Liberya Eğitim Bakanlığı’na Türkiye’den danışman

Güncelleme Tarihi:

Liberya Eğitim Bakanlığı’na Türkiye’den danışman
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 14:31

Eğitim Reformu Girişimi üyesi, eğitim uzmanı Batuhan Aydagül, iç savaş ve çocuk askerlerle son yıllarda gündeme gelen Liberya’ya Eğitim Bakanlığı’na danışmanlık yapmak üzere yola çıkıyor. Liberya’da ateşkes ve seçimlerden sonra çocukların yeniden topluma kazandırılması en acil sorunlardan biri. Batuhan Aydagül, Eğitim Reformu Girişimi’nde Koordinatör Yardımcısı.

Haberin Devamı

Stanford Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Uluslararası Eğitim Yönetimi ve Politika Analizi konusunda yüksek lisans yaptı. Harvard Üniversitesi’nde eğitimle ilgili dersler aldı. Türkiye’de finans ve eğitim kurumlarında finansman ve eğitim yönetimi konularında çalıştı. 2003 yılından beri Eğitim Reformu Girişimi projesinde yer alıyor.

Önce Eğitim Reformu Girişimi’ni bilmeyenler için anlatalım. Bu kuruluş eğitim politikaları ve karar verme süreçlerine, araştırma, savunu ve izleme yoluyla katkıda bulunmayı amaçlıyor. Eğitim reformunun Türkiye’nin acil gereksinimlerinden biri olduğuna inanıyor. Eğitim reformu politikalarında katalizör olan bir kurum. Yani bürokrasi, üniversite, iş dünyası, okullar ve sivil toplumu bir araya getiren katılımcı ve yaratıcı bir fikir üretim süreci oluşturuyor. Bütün bunları yaparken de eğitim politikalarını yapan ve uygulayanlara tasarlanan reformların sonuçları hakkında bilgi verecek bir reform izleme merkezi görevini yürütüyor. AÇEV, Açık Toplum Enstitüsü, Aydın Doğan Vakfı, Bahçeşehir Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Kariyer.Net, TAV Havalimanları Holding tarafından destekleniyor. Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası gibi kurumların yanısıra Friedrich Ebert Vakfı ve British Council gibi birçok kuruluşun da proje ortağı.

Haberin Devamı

İşte şimdi ERG’nin önemli bir yöneticisi, Afrika’nın en eski cumhuriyeti Liberya’da Eğitim Bakanlığı’nın danışmanlığını yapacak. Biliyorsunuz, Liberya’da uzun yıllar süren iç savaş boyunca çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. İç savaşın en çarpıcı özelliklerinden biri de çocukların asker olarak çatışmaları katılması ve kadınlara yönelik inanılmaz şiddet eylemleriydi. Ülkenin fiziksel alt ve üst yapısının önemli bir bölümü yıkıldı ve büyük hasar gördü. Haziran 2003’te başlayan ve başkent Monrovia’da odaklanan çatışmalar altı ay sürdü. Başkan Charles Taylor Nijerya’ya sürgüne kaçtı. Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Konseyi’nin müdahalesi sonucu ateşkes ilan edildi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü Liberya’da görev aldı. Başkan Taylor da, Lahey’de Uluslararası Sierra Leone Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı yargılanıyor.

Haberin Devamı

Şu anda iş başında olan hükümet seçimler sonucunda 2006 başında görev aldı. Afrika’nın seçilmiş ilk kadın başkanı Ellen Johnson-Sirleaf liderliğinde Liberya’da bir yandan kalıcı bir barış ortamı oluşturmak, diğer yandan da acilen yatırımlara başlamak için gayret sürüyor. En büyük destek uluslararası toplumdan geliyor. 2004 yılından beri ülkede birçok temel kamu hizmeti BM ve diğer sivil kuruluşlar tarafından sağlanıyor.

Bu kapsamda eğitimde de son 2-3 yıldır süren "aciliyet" durumunda yeni yapılanmalara gidiliyor. Çünkü, eğitim özellikle çok yakın zamana kadar savaşan çocukların rehabilitasyonunda önemli bir role sahip. Ancak, Eğitim Bakanlığı gerek fiziksel altyapısı, gerekse insan kaynağı açısından çok zayıf. Önümüzdeki iki yıl için uluslararası kaynaklardan ülkeye eğitim için 30 milyon dolara yakın fon gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İşte bu ihtiyaca yönelik olarak Eğitim Reformu Girişimi, Açık Toplum Enstitüsü Vakfı ile Koordinatör Yardımcısı Batuhan Aydagül’ü Liberya Eğitim Barkanlığı’na bir yıl süreyle destek olması için gönderiyor. Aydagül, planlamadan sorumlu bakan yardımcısının danışmanı olarak görev yapacak. Bakanlığın kısa süre içinde kapasitesinin yükseltilmesi, uygulama planının hazırlanması, hayata geçirilmesi ve ortak kuruluşlarla koordinasyon gibi konularda Liberya Eğitim Bakanlığı’na eğitim politikası desteği sunacak.

ANNESİNİN İLK TEPKİSİ: ÇILDIRDIN MI?
Batuhan Aydagül, 16 Temmuz’da Liberya’da işe başlayacak. "Giderken, hiç tereddüt etmiyor musunuz?" diye sorduğumda kararlı bir şekilde, "Hayır" yanıtını aldım. Tabii güvenlik sorunu olan bir ülkeye giderken, en çok eğitimci annesi Nilgün Aydagül’ün kaygılandığını da itiraf ediyor. Dört kuşak eğitimci bir aileden gelen Aydagül, 36 yaşında edineceği tecrübe için de şunları söylüyor:

Haberin Devamı

"Ben kalkınma sektöründe çalıştığımın bilincindeyim. Kalkınmamış yerde çalışmam gerekiyor. Burası de en kötüsü. Ama, bana katkı yapma fırsatı veriyor. Hükümet ve bürokrasinin azmi var. Bütün uluslararası toplum, Liberya’nın savaş yıllarına dönmemesi için destek veriyor. Farklı bir tecrübe ediniyorum. Çevremdeki herkes endişeleniyor. Ama, gittiğim yerde de Türkiye ile benzer sorunlar var. Orada da kız çocuklarının eğitim sorunu bulunuyor. Aslında eğitim sorunlarının niteliği çoğu yerde aynı. Sadece boyutları, aktörlerin oynadıkları rol ve engellerin türü değişiyor."

Aydagül, bir mesaj da kariyer yapmayı düşünenlere veriyor: "Türkiye’de insanlar geleceklerini düşünürken, yalnızca Türkiye içinde bilinen alanlarda kariyer yapacaklarını düşünmemeli. Bütün dünya, bütün sektörler çalışma alanı. Mutlaka işletmeci, avukat da olmak yetmiyor. Farklı kariyerler düşünüyorlarsa ve inanıyorlarsa onların peşinden gitsinler"

Haberin Devamı

"Türkiye’deki eğitim sorunları çözüldü mü ki, Liberya’nın eğitim sorunlarını çözeceksin?" şeklindeki yaklaşımlara da esprili bir yanıt veriyor: "Buradan umudumu kestim, onun için gidiyorum!"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!