Matematik ve fende sıralamamız yükseldi... Aferin çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Matematik ve fende sıralamamız yükseldi... Aferin çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2020 07:00

Dört yılda bir açıklanan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) 2019 yılı sonuçları yüzümüzü güldürdü.Araştırmanın sonuçlarına göre, hem matematik hem fen alanında başarı ölçüsü olarak kabul edilen 500 puanın üstünde yer alan Türkiye performansını yükseltti. Türkiye’nin sıralamadaki yükselişinin ülke genelinde tüm bölgelere yayıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Eğitim alanında dünyanın en kapsamlı çalışmalarından biri olan TIMSS’e, Türkiye 4 ve 8’inci sınıflar düzeyinde katıldı. TIMSS’in 2019 döngüsünde dördüncü sınıf düzeyinde 58 ülke, sekizinci sınıf düzeyinde ise 39 ülke yer aldı. Türkiye’nin matematik ve fen değerlendirmelerinde, hem dördüncü sınıf hem de sekizinci sınıf düzeylerinde ortalama başarısını anlamlı ölçüde arttırdığı görüldü.

MATEMATİK BAŞARISI 40 PUAN ARTTI
Dördüncü sınıf düzeyinde Türkiye’nin ortalama matematik başarısı 2015 yılında yapılan bir önceki araştırmaya göre 40 puan artarak, 523 puan oldu. Bu puanla Türkiye 58 ülke arasında 23'üncü sıraya yükseldi. Son üç TIMSS döngüsünde ileri matematik yeterliliğine sahip olan öğrenci oranı yüzde 4’ten yüzde 12’ye çıktı. Bir önceki araştırmada 4’üncü sınıfa giden öğrencilerin şu an 8’inci sınıfta olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, bu sonuç öğrencilerin matematik düzeyinin yıllar içerisinde daha iyiye doğru gittiğini ortaya koymuş oldu.

Haberin Devamı

Matematik ve fende sıralamamız yükseldi... Aferin çocuklar

ORTALAMA 21 BASAMAK ARTTI
Türkiye’nin başarısı ortalama 21 basamak yükseldi. TIMSS 2015’e göre matematikte ortalama başarı puanı 4'üncü sınıf düzeyinde 40, 8'inci sınıf düzeyinde 38 puan arttı. Fen alanında ise 4'üncü sınıf düzeyinde 43, 8'inci sınıf düzeyinde 22 puan artış sağlandı. 

NASIL BAŞARDIK?

Matematik ve fende sıralamamız yükseldi... Aferin çocuklar

“Olmak istediğimiz yerde değiliz ama yolculuğumuzda kat ettiğimiz yol oldukça sevindirici” diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk başarıyı şöyle yorumladı: “Ne değişti de Türkiye böylesi bir yükseliş yakaladı diye baktığımızda birkaç ana başlıktan söz edilebilir. Kurduğumuz ölçme değerlendirme merkezleri, uluslararası standartlardaki yeni nesil sorular, hızlı bir yükselişe geçen öğretmen eğitimleri, EBA’nın çocukları dijital içeriklerle pek çok yönden geliştirerek bir öğrenme disiplini içerisinde tutması, fiziki iyileştirmeler, TIMSS konusundaki farkındalık oluşturma çalışmaları bu başlıklar arsında sayılabilir. Her geçen yıl daha iyi sonuçlara ulaşacağımıza eminiz. Varmak istediğimiz yer, dünya sıralamasında ilk on içerisinde yer almaktır.” 

Haberin Devamı

TIMSS NEDİR?
TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), öğrencilerin matematik ve fen bilimleri alanlarında kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirilmesini amaçlayan bir tarama araştırması. Araştırma 4 ve 8'inci sınıf düzeyindeki öğrencilerin dört yıllık periyodlar halinde matematik ve fen bilimleri alanlarındaki performanslarını ölçüyor.

TÜRKİYE 5'İNCİ KEZ KATILDI
Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) dünyada ilk olarak 1995 yılında 4 ve 8'inci sınıf öğrencilerine uygulandı. 1995’teki ilk araştırmaya ve 2003 yılında yapılan araştırmaya katılmayan Türkiye, 1999 ve 2007 araştırmasına sadece 8'inci sınıf, 2011 ve 2015 araştırmalarına ise 4 ve 8'inci sınıf düzeyinde dahil oldu.

Haberin Devamı

SİNGAPUR YİNE BİRİNCİ
Açıklanan rapora göre Uzakdoğu ülkeleri matematik ve fen alanlarındaki başarısıyla açık ara önde. Singapur tüm alan ve sınıf düzeylerinde 2015’te olduğu gibi yine ilk sırada yer aldı. Singapur’un ardından başarı listesinde ilk sıraları Tayvan, Güney Kore, Hong Kong ve Japonya gibi ülkeler paylaştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!