Liseliler Yaşar Kemal’in izini sürdü

Güncelleme Tarihi:

Liseliler Yaşar Kemal’in izini sürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2018 17:44

Liseliler, edebiyatın çınarı Yaşar Kemal’in izini sürdü. Öğrenciler, usta yazarı anmak, romanlarını daha iyi anlayabilmek için sürdürdükleri proje kapsamında Çukurova’ya bir inceleme gezisi düzenledi. Liselilere, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ile belgeselci Nebil Özgentürk eşlik etti.

Haberin Devamı

Çukurova’nın efsane ve masallarından esinlenen Yaşar Kemal’i daha iyi anlamak, romanlarının geçtiği coğrafyada onun izini sürmek amacıyla İstanbul’dan Çukurova’ya bir inceleme gezisi düzenledi. Özel SEV Amerikan Koleji (SAC) öğrencilerine, Adana ve çevresini kapsayan gezide onur konuğu olarak Yaşar Kemal’in eşi ve aynı zamanda Yaşar Kemal Vakıf Başkanı olan Ayşe Semiha Baban ile belgesel ustası gazeteci yazar Nebil Özgentürk eşlik etti.

ÜÇ GÜN SÜREN GEZİDE İNCE MEMED’İ TANIDILAR
Edebiyatın çınarı Yaşar Kemal’i anmak ve esin kaynağı Çukurova’yı daha iyi tanıyabilmek amacıyla düzenlenen ‘Yaşar Kemal’in İzinde Adana-Çukurova Belgesel Gezisi’ üç gün sürdü. SAC öğrencileri gezi öncesinde İnce Memed, Dağın Öte Yüzü, Demirciler Çarşısı Cinayeti, Üç Anadolu Efsanesi, Binboğalar Efsanesi gibi usta yazara ait pek çok eseri okudu ve tartıştı. Kitapları okuduktan sonra İstanbul’dan Adana’ya giderek Yaşar Kemal’in izini sürmeye başlayan öğrenciler, Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk’le birlikte, Yaşar Kemal’in romanlarında konu olan, Çukurova’nın köylerini ziyaret etti.

Haberin Devamı

EFSANE ROMANLAR DİLE GELDİ
Nebil Özgentürk, Yaşar Kemal’e ait tanıklıklarını ve hayat hikâyesini, ustanın destan ve ağıtlar derlediği, efsane romanlar yazdığı topraklarda anlattı. Öğrenciler, Anavarza Dilekkaya köy kahvesinde Özgentürk’ün, Yaşar Kemal’i anlatan belgesellerinden bir derleme izledi. Daha sonra Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü Osmaniye’ye bağlı Hemite köyü’ne gidildi. Nebil Özgentürk ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, konuklara Yaşar Kemal’in doğduğu evi ve Yaşar Kemal Parkı’nı gezdirdiler. Yaşar Kemal’in köyünde geçen çocukluğu, ilk gençlik yılları ve anıları Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk tarafından anlatıldı. Hemite Köyü, Kastabala Antik Kenti, Karatepe ziyaret edilen yerler arasında yer aldı. Gezi boyunca SAC öğrencileri, tanıştıkları bölge insanlarıyla sohbet etti, onlara sorular sordu, Yaşar Kemal’i ve romanlarını anlamaya çalıştı. Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk yolculuk süresince; Yaşar Kemal’ in düşünce ve duygu dünyasına, dostlarına, yaşadığı topraklara, bu yörenin insanlarına dair paylaşımlarda bulundu. 

 

BAKMADAN GEÇME!