LYS 2017 tercih robotu nasıl kullanılır? LYS'de doğru tercih için Uzmana Sor'un

Güncelleme Tarihi:

LYS 2017 tercih robotu nasıl kullanılır LYSde doğru tercih için Uzmana Sorun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 10:30

LYS 2017 tercih başvurularının başlamasına çok az bir zaman kaldı, araştırmalar hızlandı. Bu süreci en doğru şekilde gerçekleştirmek isteyen üniversite adayları oluşabilecek risklerin önüne geçebilmek içi tercih robotlarından yardım alıyor. Dilerseniz YÖK'ün hazırlamış olduğu ATLAS tercih robotundan dilerseniz de Uzmana Sor sayfamızdan yardım alarak tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte LYS 2017 tercihlerin fayda sağlayacak uygulamalar!

Haberin Devamı

LYS tercih kılavuzu ile ÖSYM'nin açacağı panelden üniversite seçimlerini değerlendirecek olan ünversite adayları, okumak istedikleri bölümü uzmanlar eşliğinde gerçekleştirecek. LYS tercih robotu desteğini de kullanacak olan adaylar, eğitim uzmanlarımıza tercihleri hakkında sorular sorabilecek. İşte, LYS 2017 tercih robotu ve uzmana sor ekranı hakkında detaylı bilgiler

LYS tercih kılavuzu, üniversite tercihlerinin başlamasıyla birlikte daha sık ziyaret edilecek. LYS tercih robotu ile tercihlerini sıralayacak olan adaylar, uzman desteğine ihtiyaç duyacak. İşte, 2017 LYS tercih kılavuzu ve uzmanlara tercih sürecinde sorular yöneltebileceğiniz 'Uzmana Sor' ekranımız

TERCİHLERİ 'UZMANA SOR'UN

LYS tercih sürecinde Hürriyet Gazetesi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Uzmana Sor adayların yanında olacak.

Haberin Devamı

Üniversite adayları tercih öncesi akıllarına takılan soruları, hangi üniversitelerin hangi bölümlerine girebileceklerini Uzmana Sor uygulaması sayesinde rehber öğretmenlere danışarak, 24 saat online cevap alabilecek.

UZMANA SORMAK İÇİN TIKLAYIN

2017 TERCİH ROBOTU

YÖK'ün hazırlamış olduğu ATLAS tercih robotu, ÖSYM'nin yayımlamış olduğu tercih kılavuzu bilgileri ile üniversite adaylarına kolaylık sağlıyor. Adaylar, başarı sıralaması ve puan türünü  belirleyerek tercih edebilecekleri bölümleri kolayca görüntüleyebiliyor. 

TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

TERCİH YAPARKEN BU HUSUSLARA DİKKAT

Gazi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma  Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip YÜKSEL, tercih süreci öncesinde adaylara bazı önerilerde bulundu. İşte, Prof. Dr. Yüksel'in tercih dönemiyle ilgili yazısı;

Haberin Devamı

Meslek; bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan sistemli etkinlikler bütünü. Meslek tercihi; meslekleri “istenirlik” açısından sıraya koyuyor.  Meslek seçimi ise bir kimsenin kendisine açık olan meslekleri çeşitli yönleriyle değerlendirip kendi ihtiyaçları ve beklentileri açısından istenilen yönleri, çok istenilmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesi. Meslek seçimi insanın hayatında yaptığı en önemli seçimlerden biri. Aynı zamanda karmaşık bir problem. Bireyin bir mesleğe ilgi duyması, yetenek, ilgi ve değerleriyle birlikte başka faktörler tarafında da etkileniyor. Örneğin, yaşamın ilk yılında bebeğin anne ya da bakıcıyla geliştirdiği güvenli ya da güvenli olmayan bağlanma (anne ya da bakıcıyla bebek arasında yakın duygusal bağ) türüyle meslek seçimi arasında ilişki bulunuyor. Günümüzde araştırmacılar meslek seçimi kararının hayatın belli bir döneminde bir anda verilen bir karar olmadığı, bu kararın zaman zaman alınan küçük ve önemsiz gibi görünen kararların bir sonucu bileşkesi olduğu görüşünde birleşiyor. Yani meslek seçimi kararı, mesleki gelişim süreci içinde biçimlenip ortaya çıkıyor. 

