Kimlik Kartı Seri No Nedir, Nerede Yazar Ve Kaç Haneli? Kimlikte Seri No Ne İşe Yarar Ve Sorgulama Nasıl Yapılır

Güncelleme Tarihi:

Kimlik Kartı Seri No Nedir, Nerede Yazar Ve Kaç Haneli Kimlikte Seri No Ne İşe Yarar Ve Sorgulama Nasıl Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 16:22

Yeni kimlik kartlarında fotoğrafın sol tarafından yer alan soyadı, isim ve doğum tarihinden sonra gelen harf ve rakamlardan oluşan dokuz haneli yazıya kimlik kartı seri No denmektedir. Bu seri No bir kişinin kimlik kartında kişinin resminin sol tarafında yazmaktadır. Kimlik kartı seri No harflerden ve rakamlardan oluşmaktadır. Tam olarak 9 hanelidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kimlik kartı seri No kısmı sadece yeni kimliklerde değil eski kimliklerde de yer almaktadır. Fakat çoğu insan kimlik kartı seri No denilen kısmın ne işe yaradığını bilmemektedir. Oysa ki bazı resmi kurumlarda bizler kimlik kartı seri No kısmını okumak zorunda kalabiliriz. Sizler de kimlik kartı Seri No bölümünü çeşitli resmi sitelerden sorgulayabilirsiniz. 

 Kimlik Kartı Seri NO Nedir? 

 Kimlik kartı kişinin vatandaşı olduğu ülke ve nüfus kütüğündeki kişisel bilgilerini gösteren resmi bir evraktır. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlamaktadır. Türkiye yurdu içerisinde kimlik kartlarını nüfus müdürlükleri vermektedir. Türkiye yurdu dışında ise kimlik kartını dış temsilciler sağlamaktadır. 

Haberin Devamı

 Kimlik kartı seri No ise kimlik kartı üzerinde diğer başka bilgilerle beraber yer alan kişiye özgü olan harf ve rakamlardan meydana gelen bir seri numarasıdır. Bu numara eski kimliklerde fotoğrafın hemen altında büyük bir şekilde yazardı. Yeni kimliklerde de kimlik kartı seri No bölümüne yer verilmiştir.

  Kimlik Kartı Seri NO Nerede Yazar? 

 Yeni verilen kimlik kartları çipli kimlik olarak bilinmektedir. İşte bu kimliklerde kimlik kartı seri No hemen kartın ön tarafında yazmaktadır. Bölge olarak fotoğrafın sol tarafında görmekteyiz. Kimlik kartlarında sadece seri No değil kişiye özgü farklı bilgiler de yazmaktadır. İsim, soy isim, TC kimlik numarası, doğum tarihi, cinsiyet, uyruk, son geçerlilik tarihi ve seri No fotoğrafla beraber kimliğin ön kısmında yer alan kişisel bilgilerdir. 

 Kimlik kartı seri No da kimliğin ön kısmında soyadı ve isimden sonra gelen doğum tarihinin hemen altında yazmaktadır. Başlık olarak da seri No şeklinde belirtilmektedir. Kimlikte yer alan anne adı, baba adı, veren makam bilgileri ise çipli kimlikte arka kısımda yer almaktadır. Bu kimlikte çip bölümünün de arka kısımda olduğunu görmekteyiz. Fotoğraf, kişinin imzası, ay ve yıldız yine kimliğin ön kısmındadır.

  Kimlik Kartı Seri No Kaç Hanelidir? 

Haberin Devamı

 Kimlik kartı seri No her kişide aynı sayıda olmak üzere 9 hanelidir. Fakat bu haneler sadece rakamlardan oluşmamaktadır. Hem rakam hem de harflerden oluşabilmektedir. Rakam ya da harflerin özel bir sıralaması yoktur. Bir rakam bir sayı da olabilir harf, rakam, rakam, harf şeklinde de ilerleyebilir. Yani belirli bir düzen söz konusu değildir. 

 Kimlikte Seri NO Ne İşe Yarar? 

 Kimlikteki seri No aslında kişiye verilen bireyin devlet numarası olarak geçmektedir. Günümüzde kimlikte yer alan seri No kısmının ne işe yaradığı merak edilmektedir. Hatta bu bölümün ne kadar gerekli olduğu ya da olmadığı tartışma konuları arasındadır. Fakat kimlikteki seri No kişinin soy takibini yapmaya yaramaktadır. Aynı zamanda kimlikteki Seri No sayesinde bir vatandaşın belgesinin kopyalanması da engellenmektedir. 

Haberin Devamı

 Kimlik Seri No Sorgulama Nasıl Yapılır? 

 Kimlik seri No sorgulaması için https://tckimlik.nvi.gov.tr/ resmi adres ziyaret edilir. Bu siteye girdikten sonra sorgulama için çeşitli adımlar kişinin karşısına çıkacaktır. Bu sorgulama seçeneklerinden bir tanesi tercih edilerek kimlik seri No sorgulaması yapılabilmektedir. Aynı zamanda kimlik seri No sorgulamasını başarılı bir şekilde yaptığınızda karşınıza TC kimlik numaranız çıkacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!