Jeolojik yapı nedir? Neleri etkiler ve ne anlama gelir? Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler?

Güncelleme Tarihi:

Jeolojik yapı nedir Neleri etkiler ve ne anlama gelir Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 19:24

Jeolojik yapı kelime anlamı olarak coğrafi şekil demektir. Bu coğrafi şekiller doğal yollarla meydana gelen yeryüzü şekilleridir. Jeolojik yapı bilimi de doğal yolla oluşan bu coğrafi şekilleri tek tek inceler. Benzer özelliklere sahip kaya katmanları da buna dahildir. Jeolojik yapı coğrafi şekillerin tüm etkilerini incelemekte ve yerleşmeyi büyük ölçüde etkilemektedir. Jeolojik yapı nedir, neleri etkiler ve ne anlama gelir, ? Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler gibi soruların cevaplarına yer verdik.

Haberin Devamı

Coğrafya eğitimi almış bireyler mutlaka jeolojik yapı kavramına rastlamıştır. Hatta bizler de eğitim yaşamlarımızın coğrafya derslerinde jeolojik yapının tanımını, etkilerini, faktörlerini öğrenmişizdir. Jeolojik yapı yeryüzündeki pek çok olguyu coğrafi açıdan etkilemektedir. Bu etkilere göre iklimler, bitki örtüsü gibi bir yerin özellikleri meydana gelmektedir.

Jeolojik Yapı Nedir?

Jeolojik yapı terimi coğrafi şekil kategorisi alanına girmektedir. Jeolojik yapının bir diğer ismi de Jeolojik formasyondur. Doğal yollarla meydana gelen yeryüzü şekillerine ve yapılarına Jeolojik yapı denmektedir. Litostratigrafinin temel birimi olarak da bilinmektedir. Belirli oranda kaya içermektedir. Kısacası benzer özelliklere sahip belirli bir miktar kaya katmanından meydana gelmektedir diyebiliriz.

Haberin Devamı

Jeolojik Yapı Neleri Etkiler Ve Ne Anlama Gelir?

Jeoloji bilimi dendiğinde yeryüzünün içerikleri, kimyasal ve fiziksel özellikleri, bu özelliklerin zaman içerisindeki değişim süreçleri akla gelmektedir. Jeoloji bilimi bunları incelerken jeolojik yapı da bu anlama gelmektedir. Jeolojik yapı isimlerine örnek vermek gerekirse toprakta doğal yollarla oluşan madenler, su yatakları, enerji kaynakları ve fosil yakıtlar verilebilmektedir. Buradan da anlayacağımız gibi Jeolojik yapı yeryüzünde oluşan coğrafi şekilleri ve diğer özelliklerin tamamını etkilemektedir.

Jeolojik Yapı Yerleşmeyi Nasıl Etkiler?

Yerleşmenin sağlanması yeryüzünde yaşayan insan toplulukları için tarihten bu yana her zaman önemli olmuştur. Tarihte bile ilk insanlar yerleşim alanlarını kurmak için sulak, verimli, düz toprakları yani arazileri seçmiştir. Hem beslenebilecekleri hem yaşayabilecekleri hem de işleyebilecekleri alanlar onlar için yerleşim yeri olmaya her zaman müsait olmuştur. Burada bile jeolojik yapının tarihten günümüze yerleşme açısından ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Jeolojik yapı yeryüzünde doğal yollarla oluşan coğrafi şekillerdir dedik. Yerleşimin olabilmesi için doğal yollarla oluşan bu coğrafi şekillere zarar gelmemesi gerekmektedir. Yerleşimin dağılışı ve kent planlamaları işte yeryüzünün jeolojik yapısına göre yapılmaktadır. Jeolojik yapı bir bakıma doğal çevre verisidir. Örneğin Kuzey Yarım Küreyi jeolojik yapı bakımından incelediğimizde bu bölgede karaların daha çok olduğunu görmekteyiz. O halde Kuzey Yarım Kürede karalar daha fazla ise nüfus ve yerleşmede daha fazla olacaktır.

Haberin Devamı

Bir bölgeye yerleşim yapılmadan önce Jeolojik yapısı incelenerek ilgili bölgenin Jeolojik verilerine ulaşılır. Bu veriler şehir bölge planlaması açısından oldukça önemlidir. Jeolojik süreçler içerisine taşkın, sel, toprak kayması, erozyon gibi doğa olaylarıyla doludur. Yerleşim yeri seçerken kent planlaması sürecinde bu doğa olayları da incelenmektedir.

BAKMADAN GEÇME!