Haberin Devamı

TABLOLARI İYİ İNCELEYİN

Mesleki gelişim süreci, bireyin çocuklukta bir meslek fikrinin oluşmaya başladığı andan yetişkinlikte bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen dönemleri kapsıyor. Bu dönemde yerine getirilmesi gereken mesleki gelişim görevleri bulunuyor. Mesleki olgunluk, bireyin içinde bulunduğu dönem itibariyle kendisinden beklenen mesleki gelişim görevlerini yerine getirip getirememesi durumu. Lise döneminde ergen “bir mesleki tercihi billurlaştırma”, mesleki gelişim görevine ilişkin bazı mesleki tutum ve davranışları başarmalı. Örneğin; bir mesleki tercihi billurlaştırma gereğinin ve meslek seçiminde göz önüne alınacak faktörlerin farkında olmalı. Adaylar, 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuz’unda yer alan yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamalarını gösteren Tablo 3 ve Tablo 4’teki 1. Kısım ve 2. Kısım’ı dikkatli incelemeli. Yükseköğretim kurumu bazı fakülte ve programlara kabul koşullarında başarı sırası sınırı getirdi. Örneğin; tıp programlarına başarı sırası 40 binin altında olanlar giremeyecek. Benzer şekilde, hukuk programlarına 150 bininci sırada olan adayın altındakiler yerleştirilmeyecek. Bazı programların burs olanakları var. Bunlar için de kılavuzda verilen Kısım 1 ve Kısım 2’nin ayrıntılı okunması adaylar ve ailelerin lehine.

Haberin Devamı

İSTEĞE Mİ PUANA GÖRE Mİ TERCİH YAPMALI?

Meslek seçimi ve doğal olarak bunun başlangıcı olan tercih listeleri oluşturmak karmaşık bir durum. Her birey biricik ve kendine özgü. Karl Popper’in dediği gibi “Her karmaşık problemin bir basit çözümü var ve bu çözüm yanlış”tır. Bu sorunun basit bir cevabı yok. İdeal olanı adayın istediği programı ve bölümü seçmesi. Meslek seçimi, kariyer engelleri tarafından etkileniyor. Kariyer engeli, kişinin içinde ya da çevresinde yer alan ve kariyer gelişimini güçleştiren olaylar ve şartlar olarak tanımlanıyor. Bunların bir bölümü adayla ilgili, bir kısmı ise çevreden kaynaklanan şartlar. Bunların farkında olmak önemli. Örneğin; mesleki olgunluğa ulaşamamış bir aday 1-2 yıl sonra buna kavuşup kariyer kimliğini oluşturabilir. Bazı üniversiteler ilk iki yıl program tercihi yaptırmıyor, fakülte tercihi  yaptırıyor. İki yıl sonra ise program tercihi alınıyor. Bu durumda aday ilk iki yıl kendisine ilişkin bilişsel senaryoları diğer bir deyimle kariyer kimliğini netleştirerek daha uygun bir meslek seçimi gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

Bireylerin yetenekleri, becerileri, kişilikleri, gereksinimleri, değerleri, özellikleri ve benlik kavramları farklı. Bireyler bu özellikleri nedeniyle pek çok işi yapabilme donanımına sahip. Aday beş yıl sonra, on yıl sonra nerede ve nasıl bir meslek sahibi olmak isteğini düşünebilir, gözünde canlandırabilir. Geleneksel bazı meslekler giderek ortadan kalkıyor, buna karşılık bazı yeni meslek alanları ortaya çıkıyor. Araştırmalar yaşam sürecinde bir çalışanın 3-7 meslek değiştirdiğini gösteriyor. Bu nedenle aday, puanı yettiği ve pek çok alana aktarılabilir beceri ve meta yeterlik geliştirebileceği programları tercih etmeyi düşünebiliyor.

PUANI İSTEMEDİĞİ BİR BÖLÜME YETİYORSA?

Bazen canımızın çektiği ile gücümüzün yettiği bir olmaz. Bu durumda aday önündeki seçenekleri değerlendirebiliyor. Bu değerlendirme ve karar verme bireysel farklılıklara ve bağlama göre farklılaşabiliyor. Aday, kendi ve aile durumuna bağlı olarak bir yıl daha sınava hazırlanmayı tercih edebilir ya da meslek alanını dikkate alacak şekilde bir tercih listesi oluşturabilir. Meslek alanı; benzer etkinlikleri içeren mesleklerin oluşturduğu grup. Örneğin; fizyoterapi ve rehabilitasyon ve doktorluk aynı alandan meslekler. Adayın puanı istemediği bir programa yetiyorsa ve yeniden hazırlanma olanağı yoksa, bazı üniversitelerin çift ana dal, yan dal, çift diploma olanağı var. Bu tür programlar tercih edilebilir. Aday, puanı yettiği ve pek çok alana aktarılabilir beceri ve meta yeterlik geliştirebileceği programları tercih etmeyi düşünebilir. Bu konuda kararın adaya özgü olacağı akılda tutulmalı. Her adayın bağlamı farklı, dolaysıyla tercih sırası ve gerekçesi de farklı olacak. Aile üyeleri bu konuda adayı dinlemeli, onun düşüncesini anlamaya çalışmalı.

BAKMADAN GEÇME!