MEB Müsteşarı Yusuf Tekin: "Dershane diye bir kurum artık yok”

Güncelleme Tarihi:

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin: Dershane diye bir kurum artık yok”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 14:25

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, dershanelerin dönüşüm sürecinin sona ermesine kısa bir süre kaldığına dikkat çekerek, “Kanuni dayanağı olan dershane kurumu ya da dershane diye bir kurum artık yok” dedi. Tekin, 2 bin 300 dershanenin programa başvurduğunu, bunlardan bin 300'ünün başvurusunun onaylandığını, bin iki yüzünün de özel okula dönüştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, özel okul ve kurumlarda yapılan denetimleri eğitim öğretim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi için yaptıklarını söyledi. Denetimlerin sadece özel okullarla ilgili olmadığını vurgulayan Tekin, Bakanlığa bağlı her türlü kurumun denetlendiğini belirtti. Dershane, özel öğretim kursu, özel okul, özel yurt gibi kurumların Bakanlığın denetiminde olduğunu hatırlatan Tekin, mayıs ayında valiliklere genelge gönderdiklerini söyledi.
İllerde ve taşrada, MEB'den izin almadan, diğer bakanlıklardan veya il özel idarelerden ruhsat alarak eğitim öğretim hizmeti sunan kurumlar bulunduğunu, kanunun verdiği yetkiyle bunları da denetlediklerini anlatan Tekin, diğer bakanlıklar ve idarelerden kişilerin denetimlerde yer almasının da bu gerekçeye dayandığını belirtti.

Haberin Devamı

“Dershaneler 1 Eylül'e kadar faaliyetlerini sürdürecek”

Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinin de sona ermesine çok az kaldığına dikkat çeken Tekin, dershanelerin eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül'e kadar devam edebileceğini hatırlattı. 1 Eylül'e kadar dershanecilik faaliyeti yürütecek kurumların neredeyse tamamına yakınının temel lise ya da özel öğretim kursuna dönüşmek için süreci takip ettiğini belirtti.
Tekin, "Net olarak söyleyebilirim, dershaneler artık kesinlikle yok" dedi.

Valiliklere gönderilen son genelgede, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının gereğinin ve yönetmelik doğrultusunda işlem yapılmasının istendiğini ifade eden Tekin, şunları söyledi:
"1 Eylül'den itibaren dershanecilik faaliyeti yapan hiçbir kurumumuz kalmayacak. Bunlardan özel öğretim kurumu ya da herhangi bir özel okula dönüşmek isteyen dershanecilere gereken kolaylığı yapacağız. Ama onun dışındakiler, dershaneci olarak faaliyetlerine devam edemezler. Dolayısıyla, vatandaşlarımıza, tırnak içinde söylüyorum kesinlikle bu tür ‘yasaya karşı hile yollarına başvuran' insanlara itibar etmemeleri, herhangi bir taahhüt altına girmemeleri, taahhüt altına girmeden mutlaka il milli eğitim müdürlüğümüze, ilçe milli eğitim müdürlüklerimize danışmalarını öneririz."

"Dönüşüm sürecinde desteğimize devam edeceğiz"

Dönüşüm programına başvurmayan dershanelerin ruhsatları bulunsa da özel öğretim kurumu olmadığının Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla da tescillendiğini söyleyen Tekin, "Kanuni dayanağı olan dershane kurumu ya da dershane diye bir kurum artık yok. Bunlar içerisinde özel öğretim kursuna ya da özel okullara dönüşenler faaliyetlerine devam edecekler. Hatta bu dönüşüm sürecinde biz teşviklerimize, desteklerimize devam edeceğiz" dedi.
2 bin 300 dershane dönüşmek için başvurdu
Özel öğretim kurslarının ruhsatlarını aldıktan ve prosedürleri tamamladıktan sonra faaliyetlerine başlayabileceğini söyleyen Tekin, bu konuda sınırlayıcı bir takvim bulunmadığını belirtti.
Dönüşüm programına başvurmayan yaklaşık bin dershane bulunduğunu kaydeden Tekin, yaklaşık 2 bin 300 dershanenin programa başvurduğunu, bunlardan bin 300'ünün başvurusunun onaylandığını, bin iki yüzünün de özel okula dönüştüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!