Kayıp Kimlik Başvurusu 2022 - Nüfus Cüzdanı Kaybettim Ne Yapmalıyım, Kayıp Kimlik Cezası Ve Gerekli Belgeler Nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Kayıp Kimlik Başvurusu 2022 - Nüfus Cüzdanı Kaybettim Ne Yapmalıyım, Kayıp Kimlik Cezası Ve Gerekli Belgeler Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 16:19

Kimlik kartı, her zaman kişiye özel önemli bilgileri içerir. Ama bazı durumlarda kimlik kartı çalınabilir ve kaybedilebilir. Bu gibi durumlarda da öncelikle kayıp ya da çalıntı bildirimi yapılması gerekir. Böyle durumlarda da Alo 199 devreye giriyor. Kayıp kimlik başvurusu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her vatandaşın bir kimlik kartının olması gerekir. Kimlik kartı sadece adına hazırlanan kişiye aittir ve çok özel bilgiler içerir.

Kayıp Kimlik Başvurusu 2022

Kimliğinin kaybeden kişilerin ya da çaldıranların ilk olarak ALO 199 çağrı merkezini araması gerekir. Bunun dışında bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek bizzat müracaat etmeniz gerekir. Aynı zamanda kayıp kimliğin yeniden çıkartılabilmesi için de randevu alınması gerekiyor. Başvuru için de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı bulunan kurum için de randevu alınabilir.

İnternetten randevu almak istemeyen kişiler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon aracılığı ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilirsiniz. Kayıp kimlik başvurusu için başvurmanız gereken başka bir menü yoktur.

Haberin Devamı

Nüfus Cüzdanı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Nüfus cüzdanını kaybettiyseniz ilk ve en pratik yöntem olarak Alo 199’u aramanız gerekir. Ayrıca isterseniz Nüfus müdürlüklerine bizzat giderek de müracaat yapabilirsiniz.

Kayıp Kimlik Cezası ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kimlik, kişiye özel ve çok önemli bir belgedir. Kimliğin içinde kişiye özel çok önemli bilgiler yer alır. Bu nedenle de kimliği kaybetmenin de bir cezası vardır. Nüfus cüzdanı ya da diğer adı ile kimlik kartının kaybedilmesi halinde idari para cezası uygulanır. Bu ceza miktarı ise, 2022 yılı için şu şekildedir;

Değiştirme nedeni ile düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL,

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL,

Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL

2022 Kayıp Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

75 TL tutarındaki kayıp kimlik çıkarma ücretinin öncelikle ödenmesi gerekir.

Son 6 ay içinde çekilmiş 1 olan adet biyometrik fotoğraf.

Nüfus Müdürlükleri de ihtiyaç durumunda kimliğinizi kanıtlayan ehliyet, aile cüzdanı, pasaport, memur cüzdanı, basın kartı ya da avukat kimlik kartı gerekir.

Bu kimlik belgelerinden herhangi birinin olmaması halinde başvuruya giderken de "anne, baba, ergin kardeş, eş ya da ergin çocuklar ya da vasi" götürülmesi gerekir. Bu sayede kimlik yeniden çıkarttırılabilir. Fakat bunun için belirlenen tutarda ceza ödemek gerekir.

Haberin Devamı

Kayıp Kimlik Cezası Nereye Yatırılır?

Kimliğinin kaybeden ya da çaldıran kişilerin öncelikle ALO 199 çağrı merkezi numarasını araması gerekir. Bunun dışında il sınırlarınızda bulunan nüfus müdürlüğüne de bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılabilmesi için randevu alınması gerekir. Başvuru almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi olan “https://randevu.nvi.gov.tr/“ adresine bağlı olan kurum için de randevu alınabilir.

İnternetten randevu almak istemeyen kişiler için de bir telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199’u arayarak randevu ile oluşturulabilir. Kayıp kimlik başvurusu için de ayrı bir birim veya menü bulunmuyor. Kimliğini kaybeden kişilerin bir de ceza ödemesi gerekiyor. Her yıl belirlenen tutarda kimlik kaybetme cezası ise pek çok farklı şekilde yatırılabiliyor. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

Haberin Devamı

Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,

Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından,

Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi aracılığı ile sanal pos uygulaması ile kredi kartı ya da banka kartı aracılığıyla,

PTT Şbelerinden,

https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinde gösterilen anlaşmalı bankalardan da yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!