KBRN nedir ve açılımı nasıldır? KBRN müdahale basamakları ve olaylarında beş temel unsur

Güncelleme Tarihi:

KBRN nedir ve açılımı nasıldır KBRN müdahale basamakları ve olaylarında beş temel unsur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:50

KBRN, dünya için oldukça önemli önlemlerin alındığı bir savunma yöntemidir. Dünya üzerinde ülkeler bunun sağlanması adına harcamalar yapmaktadır. Ülkelerin savunma yöntemleri ve bu konularda aldıkları ortak bir akıl bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili mücadelede temel bir bakış açısı olarak 5 temel unsur bulunmaktadır. KBRN için belirlenen beş temel unsur nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

KBRN, kısaltma olarak yer alan ve kontrollerin ve önemlerin ağır şekilde sağlandığı faaliyetlerden oluşmaktadır.

 KBRN Nedir?

 KBRN, açılım olarak ilk harfinde kimyasal, sonrasında biyolojik, daha sonrasında radyolojik ve nükleer olmaktadır. Dünyanın dengesinin korunması ve bu gibi durumlar için önlemlerin alınması üzerine birleşmektedir.

 Kısaltma olarak belirtilen durumlarla savunma ve mücadele faaliyetlerini kapsamaktadır. Dünyada bu faaliyetlerin sağlanması adına birçok farklı yöntem denenmektedir. Bu konu üzerine 8 milyar doların üzerinde harcama, her sene yapılmaktadır.

 Konu içerisinde terör faaliyetleri de yer almaktadır. Bu 4 alan üzerine oluşan ya da yapılan şeylerin soruşturulması ile sonuçlanmaktadır. Soruşturmalar, en ayrıntılı olarak ve de bilinçli olunması yönünden bakılmaktadır.

Haberin Devamı

 KBRN durumları iki şekilde olabilmektedir. Kazara olmasının yanı sıra niyet yönüyle kötü bir durumla yapılması da olabilmektedir. Bu durumlarda soruşturmalar sırasında katı bir şekilde durum incelenmektedir.

 KBRN Açılımı Nasıldır?

 KBRN açılımında yer alan kimyasal ve biyolojik kısmı, hem savaşlar sırasında hem de terör faaliyetlerinde yer alabilmektedir. Bunun yanı sıra yapılan denemeler ve ticari etkiler sonucunda da oluşabilmektedir.

 Radyolojik ve nükleer olarak oluşan durumlar daha tehlikeli olan ve toplumsal yönden daha ağır sonuçları olan vakalardan oluşmaktadır. Dünyada yer alan inceleme ve araştırma ekipleri aynı zamanda ortak bir siyasi karar ile ambargo sistemi bulunmaktadır.

 Dünyanın ilerleyişi ve dengesinin korunmasında bilinçli olunması adına katı bir işleyiş bulunmaktadır. Toplumsal olarak faciaya dönüşebilecek ve etkilerinin uzun yıllar süreceği durumlar için etkin kararlar alınmaktadır.

 Dünya siyasetinde aktif olarak devam eden nükleer silah krizi de bu alan içerisinde yer almaktadır. Dünyada ortak bir bakış açısının oluşması ve bu durumların engellenmesi üzerine işleyiş devam etmektedir.

 KBRN üzerine çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları ve devletlerin farklı kurumları bulunmaktadır. Bu durumun küçük çaplı hali ise doğanın koruması olarak ifade edilmektedir. Doğal dengenin ve istikrarın korunması adına alınan önlemlerden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 KBRN Müdahale Basamakları ve Olaylarında Beş Temel Unsur

 KBRN durumlarının oluşması halinde olayların incelenmesi başlamaktadır. Olayların en ayrıntılı ve net bir şekilde incelenmesi adına bir metot gelişmiştir. Bu alan içinde yer alan ilk adımsa tespitin yapılması teşhis ve izlemelerin tamamlanması bulunmaktadır.

 İkinci adım olarak ikaz ve rapor etme işlemleri yapılmaktadır. İncelemelerin hemen ardından yapılan bu aşama ile durum kontrol altına alınmaktadır. Hızlı bir şekilde harekete geçilmesi ile olay ya da durum kontrol altında olmaktadır.

 KBRN durumlarında fiziksel koruma aşaması, 3.adım olarak yapılmaktadır. 3.adım içinde bölgelerin, durumların ve insanların korunması yer almaktadır. Bu koruma işlemleri, olayların nasıl geliştiği ve şekillendiği üzerine değişmektedir.

Haberin Devamı

 Fiziksel koruma önlemlerinin alınmasının ardından tehlike yönetimi yapılmaktadır. Oluşan kriz halinin etkilerinin azaltılması ve durumların tekrarlanmaması üzerine işlemler yapılmaktadır. Bu aşamanın şekillenmesinde ilk iki adım önemli bir yer almaktadır. Ayrıca bu aşama içerisinde güncel durum değerlendirmeleri bulunmaktadır.

 KBRN durumlarının gelişiminde etkilerin azaltılması ve bu etkilerin olabildiğince ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bunun sağlanması adına son aşama olarak tıbbi önemlerin alınması ve sıhhi desteklerin yapılması bulunmaktadır. Sağlanan bu imkanlar ile bölgede oluşan krizlerin etkilerinin yerel halk üzerinde ya da olayı yaşayan kimselerdeki etkisi azaltılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!