Kızlar para hesabında daha iyi

Güncelleme Tarihi:

Kızlar para hesabında daha iyi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 09:28

OECD, PISA 2015 programı kapsamında dördüncü rapor olan ‘Finansal Okuryazarlık’ı yayınladı. Raporda 15 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin finansal bilgi ve becerileriyle maddi konularda gerçek hayat senaryoları karşısında nasıl çözümler ürettikleri değerlendirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dahil olmadığı finansal okuryazarlık sıralamasında Pekin, Şangay, Jiangsu ve Guangdong bölgeleri ilk sırayı aldı. Belçika’nın Flaman bölgesi ikinci, Kanada üçüncü oldu. Raporda ayrıca PISA 2015’te matematik ve okuma testlerinde başarılı öğrencilerin finansal okuryazarlıkta daha iyi puan aldığı vurgulandı. 15 ülkede öğrencilerin sadece yüzde 12’si yüksek performans gösterdi. Yüzde 22 ise düşük bir başarı elde etti. Pekin, Şangay, Jiangsu ve Guangdong bölgelerinde her 3 öğrenciden biri üst düzey başarı yakalarken, listenin en altında bulunan Brezilya’da bu oran yüzde 3’te kaldı.

AİLESİYLE BİRİKİM KONUŞANIN PUANI YÜKSEK

Altı ülke OECD’nin 489 puanlık ortalamasının üstünde çıkarken, dünyanın en büyük ekonomisi ABD 487 puanla 7’nci oldu. ABD’de iyi performans gösteren öğrenci oranı da yüzde 10’u aşamadı. Finansal okuryazarlıkta sadece İtalya’da erkekler, kızları 11 puanla geride bıraktı. Diğer 14 ülkede kızlar erkeklere göre yaklaşık 20 puan farkla daha iyi sonuçlar elde etti. Göçmen öğrenciler, aynı sosyo-ekonomik düzeydeki diğer gençlere göre ortalama 26 daha düşük puan yakaladı. Bu fark en çok Pekin, Şangay, Jiangsu ve Guangdong bölgeleri ile Brezilya’da görüldü. ABD, Kanada ve Avustralya gibi yoğun göç alan ülkelerde bu fark 20 puanı aşmadı. Anne-babasıyla harcama, para biriktirme, yatırım gibi konularda daha çok fikir alışverişinde bulunanların daha yüksek puana sahip olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Kızlar para hesabında daha iyi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!