Kolloid nedir ve kollodi karışım örnekleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Kolloid nedir ve kollodi karışım örnekleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:52

Günlük yaşam içerisinde pek çok kişinin duyduğu kelimeler arasında kolloid gelir. Kimyasal bir yapı üzerinden ele alınsa bile, birçok farklı malzeme veya üründe de ele alındığını söylemek mümkün. Peki, kolloid nedir ve kolloid karışım örnekleri nelerdir? İşte bu yapı konusunda merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Heterojen bir karışım olması ile beraber kimyasal yapısı üzerinden kollayıp öne çıkıyor. 1861 yılında İskoçyalı bilim insanı Thomas Graham tarafından keşfedilen kolloid, aynı zamanda birçok örnek üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Böylece geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan kolloidler, heterojen bir karışım olarak birçok üründe ön plana çıkmaktadır.

 Kolloid Nedir?

 Kısacası gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer almış olan ara karışımlar kolloid olarak ifade edilir. Özellikle birtakım farklı malzemelerin parşömen zardan geçirilmesi ile bazı maddelerin daha hızlı ve kolay geçtiği ilk keşif dönemlerinde fark edilmiştir. Bu inceleme neticesinde ise Thomas Graham maddeleri kolloid ile kristalloid olarak ikiye ayırmıştır. Özellikle kolloid karışımlar büyük molekülleri sahip olduğundan dolayı zardan geçememiştir. Böylece heterojen karışım ile gerçek çözelti arasındaki karışımlar olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Haberin Devamı

 Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir?

 Homojen bir görünüme sahip, dağılan ve dağıtıcı madde içerisinde asılı kalan heterojen yapı kolloid olarak ifade edilir. Gözle görülmesi ve diğer çözeltiler arasında ayırt edilmesi oldukça zordur. O yüzden çevrede görülen birçok farklı maddenin kolloid karışım olduğunu ifade etmek mümkün. Bu bağlamda birçok farklı kolyeli karışım örnekleri ele alınabilir;

 - Sis

 - Sprey böcek ilacı

 - Duman

 - Toz

 - Bulut

 - Krem şanti

 - Köpük saç spreyi

 - Tıraş kremi

 - Tereyağı

 - Jöle

 - Silgi

 - Sıvı deterjan

 - Şampuan çeşitleri

 Bu şekilde daha birçok farklı örnek günlük yaşam içerisinde kolloid konusunda örnek verilebilir. Taşıdığı özellikler ve çözelti ile beraber yapı doğrultusunda birçok farklı ürün de yer almaktadır. Amaca uygun olarak da günümüzde hala değerlendirilen bir yapı şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda kimyasal bir yapısı olması ile beraber, belli bir kimyasal formülü üzerinden de ele alınır.

 Kolloid Farklı Tanımları

 Kimyasal bir içerik ve karışım çözeltisi olarak öne çıkan kolloid, aynı zamanda birçok farklı tanım üzerinden de ele alınmaktadır.

Haberin Devamı

 - Gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında bulunan ara karışımlar

 - Tutkal gibi olan

 - Jelatine benzeyen yapı

 Bu şekilde farklı anlamlar üzerinden de kolloid tanım olarak ele alınmaktadır. Günümüzde birçok farklı günlük kullanım ürünlerinde önemli oranda bulunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!