İstanbul'da öğrenciler masallarla buluşacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda öğrenciler masallarla buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2019 17:08

İstanbul’daki öğrenciler öğretmenleri tarafından anlatılacak masallarla buluşacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Masal Zirvesi’nde masalın eğitimdeki önemi tartışıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil, kentte okul öncesi dönemdeki öğrencileri masallarla buluşturup kişisel gelişimlerini desteklemek ve okuma kültürünü geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul’daki öğrenciler masallarla buluşacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği ‘Masal Zirvesi’nde masalın eğitimdeki önemi tartışıldı. Programa MEB’e bağlı okullarda görevli 800 öğretmen katıldı. Katılımcılar arasından seçilecek 50 öğretmene ise masal okulunda eğitim verileceği belirtildi. Eğitimin ardından bu öğretmenler kendi okullarındaki öğrencilere masallar anlatacak. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil, masalın eğitimdeki önemine de değinerek şunları söyledi:
“İstanbul’da özellikle okul öncesi dönemdeki öğrencilerimizi masallarla buluşturup kişisel gelişimlerini desteklemek ve okuma kültürünü geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Proje kapsamında çok yönlü çalışmalar gerçekleştirdik. Kütüphaneleri çocuklara cazip hale getirmek için uzmanlardan destek aldık. İstanbul her konuda Türkiye’ye rol model olan bir il. Projedeki gönüllü öğretmenler de çok değerli, onlara da teşekkür etmek istiyorum. Masal çocuğun hayal dünyasıdır. Hayata hazırlar, merak duygusunu güçlendirir, öğretici nitelik taşır. Derinlemesine irdelenmesi gereken bir konu. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

‘AMAÇ MASALA KARŞI FARKINDALIK OLUŞTURMAK’
‘Kütüphanede Hayat Var’ projesi koordinatörü Özgür Aras Tüfek, ‘İstanbul’u Okuyorum’ ve ‘Kütüphanede Hayat Var’ projeleriyle okul kütüphanelerini klasik kütüphane anlayışından çıkarıp, çocuklarının ilgisi çekecek bir hale getirmeyi istedikleri ifade ederek şöyle devam etti:
“Proje kapsamında ilk etapta 20 masalcı öğretmenle bir araya geldik ve okullarda masal anlatmaya başladık. Olumlu geri dönüşler üzerine ‘İstanbul Masal Zirvesi’ni düzenlemeye karar verdik. Bir gün içinde 800 başvuru aldıktan sonra başvuruları kapatmak zorunda kaldık. Zirve ile amacımız, kendi kültürel kodlarımızın taşıyıcısı olan sözlü anlatım geleneğimiz masala karşı farkındalık oluşturmak ve öğretmenlerimize masal anlatıcılığı eğitimi vermek.” 

‘MASAL BEYNİ GÜÇLENDİREN BİR BESİN’
Masal Zirvesi’ne öğretmenlerin yanı sıra konunun uzmanları, Nazlı Çevik Azazi, Prof. Dr. Mim Kemal Öke gibi isimler de katıldı. Hikâye anlatıcısı, eğitmen ve yazar Nazlı Çevik Azazi ,“Masallar bizi birbirimize bağlayan en temel anlatılar” diyerek şöyle konuştu:
“Nörobiyolog Prof. Dr. Gerald Hüther diyor ki, ‘Masal beyni güçlendiren bir besindir’. Bu denli öneme sahip masalı eğitimde neden kullanmayalım. Masalın hikmet kazanması için anlatıcının ruhunda demlenmesi gerekir. Eğitimin yarısı masaldaysa, yarısı da anlatıcıdadır. Masal birlikte bir dünya yaratmak, muhabbettir. Sevgisiz şefkatsiz merhametsiz olmaz. Karanlık zamanlarda yaşıyoruz, toplumda sevgi kalmadı. Her şey satın alınabilir bir madde haline geldi. Masallar yaşam deneyimlerinin süzülmesidir. Gün yüzüne çıkmayan bir dünya masal var. Duyduklarımız en güçlüleri, en hislileri. Masalcının bir kostüme şık bir elbiseye müziğe ihtiyacı yoktur. Bir dinleyici ve ruhunda demlediği bir masal yeter. Masal dinleyen çocukların dinleme becerisinin yanı sıra anlatma becerici de gelişiyor.”

Haberin Devamı

Etkinlik, Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin bir masal anlatmasıyla devam etti.

‘BİZLİK BİLİCİNİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ’
Programın mimarlarından öğretmen Sema Yaylı, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“‘Kütüphanede Hayat Var’ projesinde, masal anlatıcısı öğretmenim. Biz bu projeyle bütün okullar masalla buluşsun, kütüphaneler hayat bulsun ve bunu da böyle bir zirveyle de başlatmak istedik. 25 kadar gönüllü masalcı, eş zamanlı olarak bir çok kütüphanede gönüllü olarak masallar anlatıyoruz. Çocuklara kütüphaneyi ve kitap okumayı sevdirmeyi amaçlıyoruz. Bu zirveden sonra katılan 50 öğretmene, masal okulunda eğitim verilecek. Onlar da gönüllü olarak okullarında masal anlatacak. Masallarla ilişkimizi koparmayalım, benlikten ziyade bizlik bilicini oluşturmak istiyoruz. Masallarımıza sahip çıkmak istiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!