KPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Güncelleme Tarihi:

KPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2017 17:36

KPSS tercihlerini geçtiğimiz günlerde tamamlayan memur adaylarının bekleyişi sürüyor. 2016 yılının son günlerinde girdikleri KPSS sınavının tercih sonuçlarını bekleyen adaylar, ÖSYM'nin duyurular sayfasından bilgi almaya çalışıyor. Peki, son durum ne? KPSS tercih sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanır? İşte, tercih sonuçları için öngörülen tarih!

Haberin Devamı

KPSS ortaöğretim tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Memur olma hayaliyle girdikleri KPSS ortaöğretim sınavlarının ardından, binlerce aday KPSS'de memur olma umuduyla tercihlerini yapmışlardı. Bu tercih döneminde toplam 2 bin 51 memur adayının göreve alınacağı açıklanmıştı. Bir yandan da adaylara ÖSYM tarafından önemli duyurular yapıldı. KPSS tercih sonuçları öncesi ÖSYM'den 2017 KPSS konusunda yapılacak değişikler hakkında bazı bilgiler verildi. Peki, KPSS ortaöğretim tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, ÖSYM tarafından yapılan değişiklikler.

KPSS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Geçtiğimiz yıllarda 16-25 Kasım tarihlerinde tamamlanan KPSS tercih işlemleri, sonuçları ile 01 Aralık tarihinde memur adaylarının erişimine açılmıştı. Aynı hesaba göre bu yıl en geç 09 Ocak Pazartesi günü açıklanması gereken sonuçların, katılımın fazla olması nedeniyle biraz daha gecikmesi öngörülebilir.

Haberin Devamı

2017 KPSS'DE SINAV SÜRELERİ DEĞİŞTİ

Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testlerinin (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanması kararlaştırılmıştır.  Soru sayıları ve testlerin cevaplama süreleri ise aşağıdaki şekilde olacaktır:

SINAVDA UYGULANACAK TESTLER

SORU SAYISI

SINAV SÜRESİ

Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60) 

120

130  dakika

Eğitim Bilimleri

80

100 dakika

İşletme

40

50  dakika

Muhasebe

40

50  dakika

İstatistik

40

60  dakika

Hukuk

40

50  dakika

Kamu Yönetimi

40

50  dakika

İktisat

40

50  dakika

Maliye

40

50  dakika

Uluslararası İlişkiler

40

50  dakika

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 

40

50  dakika

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

Alan Bilgisi Testi  (40) Alan Eğitimi Testi (10)

50

75  dakika

 

ATAMA ÖNCESİ SORUŞTURMA YAPILACAK

ÖSYM tarafından Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ile pozisyonlarına ikinci yerleştirme için yayınlanan tercih kılavuzuna, "güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma" koşulu eklendi.

KPSS-2016/2 tercih kılavuzunda, başvurma genel şartlarına, "güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak" hükmü de eklendi. Resmi Gazete'de 30 Ekim'de yayımlanan 676 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile devlet memurluğuna alınacaklarda istenen genel şartlara “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” şartı eklenmişti. 

Haberin Devamı

ÖSYM 2017 KPSS'YE GİRECEKLER İÇİN UYARIDA BULUNDU

KPSS tercih sonuçları öncesi ÖSYM'den 2017 KPSS konusunda yapılacak değişikler hakkında bazı bilgiler verildi. İşte o detaylar; 

KPSS’de Ekonometri Testi yer almayacaktır.

KPSS Puan Türleri ekteki şekliyle yeniden belirlenmiştir. (PUAN TÜRLERİ İÇİN TIKLAYINIZ)

Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

Değerlendirmede, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacaktır.

Haberin Devamı

2017 yılında ÖABT; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği alanlarında yapılacaktır.
MEB tarafından, ÖSYM’ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü kullanılacaktır. Bu puanın hesaplanmasında ilgili yılda alınan YDS İlkbahar Dönemi sonuçları kullanılacaktır.

Haberin Devamı

KPSSP120 puanın hesaplanmasında testlerin ağırlığı aşağıdaki şekilde olacaktır.

 

Genel Yetenek Testi

Genel Kültür Testi

Eğitim Bilimleri Testi

YDS (İlkbahar Dönemi)

KPSSP120

0,15

0,15

0,20

0,50

 KPSS SORUŞTURMASINDAN GELİŞMELER GELMEYE DEVAM EDİYOR 

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 2010 KPSS sorularının çalınmasına yönelik 10’uncu dalga operasyonda, hakkında gözaltı kararı bulunan 105 kişiden 74’ü gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından yürütülen KPSS soruşturmasına yönelik 10’uncu operasyon, eşleri 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol alan 105 asker eşine yönelik yapıldı. Savcı Erkman’ın talimatıyla harekete geçen Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 31 ilde haklarında yakalama kararı bulanan 105 kişiden 74’ünü gözaltına aldı. Gözaltı kararı alınanlar arasında araştırma görevlisi, öğretmen, sosyolog, danışman ve çeşitli devlet kurumlarında çalışanlar olduğu; bunların 2’sinin eşinin albay, 14’ünün yarbay, 40’nın binbaşı, 40’nın yüzbaşı ve 4’ünün üsteğmen gibi rütbelerde yer aldıkları belirlendi.

Şüphelilerden Kevser T.’in eşinin, NATO’da görevli Binbaşı Musa T. olduğu ve darbe girişiminden sonra ülkeye dönmeyerek, Belçika’ya iltica talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Kevser T.’nin kardeşi Nuri Öztürk’ün ise daha önce soruşturmayı yürüten savcıyı tehdit eden ve soruşturma kapsamında tutuklanan kişi olduğu belirlendi. 

Şüphelilerin, yapılan inceleme sonrası, 2010 KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınav sorularını sınavdan önce temin ettikleri yönünde kuvvetli şüpheler bulunduğunu belirten savcılık yetkilileri, şüphelilerin eşlerinden FETÖ’nün tepe yönetimiyle irtibatlı olanların bulunduğu bilgisini de verdi.

Haberin Devamı

KPSS MECLİS GÜNDEMİNDE

ÖSYM’nin 2016 Kamu Personel Seçme Sınavı’na (2016 KPSS lisans) katılan adayların sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamalarının güncellendiğini ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtıldığını açıklaması ardından öğretmen adayları, KPSS'deki yeni güncellemenin neye göre yapıldığını, sıralarının neye göre kaydırıldığını sorguladı. CHP Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, KPSS güncellemesini meclis gündemine de taşıdı.

İrgil, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması için bir soru önergesi verdi. İrgil, önergesinde, 13 Aralık 2016 tarihinde ÖSYM tarafından bir duyuru yapılarak ‘2016 KPSS’ye katılan adayların sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamaları güncellenmiş olup, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır’ denildiğini kaydederek, şu soruları sordu:

1- Güncelleme ifadesinden kasıt nedir? Bunun yapılmasının nedeni nedir?
2- Söz konusu ‘güncelleme’ işlemi hangi kriter veya kriterlere göre yapılmıştır?
3- Söz konusu ‘güncelleme’ nedeniyle sıralamaların değiştiği doğru mudur? Eğer sıralamalar değiştiyse, güncelleme öncesi varolan sıralamadaki adaylara haksızlık yapıldığı anlamına gelmiyor mu?
4- ÖSYM önceki yıllarda benzer bir güncelleme yapmış mıdır?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!