İngiliz Bakan'dan Türk okuluna övgü

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Bakandan Türk okuluna övgü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 12:55

İngiltere’de hafta sonları ve akşamları eğitim veren Türk okulunu tanıtan Guardian gazetesi, İngiltere Okullardan sorumlu Bakanının övgülerine karşın Türk okulunun gelir bulmakta zorlandığını yazdı.

Guardian Gazetesi, İngiltere’de normal eğitime destek olmak için etnik grupların dil ve kültürlerinde hafta sonları ve akşamları eğitim veren Enfield Türk Okulu’nu tanıttı. Londra’nın Kuzeyinde bulunan Albany Ortaokulu binasında hafta sonları ve akşamları 400’den fazla öğrencinin bulunduğu belirtilen haberde, bu öğrencilerin Türk kültürü, dili ve tarihi konusunda eğitim aldığını bildirildi. Haberde tenefüs olduğunda, okuldaki çocukların bahçedeki yaldızlı Atatürk büstü etrafında oynamaya başladığı ifade edildi.

BAŞARI ORANI ÇOK YÜKSEK

İngiltere ortaöğretimi için oldukça önemli bir konumda bulunan GSCE sınavında, Türk okulu öğrencilerinin yüzde 81’lik bir başarı kaydettiği ifade edilen haberde, bu öğrencilerin yüzde 63’ünün A sınavı ile geçtiğinin altı çizildi.

Enfield Türk Okulu’nun, İngiltere’de benzer şekilde eğitim veren 5000 okuldan biri olduğunu kaydeden Guardian, diğer benzeri okullarda Afrika-Karayip, Afgan, Somali, Yunan, Musevi, Rus, Ukraynalı ve İranlı öğrencilerin eğitim aldığını belirtti.

Haberde, bu okulların masraflarını genellikle gönüllüler, bağışlar ve ülkelerin sponsorluklarıyla karşıladığı vurgulandı.

“ÖVGÜLER FATURALARI ÖDEMİYOR”

İngiltere’nin Okullardan sorumlu Bakanı Andrew Adonis’in bu tür okullardan, ülkedeki eğitim seviyesini arttırdıkları için övgüyle söz ettiği belirtilen haberde, bu tür okullara giden her 10 çocuktan 8’inin, buralarda aldıkları eğitimin, asıl eğitimlerini için oldukça destekleyici olduğuna inandığını kaydedildi.

Adonis’in bu övgülerine karşın, okul yöneticilerinin “övgüler faturaları ödemiyor” dediğini aktaran gazete, Enfield Türk Okulu yöneticisi Süleyman Soydağ’ın, kiralar, sınıf, bilgisayar ve baskı malzemeleri için yılda 17 bin Sterlin (Yaklaşık 50 bin YTL) bulmakta zorlandıklarına ilişkin açıklamalarına yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!