İstinaf harcı nasıl hesaplanır? İstinaf harcı hesaplama

Güncelleme Tarihi:

İstinaf harcı nasıl hesaplanır İstinaf harcı hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:44

Hukuk yargılarında görülen ikinci derecedeki mahkemelere istinaf mahkemeleri ismi veriliyor. İstinaf harcı hesaplamak için de bazı formüller bulunuyor. İstinaf harcı hesaplama konusu davalı olan her iki taraf içinde büyük bir önem arz ediyor. Çünkü açılan her dava bazı masrafları da peşinden getiriyor. İstinaf harcı nasıl hesaplanır merak edilenleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 İstinaf ilk basamak mahkemelerin verdiği kararın incelendiği ve yeniden görüşüldüğü mahkemelerdir. Bu mahkemeler ise, ilk basamak mahkemelere göre üst mahkemelerdir.

  İstinaf Harcı Nasıl Hesaplanır?

  Nispi istinaf harcı hesaplama konusunda bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi de bu hesaplamanın yıllara göre değişiklik göstermesidir. İstinaf Harcı şeklinde de bilinen istinaf peşin harcı 2022 yılında yeniden hesaplanmış ve resmi gazete de yayınlanarak da bu miktarlar resmiyet kazanmıştır. İstinaf harcı 2022 yılında 171 TL‘dir. Bunun yanında başvuru yaptığınız mahkemeye göre de pek çok ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

  İstinaf Harcı Hesaplama

  Hukuk yargılamasında istinaf, ilk derece mahkemelerinin (Aile Mahkemesi, İcra Hukuk Mahkemesi, Fikri ve Sınai Hukuk Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi) verdiği kararları hem vaka hem de hukuki olarak ikinci derece (üst derece) mahkemeler tarafından değerlendirilmektedir. Bu incelemeler ise; Bölge Adliye Mahkemesi şeklinde bilinen mahkemeler tarafından gerçekleşir. Bir başka şekilde BAM içinde yer alan hukuk daireleri heyeti tarafından yaparlar.

Haberin Devamı

  Yerel mahkeme kararının üst derecedeki bölge adliye mahkemesi ilgili kurul tarafından incelenmesi için; kanunda ve ilgili tarifelerde öngörülmüş olan en maktu her yıl belirlenen istinaf kanun yoluna başvurma harcı ise; ilgilisi tarafından ödenmelidir.

  Eksikliği ya da hiç yatırılmadığı zaman; ilgilisine muhtıra şeklinde gönderirler. Süresi içinde para yatırılmazsa; dosya üst mahkeme tarafından taşınmaz. Mahkeme masraflarının kadar tutacağını merak eden kişiler için de genel masraflar şöyledir:

 Sulh Mahkemelerinin icra tetkik merci başvuruları için 27.00 TL,

 Asliye ve İdare Mahkemelerinin başvuruları için 59,30 TL,

 Bölge Adliye, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, İdare Mahkemeleri başvuruları ise 91,10 TL,

 Anayasa Mahkemesi başvuruları ise 487 TL,

 Gider Avansı

Haberin Devamı

  Dosyanın incelenmesi için fiziken üst derece mahkemesine gönderilebilmesi için, aynı zamanda tebligatlar vs. yazışmalar için kullanılmak için dosya içinde gider avansı bulunur.

  Temyiz Nedir?

  Hukuk yargılamalarında Temyiz, kural olarak bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının hukuki olarak incelenmesine denir. Hukuk yargılamasında en üst dereceli ve üçüncü üst dereceli yargılama yeri olarak bilinir. İş bölümü esasına göre ise, dairelerince alt mahkeme kararlarını da inceler.

  Temyiz ve istinaf arasında bulunan en önemli fark ise, istinaf incelemesinde; istinaf mahkemesinin alt mahkemede yer alan hükmünü kaldırarak yeniden bir hüküm tesis edebilmesidir. Bölge adliye mahkeme kararının üst derecedeki Yargıtay ilgili kurulunca incelenmesi için; ilgili tarifelerde öngörülen maktu ve kanunda olarak her yıl belirlenen

Haberin Devamı

  Temyiz kanun yoluna başvurma harcı; ilgilisine göre ödenmesi gerekir. Eksikliği ya da hiç yatırılmadığı tespit edildiği zaman ilgilisine muhtıra ile gönderirler. Aynı zamanda süresinde para yatırılmazsa; dosya da üst mahkeme taşınmaz.

  İstinaf İncelemesi Sonucunda Verilebilecek Kararlar Nelerdir?

  İstinaf başvurusu incelemesi yapıldıktan sonra farklı kararlar verilebilir. Bu kararlar ise sırası ile şunlardır:

 Birinci Derece Mahkemesi Kararının Esası İncelenmeden Kaldırılması ve Dosyanın Birince Derece Mahkemesine İade Edilmesi

 Görev ve yetki uyuşmazlığı bulunmasıdır. Başka bir şehre ait mahkemede görülmesinden ve davanın ilgili mahkeme türünde açılmamasından kaynaklanan uyuşmazlık oluşmasıdır.

Haberin Devamı

 Haklı bir hakim tarafından reddi nedeni ile ileri sürülmesi ya da hakimin davaya bakması yasak olduğu durumda davaya baktığı durumlardır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!