Kâr zarar oranı hesaplama nasıl yapılır? Alış satış fiyatı üzerinden kar oranı nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

Kâr zarar oranı hesaplama nasıl yapılır Alış satış fiyatı üzerinden kar oranı nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:47

Kar-zarar oranı, bir yatırımın veya bir dizi yatırımın beklenen karı ile yatırımı veya yatırımları yapma maliyeti arasındaki ilişkiyi ifade eder. İlk sayı (kar) ikinci sayıya (zarar) göre ne kadar büyük olursa, oran o kadar iyi olur. Peki, kar-zarar oranı hesaplaması nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Kar-zarar hesaplandığında tipik olarak en az 2:1 veya daha fazla ideal olarak 3:1 oranı, yatırım veya yatırım stratejisinin başarılı olduğunun bir işareti olarak kabul edilir.

  Kâr Zarar Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Kar ve zarar yüzdesi, gerçekleşen kar veya zararın yüzde cinsinden ifade edilmesinde kullanılır. Yüzdenin iki miktarı karşılaştırma yöntemlerinden biri olduğuna dikkat edilmelidir. Her gün bir şeyleri “yüzde” olarak hesapladığımız veya karşılaştırdığımız çeşitli durumlarla karşılaşıyoruz. En yaygın olanları, eşyaların alım satımıyla ilgili durumlardır. Bir malın satışı sırasında, genellikle yüzde olarak hesaplanan bir kar elde edilebilir veya bir zarara katlanılabilir.

  Kar ve Zarar Yüzde Formülleri

Haberin Devamı

  Yüzde kar zarar hesaplamasına geçmeden önce, genellikle mal alım/satımında kullanılan birkaç terminolojiye aşina olmamız gerekiyor.

  Maliyet Fiyatı (CP): Maliyet fiyatı, bir ürünü satın aldığımız fiyattır. Bu, CP olarak kısaltılır.

 Satış Fiyatı (SP): Satış fiyatı, bir ürünü sattığımız fiyattır; kısaca SP olarak yazılır. Bir malın alım satımı sırasında CP veya SP'ye bağlı olarak satıcı için kâr veya zarar olabilir.

  Kâr: Bir malın Satış Fiyatı, aynı malın Maliyet Fiyatından fazla ise, bu satıcı için kâr şartıdır.

  Kar Yüzdesi Formülü

 Profit % = SP - CP / CP x 100 = Net profit / CP x 100

  

 Kayıp Yüzdesi

 Loss % = CP - SP / CP x 100 = Net Loss (kayıp) / CP x 100

  Alış satış fiyatı üzerinden kar oranı nasıl hesaplanır?

  Satış fiyatı, bir alıcının bir ürün veya hizmet için ne kadar ödediğidir. Alıcıların ne kadar ödemeye istekli olduğuna, satıcının ne kadar kabul etmeye istekli olduğuna ve fiyatın piyasadaki diğer işletmelere kıyasla ne kadar rekabetçi olduğuna bağlı olarak değişebilir.

  Ortalama satış fiyatı (ASP), belirli bir kategorideki bir ürünün farklı pazarlarda ve kanallarda satıldığı para miktarıdır. Bir ürünün ortalama satış fiyatını hesaplamak için, ürün veya hizmetten elde edilen toplam geliri, satılan ürün veya hizmet sayısına bölmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

  Ortalama Satış Fiyatı Formülü

 Ortalama Satış Fiyatı = Bir Ürün Tarafından Kazanılan Toplam Gelir ÷ Satılan Ürün Sayısı

  Örneğin, Android akıllı telefonlar için ortalama satış fiyatının 261 dolar olduğunu belirledik. Diyelim ki son teknoloji ürünü yeni cep telefonunuz için bir fiyat belirlemeye çalışıyorsunuz. Yüksek teknolojili bir telefon sağlayıcısı olarak öne çıkmak için muhtemelen ürününüzü ortalamanın üzerinde fiyatlandıracaksınız.

  Satış Fiyatı Formülü

 Satış Fiyatı = Maliyet Fiyatı + Kar Marjı

 Maliyet fiyatı, bir perakendecinin ürün için ödediği fiyattır. Kar marjı, maliyet fiyatının bir yüzdesidir.

  Gerçek satış fiyatı, size yüksek teknolojili cep telefonlarınızı ne kadar fiyatlandıracağınızı söyleyebilir. Ürün yaşam döngünüz tamamlanmak üzereyken, lüks telefonlarınızın ortalama satış fiyatını, onları sattığınız fiyatla ve temel, düşük teknolojili telefonların ortalama satış fiyatıyla nasıl karşılaştırdığını görmek için hesaplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

  İşletmeniz envanteri toplu olarak satın alır ve satarsa, kar elde etmek için birim başına satış fiyatınızın ödediğinizden daha yüksek olmasını istersiniz. Aksi takdirde, geliri bile bozarsınız. Örneğin, bir işletme 3000 TL ye 20 adet ekmek makinesi aldı.

 Satın alınan birimlerin toplam maliyeti 3000 TL

 Satın alınan birim sayısı 20 adet

 Maliyet fiyatı 3000 / 20 = 150 TL

  140 TL üzerine %40 maliyet koyduğunda;

 Satıl Fiyatı 150 TL + (%40 x 150 TL)

 150 + 60 = 210 TL

  Bu hesaba göre 1 ekmek makinesi 210 TL ye satılacak demektir.

 210 x 20 = toplam gelir 4200 TL

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!