Kızların eğitimi için 125 bin TL destek

Güncelleme Tarihi:

Kızların eğitimi için 125 bin TL destek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2015 13:06

Kız çocuklarının eğitimi için Atlantik Okyanusu’nu yelkenli teknesiyle tek başına geçmek için yola çıkan ancak okyanusta geçirdiği kaza sonucu dönmek zorunda kalan amatör denizci Dilek Ergül, “ Herkes hayallerinin peşinden gidebilir. Kızlarımız için destek bulursam eylül ayında yine yola çıkarım” dedi. Proje kapsamında ise 125 bin lira bağış toplandı.

Haberin Devamı

Amatör denizci Dilek Ergül, Darüşşafakalı 10 kız öğrencinin 10 yıllık eğitim masrafı olan 1 milyon lira bağışın toplanması için yelkenli teknesiyle tek başına Atlantik Okyanusu’nu geçmek üzere Haziran 2014’te İstanbul’dan yola çıktı. Dokuz metrelik Symina adlı yelkenlisiyle 11 Ocak’ta okyanusa açıldıktan 1 gün sonra 12 Ocak’ta teknesiyle bir cisme çarptı ve dümen hakimiyetini kaybetti. Kendisini kurtaran Rus bandıralı yük gemisiyle 9 günlük yolculuğun ardından Rotterdam Limanı’na giden ve buradan 25 Ocak’ta İstanbul’a dönen Ergül, 28 Ocak’ta Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda düzenlenen toplantıda yaşadıklarını anlattı.

‘Rota Atlantik’ten ‘Rota Eğitim’e

Maddi imkanları yetersiz olan kız çocukları için yola çıktığını anlatan Ergül, hayallerinin peşinden gideceğini beliterek şunları söyledi:
“2014’ün Şubat - Mart aylarında maddi imkanları olmayan çocuklar için farkındalık yaratacak, uzun soluklu olarak bir çalışma için Daruşşafaka Cemiyeti ile iletişime geçtim. Cemiyetin yaptığı çok başarılı çalışmaların bir parçası olmak daha fazla insana ulaşarak daha fazla kız çocuğunun okumasına destek olmak istedim. ‘Rota Atlantik’ projesi ile Darüşşafaka’nın kapısını çaldım. Kız çocuklarının okuması için hayalimi gerçekleştirmek istedim. Burada kızlar zaten çok büyük okyanusları aşıyor, yaptığım iş bir şeye yarasın istedim. Hayalim olan bir proje için hayata geçsin istedim. Okyanus tutkusu en büyük hayalimdi ama yolculuk sırasında kaza yaşadığımda dalga boyu 6 metreye yükseldi. 20 saat boyunca mücadele ettim. 5-6 tane gemiden kurtarılmak için yardım isteyebilirdim ama devam etmek istedim. Annemi düşündüm sonra, ona bu büyük üzüntüyü yaşatmak istemedim ve sabaha karşı yardım çağrıma yük gemisi yetişti, beni kurtardı. Yanıma cep telefonu gibi temel aletleri ve bilgisayarımı aldım. Aldığım deniz eğitimi, dümen hakimiyetini kaybettiğimde soğukkanlı olmamda bana yardımcı oldu. Hayatta kalmamı sağladı. Korkmadım. Çok ağladım ama güçlü durdum. Symina adlı teknemden ayrıldığım için çok üzüldüm. Onunla her şeyi paylaşıyordum. O şimdi özgürce istediği yere yol alıyor. Herkes hayalinin peşinden gidebilir. Ailemle birlikte daha önce 4 kız çocuğunu okumuştuk. Maaşla çalışan biriydim ve biriktirdiklerimle ev araba almak yerine tekne aldım. Okyanus tutkusuyla yaşayan biriyim. Babam ben
16 yaşındayken vefat etti, zorlu şartlar yaşadık ama kadınlar olarak hep güçlü olduk. Ev, araba yerine hayatımı denize adadım ona borçlandım. Hayatın garantisi yok. Her kadın benim yaptığımı yapabilir. Hayatta olduğum için mutluyum. Yine projelerim var. Eşim, ‘Seni bir yıl daha bırakamam’ dese de ‘Rota Atlantik’ yarım kaldı bu sürede ama şimdi ‘Rota Eğitim’ diyerek çocukların okuması için elimizden geleni yapacağız. Bağışlar toplamaya devem edeceğiz. Ama hayalimi gerçekleştireceğim. Destek bulduğumda eylül ayında yola çıkarım yine. Mutlaka bu projeyi tamamlayacağım. ‘Rota Atlantik’ projesine herkes katkıda bulunabilir. Şimdiye kadar 125 bin lira topladık. Bu da 2 kızımızın 10 yıllık eğitimi anlamına geliyor.”

Haberin Devamı

Toplantıda ayrıca Rus bandıralı kuru yük gemisinin kaptanın kurtarma anında çekilen video da paylaşıldı. Ergül yaşadıklarını bir kez daha izleterek anlattı. Gemi personelinin kendisine yolculuk boyunca çok iyi davrandığını, Türk yemekleri yapmak için tarifler aldığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Çocuklar büyük okyanusları aşıyor

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş ise, Dilek Ergül’ün çok cesur olduğunu anlatarak, çocukların eğitiminin önemine değindi. Talha şöyle dedi:
“Dilek aslında hayatta kalarak usta bir denizci olduğunu gösterdi. Darüşşafakalı öğrenciler için bu projeyi gerçekleştirdi. Toplumda farkındalık yaratmak istedi. Biz de onun kadar heyecanlıydık. Çok kararlı biri ve geri dönmesi doğru bir karardı. Zeki, maddi durumu yetersiz çocukların eğitimi için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Projenin amacı gibi onların giderleri hayırseverler tarafından karşılanıyor.Toplumun bu projeye dikkatini çekmek, gerekli maddi desteği sağlamak için projeyi başlattık. Bütün kızların içinde bir okyanus var. Bu okyanusu geçme hayallerini gerçekleştirmeleri açısından bu proje önemli. Küçücük yaşlarında, bilmedikleri bir okyanusu geçiyorlar, aşıyorlar. Dilek bu kızlara daha büyük okyanusları aşabileceklerini gösterdi. Türkiye’de kadınların okumuşluk oranları gelişmiş ülkelere göre düşük olsa da gelecekte hedeflenen refah seviyesinde olmasını istiyorsak kadınlar her alanda daha fazla söz sahibi olmalı, yer almalı.”

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!