LYS başvuruları ne zaman sona erecek? 2016 LYS başvuruları nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

LYS başvuruları ne zaman sona erecek 2016 LYS başvuruları nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 20:37

ÖSYM tarafından hazırlanan LYS sınavı başvuruları bugün başladı. 2 milyon aday'ın başvururken dikkat etmesi gerekenler neler? 2016 LYS sınav başvuruları ne zaman sona erecek? Detayla bilgi haberde yer almaktadır.

Haberin Devamı

ÖSYM'nin oluşturduğu LYS sınav başvuruları bugün başladı. Herkesin merak ettiği sorulardan biri de LYS sınav başvurularının nasıl yapıldığı ve ne zaman sona ereceği. LYS sınavı hakkında detaylı tüm bilgiler haberimizde...

YGS sınavına giren ve en az 180 puan ve üzeri alan yaklaşık 2 milyon öğrenci LYS başvurusu yapacak. 2016 LYS başvurusu ve sınav tarihlerine açıklamada ulaşabilirsiniz.

LYS BAŞVURULARI VE SINAV TARİHLERİ

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri : 1-14 Nisan 2016 (Ücret ödeme için son gün, 15 Nisan 2016)

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 19 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 120 dakika

Haberin Devamı

2016 LYS BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ

LYS başvuruları ne zaman sona erecek 2016 LYS başvuruları nasıl yapılır

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).

YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır.

YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

LYS ÜCRETLERİ NE KADAR

LYS (1-15 Nisan 2016 tarihleri arasında yatırılacaktır.)
LYS’lerden herhangi birine girecek adaylar 35,00 TL
LYS’lerden herhangi ikisine girecek adaylar 70,00 TL
LYS’lerden herhangi üçüne girecek adaylar 105,00 TL
LYS’lerden herhangi dördüne girecek adaylar 140,00 TL
Tüm LYS’lere girecek adaylar 175,00 TL

LYS’ye başvururken bunlara dikkat

-Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemini internet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, ‘Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” uyarısını mutlaka görmeli ve yazıcıdan çıktı almalı.

-LYS başvuruları internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ‘ais.osym.gov.tr’ veya herhangi bir başvuru merkezinden yapılabilir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilir. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacak.

Haberin Devamı

-Başvuru merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklar. Adayların başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş aday başvuru formlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Başvuru merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, aday başvuru kayıt bilgilerinde yer alan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı inceledikten sonra çıktı üzerinde yer alan onay kodunu görevliye bildirmeli. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

-Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için sınava giriş belgesi düzenlenmeyecek.

-Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin internet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmeli. Adayların, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmesi ve yerleştirme işlemine kadar saklaması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!