Manga nedir ve nasıl okunur? Dünyada en çok okunan manga önerileri ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Manga nedir ve nasıl okunur Dünyada en çok okunan manga önerileri ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:59

Dünya genelinde edebi anlamda pek çok eser bulunmaktadır. Her ülkenin kendine özgü edebi eserleri bulunur. Manga da bu kapsamda oldukça merak uyandırmaktadır. Manga nedir ve nasıl okunur? Dünyada en çok okunan manga önerileri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Manga, Japonya'ya özgü çizgi romanlar olarak bilinmektedir. Anime dünyasının önemli bir parçası olan manga kelime tanımı olarak Japon çizgi romanı anlamı taşımaktadır.

 Manga Nedir?

 Manga, Japonya ile özdeşleşen bir tabir olarak bilinmektedir. Anime dünyasına aşina olan kişiler rahatlıkla manga okuyabilirler. Pek çok başarılı sanatçı tarafından yazılan manga da günümüzde oldukça popüler bir hal almıştır. Manga adı verilen animeler büyük bir hayran kitlesine de sahiptir.

 Japon sanat tarihine ait olan manga dünyasında pek çok örnek bulunmaktadır. Çince kökenden gelen Manga'yı yazan kişilere "Mangaka" denilmektedir. Manga kelimesinin ilk kullanım tarihi bilinmese dahi 1770'li yıllara dayandığı bilinmektedir. Mangalar 800 yıllık bir tarihe de sahiptir.

Haberin Devamı

 Manga Nasıl Okunur?

 Manga okumak genel olarak Türkçe çizgi roman okumaktan farklıdır. Manga okurken genellikle sağdan sola ve sonra da yukarıdan aşağıya doğru mangayı okumayı öğrenmek gerekir. Ayrıca panel unsurları da doğru bir şekilde yorumlanmalıdır. Manga'da yaygın olarak kullanılan bazı duygu ikonları da yer alır. Bu ikonlar ise karakterlerin duygu durumlarının keşfedilmesini sağlar. Manga içerisinde yer alan duygu durum ikonları manganın anlamını anlamaya da yardımcı olacaktır.

 Dünyada En Çok Okunan Manga Önerileri ve Örnekleri

 Japon sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan mangaların birbirinden farklı örnekleri vardır. En çok okunan mangalardan birisi de One Piece olarak bilinmektedir. Manga tarihinin en tepesinde yer alan One Piece 91 ciltten oluşmaktadır. Satış rekorları kıran bu manga Guinness Rekorlar Kitabına da girmiştir. Attack on Titan da en fazla okunan manga türlerinden birisidir.

 Aksiyon dolu olan bu manga pek çok kişi tarafından beğenilmektedir. Oldukça popüler mangalardan biri de Death Note olarak bilinmektedir. Death Note dünyaya manyayı tanıtan en önemli eserler arasında yer alır. Dünyada en çok okunan manga örnekleri ise şu şekilde sıralanabilir;

Bleach

Dragon Ball

Naruto

One Punch Man

Monster

Slam Dunk

Haberin Devamı

En Çok Bilinen Manga Türleri

 Josel: Manganın daha derin ve aşkı içeren türleridir. Romantizm de barındıran manga türü genellikle 18 yaşından büyük kişilere hitap etmektedir.

 Shounen: Genellikle aksiyon, komedi, ve eğlence konularını barındıran manga türüdür.

 Shoujo: Manganın bu türünde drama, romantizm ve aşk ile ilgili hikayeler işlenmiştir.

 Seinen: Bu manga türü genellikle aksiyon dolu konular içermektedir. Seinen mangalarında şiddet, savaş ve kan da çok yoğun olarak işlenmiştir. Seinen manga türünü daha çok 18 yaşın üstündeki kişiler okuyabilir.

 Kodomomuke: Çocuklar için hazırlanan manga türüdür. Sevimli, eğlenceli ve neşeli konulardan oluşan hikayeler çocukların beğenisine sunulur.

Haberin Devamı

 Japonya'da Manga Kültürü

 Japonya sanat tarihinde manganın önemli bir yeri bulunmaktadır. Dünyada en çok manganın satıldığı ülke ise Japonya olarak bilinmektedir. Japonya'dan dünyaya yayılan mangalar yoğun olarak ilgi görmüştür. Japonya'da satılan her 10 kitaptan 3'ünün de manga olduğu bilinmektedir. Özellikle çocuklar ve gençler de mangaya yoğun ilgi göstermişlerdir. Japonya'da her yıl 2 milyardan fazla manga satılmaktadır. Manga satışından elde edilen gelir ise 7 milyar civarındadır. Yapılan araştırmalara göre Japon biri yılda en az 15 adet manga okumaktadır. Japonlar için manga okumak oldukça önemli bir hal almıştır. Manga kültürünün gelişimi tüm dünyada da yayılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!