Kedi piresi insana geçer mi ve zarar verir mi? Kedi biti insanda yaşar mı ve nasıl temizlenir?

Güncelleme Tarihi:

Kedi piresi insana geçer mi ve zarar verir mi Kedi biti insanda yaşar mı ve nasıl temizlenir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 23:15

Kedi pireleri, kedilerin sıcak ortamını ve tüylerini çok sever ve genellikle de burada yaşamak ister. Bu nedenle de kedide pire görülmesi en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Kuytu köşeleri ve çok farklı ortamları seven bol tüylü kedilerimize pire gelmesi de çok normaldir. Kedi piresi insana geçer mi ve zarar verir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kedilerde pire, aslında korkulacak bir durum değildir. Çünkü kedi piresi için alınacak çeşitli önlemlerle bu sorundan kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Kedi Piresi İnsana Geçer mi ve Zarar Verir mi?

Kedi pireleri ile ilgili pek çok yanlış bilinen şey vardır. Kedi pireleri ile en çok merak edilen soruların başında ise, kedi piresi insana geçer mi sorusu yer alıyor. Kedi piresi, insanlara geçebilir. Ama bu pireler kesinlikle insanın üzerinde barınamaz. Kedi piresi, diğer adı ile (Ctenocephalides Felis) köpek pirelerinden sonra en sık görülen pire türlerinden birisidir.

Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudu üzerinde yaşama imkanı vardır. Bu pireler, vücudunuzda yaşamak için kalamazlar. Çok az bir olasılıkla kısa bir an için sizi küçük bir şekilde ısırabilirler. İnsan vücudunda üreyemez ve yaşayamazlar. Kedi pireleri ise, sadece tüylü konakçılarda rahatlıkla yaşayabilirler. İnsanlara geçmeye çalıştıkları zaman genellikle beslenmeden ölürler. Bu parazitler çok küçüktür ve erişkin bir yaşa geldikleri zaman 4 milimetreden daha küçüktür.

Haberin Devamı

Kedi Biti İnsanda Yaşar mı ve Nasıl Temizlenir?

Kedi pire tarağı kullanarak kedinizdeki pireleri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Hatta tarağa sirke damlatarak kullandığınız zaman daha verimli olur. Bu işlemi yaparken de evcil hayvanınızın cildine hiçbir zarar vermeden yapmanız gerekir. Sirkenin yanında alternatif olarak pire tozu da tercih edebilirsiniz.

Kedinize ilaç verme konusunda tecrübeli değilseniz veteriner hekimden bir yardım almanız daha uygun olacaktır. Kedinize pire damlası kullandığınızda da ortalama olarak etkisi 3 ay kadar sürer. Pireler ise, kediyi ısırdığı zaman 24 saat içinde ölür. Pireler öldükten sonra da kedinin üstünde kalanlar ve düşenler olur.

Pireler öldükten sonra da kediyi, kedi şampuanı ya da kedi pire şampuanı ile yıkamak gerekir. Bit salgını daha çok ilerlemişse kedilerin tıraş edilmesi alternatifi de gerekebilir. Bit tedavisi içinde kedide meydana gelen çeşitli sağlık sorunları varsa bu sorunların da tedavi edilmesi büyük önem taşır. Bitler temizlendikten sonra kedilerin sürekli vakit geçirdiği yatakların ve eşyaların temizlenmesi de unutulmamalıdır. Kedilerin düzenli bir şekilde taranması ve bu sırada tüy ve cilt kontrollerinin yapılması ihmal edilmemesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!