Liseliler trafik güvenliği için kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

Liseliler trafik güvenliği için kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 17:56

İstanbul’da bir grup liseli genç trafik kazalarındaki ölümlerin önüne geçmek için şarkı besteledi. Bir başka grup, şarkısına video klip çekti. Bunlar Renault, Total ve TTKÖD ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasına katılan liseli gençlerin renkli ve sorun çözen projelerinden örnekler...

Haberin Devamı

Dereceye girmek için sadece fikir değil, mutlaka uygulama başarısı da gerektiren ve bu yıl dördüncü kez düzenlenen ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasının jüri toplantısı ve ödül töreni İstanbul’da InterContinental Oteli’nde gerçekleştirildi. Bugüne kadar 10 bin liseli genci yol güvenliği konusunda harekete geçiren yarışmanın birincisi 'Ziller Çalıyor Kurallar Uygulanıyor’ adlı projesiyle Beykoz Anadolu Lisesi 10 C sınıfı oldu. Yarışmada ikinciliğe ‘Adımını Doğru At Sertifikayı Kap’ projesiyle Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi 10 D sınıfı, üçüncülüğe ise ‘Tişörtünü Giy Farkını Yarat’ projesiyle Ali Akkanat Anadolu Lisesi 10 C sınıfı layık görüldü. Birinci gelen grup, Haziran ayında, Fransa’ya gidecek ve burada çeşitli etkinliklerde yer alacak. Kazanan sınıftaki diğer öğrenciler mini tablet bilgisayarlar kazandı. Yarışmada ikinci ve üçüncü olan sınıfların öğretmenlerine ise tablet bilgisayar ve öğrencilere de müzik çalarlar armağan edildi.

Haberin Devamı

Yol güvenliği için 1 milyon liseliyi harekete geçireceğiz
Ödül töreninde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yol güvenliği sorununda iyileşmenin sadece devletten beklenemeyeceğini, tüm toplumun soruna sahip çıkarak harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. İbrahim Aybar’dan sonra söz alan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Antoine Tournand da gençlere hitap ederek, şöyle konuştu: “Hepiniz yol güvenliği ile ilgili çok önemli sorunların altını çizdiniz ve akılcı çözümler geliştirdiniz. Çevrenizdeki insanlarla görüşmeler yaptınız ve güvenlik konusunda en yararlısı olduğunu düşündüğünüz projeyi hayata geçirdiniz. Kendinizle gurur duyabilirsiniz; kendiniz, okulunuz ve ülkeniz için çok iyi bir iş yaptınız.” Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner ise “Bugüne kadar ve bugün bize ulaşan tüm projeleri hayranlıkla dinledik ve inceledik. Gençlerimizin birbirinden çok farklı, uygulanabilir buluşları zaman içinde muhakkak hayata geçmelidir, geçecektir” dedi.

Kamu, özel sektör, sivil toplum ve medya temsilcilerinden oluşan jüride yer alan isimlerse şöyle: İbrahim Aybar Renault Mais Genel Müdürü, Dr. Muammer Yıldız İl Milli Eğitim Müdürü, Ayşe Ürgen Total Oil Türkiye İK ve İdari İşler Direktörü, Hitay Güner Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı, Dursun Önal Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı, Sami Güleçyüz Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı, Yeşim Ayöz Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı, Ethem Genim Autodrom Kurucusu, Kubilay Yıldırım Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkan Yardımcısı, Prof. A. Nezihi Bilge İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Vahap Munyar Hürriyet Köşe Yazarı, Nuran Çakmakçı Hürriyet Eğitim Editörü- Köşe Yazarı, Hakan Çelik Posta, CNN Türk Köşe Yazarı- Program Sunucusu, Fatoş Karahasan CNNTurk.com-Capital-Tempo Köşe Yazarı, Jale Özgentürk Radikal - Hürriyet Köşe Yazarı, Pervin Kaplan Habertürk Eğitim Editörü-Köşe Yazarı, Mustafa Kemal Çolak Ekonomist Haber Müdürü, Cezayir Doğan Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni.

Haberin Devamı

Finale kalan okullar ve projeleri:
Adnan Menderes Anadolu Lisesi 'Kemerini Takana Can Feda Takmayana Elveda'
Popüler bir şarkının sözlerini yol güvenliğine ilişkin sözlerle değiştirip yaygınlaştırarak trafik kazalarındaki ölümlerin önüne geçmek, çevre bilincini arttırmak ve doğayı korumak hedefleniyor.

Ali Akkanat Anadolu Lisesi 'Tişörtünü Giy Farkını Yarat'

Üzerinde trafik uyarı işaretlerinin bulunduğu tişörtlerle gündelik yaşamda farkındalık yaratarak trafik bilincinin oluşturulması hedefleniyor.

Beykoz Anadolu Lisesi 'Ziller Çalıyor Kurallar Uygulanıyor'
Okuldaki zil seslerini çeşitli bilgi mesajlarıyla değiştirerek öğrencilerde trafik güvenliğine ilişkin farkındalık yaratmak ve yol güvenliğine katkıda bulunmalarını sağlamak hedefleniyor.

Haberin Devamı

Borsa Zeytinburnu Anadolu Lisesi 'Telefonlar Kabında Eller Direksiyonda'
Otomobil kullanırken, cep telefonu kullanımının arttığı ve bu durumun hayati tehlikeyi de arttırtığı tespit edilmiş. O nedenle; otomobil seyir halindeyken cep telefonu kullanılmaması için farkındalık yaratılması hedefleniyor.

Borsa Zeytinburnu Anadolu Lisesi 'Adımını Doğru At Sertifikayı Kap'
4-8 yaş arası çocuklara trafik eğitimini daha kolay öğretmek ve bu öğrenimi keyifli hale getirmek için bir oyun geliştirerek, trafik kurallarına farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Ergün Öner Mehmet Öner Anadolu Lisesi 'Yayacanlar'
'Yaya Geçitlerinde Yol Bizim' sloganıyla Ekim 2013'te başlayan, eğitim/bilgilendirme ve teknolojiden yararlanarak yaya geçitlerinin donatılması aşamalarından oluşan projeyle; yaya önceliğini ve güvenliğini toplumun benimsemesini, yayalarda trafik kültürünün yaygınlaşmasını, şoförlerde de yaya kültürünün artmasını sağlamak hedefleniyor.

Haberin Devamı

Füsun Yönder Anadolu Lisesi 'Eğlenerek Öğreniyoruz'
Trafik kurallarını öğreten, 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bir oyun projesiyle, yol güvenliğine ilişkin farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi 'Zile Dikkat Trafiğe Renk Kat'
Bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılmasında müziğin etkili olduğu düşünülerek, trafik bilincini bu etkiden yararlanarak ilkokul seviyesindeki öğrencilere aşılamak amaçlanıyor. Popüler şarkıların müziğine söz yazarak oluşturulan şarkının okul zillerinde kullanılmasıyla öğrenciler trafik kurallarını eğlenerek öğrenecekler.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi 'Kurabiye Canavarı'
Trafik işareti şekillerinden oluşan kurabiyeler yaparak, trafik bilincini arttırmak hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!