Laringomalazi nedir, belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Laringomalazi nedir, belirtileri nelerdir Tanısı ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 01:53

İnsanların yaşayabileceği sağlık sorunları farklı türlerde olabiliyor. Laringomalazi hastalığı pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Kişiler laringomalazi hastalığını duyduklarında hastalığı araştırabiliyor. Laringomalazi hastalığının hangi belirtileri olduğu ve nasıl tanı konulduğu oldukça merak ediliyor. Laringomalazi hastalığının herhangi bir tedavisi olup olmadığı da kişilerce araştırılan önemli bilgiler arasındadır. Laringomalazi nedir, belirtileri nelerdir tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Laringomalazi hastalığı herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Doğumda ortaya çıkan bir tür hastalıktır. Anne karnında gelişim sırasında sorun yaşanabilir ve laringomalazi hastalığı ortaya çıkabilir.

 Laringomalazi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

 Laringomalazi doğumda oluşan kusurlardan biridir. Anne karnında bebeğin gelişme sürecinde, gırtlak bölgesinde bulunan yapılar tam olarak gelişmeyebiliyor. Gelişmeyen yapılar nedeniyle zayıflıklar ortaya çıkıyor. Oluşan zayıflıklar solunum esnasında ses telleri etrafında bulunan dokuların çökmesine neden oluyor. Stridorun oluşması da, dokuların çökmesiyle meydana geliyor. Çocuklarda yaşanan laringomalazi bebeklik döneminde stridorun en belirgin nedenleri arasındadır. Zamanla düzelebilecek bir sağlık sorunu olarak biliniyor.

Haberin Devamı

 Laringomalazi hastalığının görülen bazı belirtileri bulunuyor. Daha önce bu tür hastalıkla karşılaşmayan kişiler, belirtilerin görülmesiyle birlikte detaylı bilgilere ulaşmak isteyebiliyor. En net görülen özelliği, bebeklerin nefes alma esnasında yaşanan gürültülü solunumdur. Bebek emzirilirken veya uyuma esnasında gürültülü bir solunum duyulur. Bebekler ağlamaya başladıklarında sesler duyulmayabiliyor. Bebeğin üst solunum yollarında enfeksiyon oluşabiliyor. Eğer üst yolunum yollarında ekfesiyon bulunuyorsa, stridor daha fazla etkisini arttırıyor.

 Laringomalaz hastalığının şiddetini arttırması durumunda çok farklı tepkiler gözlemlenir. Stridor daha şiddetli bir şekilde kendini gösterir ve bebeklerin göğüs kısmında bir içe çekilme durumu gözlemlenir. Laringomalazi hastalığının her ne kadar hafif yönleri bulunsa da, şiddetli yönleri de yaşanan bir durumdur. Hastalığın etkileri arasında bebeğin beslenme sorunları göze çarpıyor. En net görülen belirtileri arasında beslenmede oluşan sorunlardır. Yetişkin insanlara göre bebekler aynı anda nefes alıp verebiliyor.

 Hastalığın şiddeti de belirtiler için önemli bir konudur. Hastalık seviyesinin yüksek olması belirtilerin daha sık görülmesine neden olacaktır. Yüksek seviyede hastalık yaşayan bebekler, beslenme ve solunum konusunda zorluk yaşayabiliyorlar. Beslenme sırasında bebeklerin bir süre mola vermesi gerekiyor. Bebekler beslenirken çok acele edilmemelidir. Hastalıkta beslenme durumları o kadar zor olabilir ki, bebekler kilo alma konusunda sorun yaşayabiliyor. Orta seviyede olan laringolamazi bebeklerde uyku zorluklarına yol açabiliyor. Solunum sırasında belirli duraklamalar gözlenebiliyor.

Haberin Devamı

 Tanısı ve Tedavi Yöntemi

 Laringoskopi hastalığını tanısı detaylı muayene işlemleriyle yapılabiliyor. Belirtilerin gösterilmesiyle birlikte KBB kliniklerine gitmek gerekiyor. Laringoskopi sırasında burun içerisinde küçük bir tüp geçirilir ve gırtlak detaylı olarak görülür. Esnek larengoskopi muayene koşullarına göre yapılabilir. Muayene dışında ameliyat odalarında da tanı için işlem yapılabilir. Tedavi yöntemleri de Laringoskopi hastalığı için önemli bir konudur.

 Pek çok zaman laringomalazi hastalığı tıbbi müdahale yapılmadan kendi kendine geçebiliyor. Bebeğin beslenmesi ve kilo alımının sağlanamsıyla birlikte yaşanan hastalık ortadan kalkıyor. Nadir olarak yaşanan farklı durumlar da olabiliyor. Bebeklerde şiddetli stridor yaşanıyorsa ve uyku konusunda büyük sorunlar bulunuyorsa, bir cerrahi operasyon uygulanabiliyor. Uygulanacak olan supraglottopalsti işlemi cerrahlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

 Yapılacak olan cerrahi müdahaleler en son çare olarak düşünülüyor. Çok ileri seviye olmayan hastalıklar için genellikle tercih edilen bir tedavi yöntemi olmuyor. Yaş olarak daha büyük olan çocuklar için detaylı muayene gerekebiliyor. Geniz eti sorunları uyku sırasında horlamalara ve sürekli olarak enfeksiyon yaşanmasına neden olabiliyor. Tüm belirtilere göre muayene edilerek uygun tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!