Klorofil nedir, ne işe yarar ve nerede bulunur? Klorofil pigmenti ve görevleri

Güncelleme Tarihi:

Klorofil nedir, ne işe yarar ve nerede bulunur Klorofil pigmenti ve görevleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:51

Klorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Klorofil olmazsa olmaz olan fotosentez olayının içerisinde yer alan en önemli özelliklerden biri olarak tanımlanır.

 Klorofil Nedir?

 Farklı dalga boylarında olan ışığın emilmesi amacıyla fotosentez olayı gerçekleşir. Bu olayın gerçekleşmesi esnasında fayda sağlayan, yeşil renkte olan biyolojik pigmente ise klorofil adı verilir. Özellikle karbondioksit ve ışık ile birlikte meydana gelen reaksiyon kapsamında yaşam için en önemli temellerden biri olarak bilinir. Klorofil fotosentez olayı meydana gelirken diğer bitkilerde ve şekerlerde kullanılan ışığın içerisinde bulundurduğu enerjiyi emme görevi yapar.

 Klorofil Ne İşe Yarar?

 Bitkilerin yeşil olarak kalması ve sağlıklı halini kaybetmemesi için klorofil en önemi yapı arasında yer almaktadır. Klorofil, bitkinin canlı bir şekilde kalmasını, bitkinin büyümesinde fayda sağlayan ve etkin bir şekilde rol oynayan pigment olarak tanımlanabilir. Fotosentez olayı ednasında güneş ışıklarını emer ve buna bağlı olan enerjiye dönüşmeyi sağlar. Klorofilin pek çok faydası olduğu bilinir.

Haberin Devamı

 Klorofil Nerelerde Bulunur?

 Klorofil yeşil yaprakları olan her meyve ve sebzede bol miktarda bulunmaktadır. Klorofil içeren bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:

  1. bezelye,
  2. kuşkonmaz,
  3. kıvırcık,
  4. semizotu,
  5. marul,
  6. yeşil biber,
  7. Brüksel lahanası,
  8. ıspanak,
  9. roka,
  10. brokoli,
  11. lahana,
  12. yeşil fasulye,
  13. maydanoz,
  14. kabak,
  15. pırasa olarak sıralanabilir.

 Klorofil Pigmenti ve Görevleri Nelerdir?

 Klorofilin en önemli görevi bitkilerin meydana getirmiş olduğu canlıların yaşamı için gerekli olan besin maddesini ve organik maddeleri meydana getirmek olarak bilinir. Bu maddeler klorofil sayesinde ortaya çıkar.

 Klorofilin Faydaları Nelerdir?

 Klorofilin bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kandaki oksijen seviyesini artırır. Düzenli bir kullanım ile oksijenin arttığı görülmüştür.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Oksijenin çok olduğu yerde bakteri bulunmaz. Bu sebeğten dolayı da bağışıklık sistemine kötü gelen ve zayıflamasına neden olan ne varsa ortadan kalkar.
  3. Sindirim sistemi fonksiyonlarını daha iyi bir hale gelmesini sağlar. İltihap ile ilgili bağırsaklarda bir sorun varsa bu hastalıklara iyi gelecektir. Kolonu ve bağırsağın yollarını da temizler.
  4. Kanser olma riskini aza indirdiği bilinir. Kansere ne sebep oluyorsa o durumlar ortadan kalkar. E, C ve A vitaminin içerisinde bolca bulundurur ve yüksek bir miktarda antioksidan içerir.
  5. Ağız kokusunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Diş çürüklerinin önüne geçer ve nefesi tazeleyerek ağız kokusunu ortadan kaldırır.
  6. Regl periyodunu bir düzene sokar. Yumurtada oluşacak kistleri de önler.
  7. Yaşlanmanın önüne geçer. Sivilceleri engeller ve cilt üzerinde oluşan zararlı etkileri azaltır.
  8. Deodorant etkisi görür. Kokuları önleme ve azaltma etkileri olduğu bilinir.
  9. Zayıflamaya ve kilo vermeye yardımcı olur.
  10. Kötü olan kolesterolü aza indirmeye fayda sağlar. Diyaliz tedavisine iyi geldiği bilinir. Açık olan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
  11. Soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  12. Öksürüğün önüne geçer ve en aza inmesine de fayda sağlar.
  13. Kemoterapinin ortaya çıkardığı zararlı durumları aza indirir.
  14. Anemi ile savaşan bir madde olarak bilinir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!