta takılı olup olmadığı görevlilerce takip edilecektir.
Görevlilerce, otobüse Motorlu Araç Tescil Belgesi'nde belirtilen istiap haddinden fazla yolcu alınmaması, emniyet kemeri bulunması gereken koltuklarda (otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için) oturan yolcuların emniyet kemeri takması, otobüs hareket halindeyken koltukların arasında yolcuların dolaşmaması gibi konulara özen gösterilecektir.
Okul ve kurum müdürleri veya görevlendirecekleri yardımcıları ile gezide görevlendirilen personel (idareci/öğretmen), otobüs yola çıkmadan önce, otobüsün genel durumunu inceleyip “Araç Uygunluk Tespit Belgesi”ni dolduracaklar ve imzalayacaklardır.
Eğitim gezisinin başlangıcından bitimine kadar, sağlık, yol ve araç güvenliğinin sağlanması için belirtilen hususlara titizlikle uyulması, belirtilmeyen hususlarda ise gezi amaçları doğrultusunda alınmasında yarar görülen her türlü tedbirin önceden alınması sağlanacaktır.
Belirtilen şartları taşımayan otobüslere hiçbir şekilde eğitim gezisine çıkılmasına izin verilmeyecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!