MEB ‘100 Temel Eser’ uygulamasını bitirdi

Güncelleme Tarihi:

MEB ‘100 Temel Eser’ uygulamasını bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2018 08:30

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), 2005 yılında eski bakan Hüseyin Çelik döneminde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için belirlenen ve okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan “100 Temel Eser” uygulamasını kaldırdı.

Haberin Devamı

Türk ve dünya edebiyatından Mustafa Kemal Atatük’ün ‘Nutuk’undan Yunus Emre’nin ‘Divanı’na, Antoine de Saint-Exupery’nin Küçük Prens’inden Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’sına kadar eserlerinin yer aldığı tavsiye listesi rafa kalktı. Uygulama, “MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser” logolarının kullanılması ve bu logoların listede olmayan eserlerde de kullanılarak satılması gerekçesiyle sona erdirildi.
Tavsiye edilen eserle ilgili telif hakkı olmayan farklı yayınevlerinin de listede yer alan eserlerin baskısını yaptığı, bakanlığın patentli logosu bulunmamasına rağmen farklı tasarımlardaki “100 Temel Eser” logolarının kullanıldığı ve bu logoların listede olmayan eserlerde de kullanıldığı belirlendi.

MİLLİ VE İNSANİ DEĞERLER

Uygulamayı kaldıran bakanlık, genelgeyle “Öğrencilere artık kitap önerisinde bulunulmayacağını, eserlere ilişkin öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilerden gelen olumsuz bildirimler, konuyla ilgili akademik çalışmalarda yapılan tespitler ve uygulamaya yönelik bakanlıkça araştırmaların dikkate alındığını” vurguladı. Genelgede, öğrencilerin bir eser listesiyle sınırlı kalmadan öğretmenlerin rehberliğinde Anayasa’ya, yasalara ve Milli Eğitim’in temel amaçlarına ters düşmeyecek, “milli ve insani değerlere saygılı” bütün eserlerden yararlandırılmalarının amaçlandığı da ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!