İcra harcı hesaplama nasıl yapılır? İcra takibi masrafı ve vekalet ücreti nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

İcra harcı hesaplama nasıl yapılır İcra takibi masrafı ve vekalet ücreti nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 23:06

Bir kimsenin ödemesi gereken senetli borcunun ödenmemesi durumunda alacaklının tahsil etmesi için icra takibi başlatmaktadır. İcra takibi icra dairesine alacaklının başvurmasıyla başlamaktadır. Bu bağlamda borçlu icra takibi başlatması için icra harcı ödemesi ile süreci başlatır. Alacaklının alacağı takibi konusunda yatırılan bu icra harcı sonrasında icra memurları tarafından tutar borçlunun mal varlığını durumunun nakit olarak çevrilmesi ile gerçekleşmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

 Kişiler borç alacaklı durumuna göre icra takibi başlatabilirken devlet de aynı şekilde alacağı için icra takibi başlatabilmektedir. Devlet icra işlemleri geçmiş vergi ödemeleri başta olmak üzere tahsil edebilmektedir.

  İcra Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

  İcra harçları kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır. İcra harcı aynı zamanda tahsilat harcı olarak da tanımlanmaktadır. Konusu para ve para ile ifade edilen tüm nakdi tutarlar için tahsil edilecek alacaklar için tahsilat harcı alınmaktadır.

  İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir. İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

  İcra Takibi Masrafı ve Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?

  İcra ve iflas takip işlemlerinde icra takip masraf ve vekalet ücretlerine bakılacak olursa; avukatlık ücreti ortalama 750-800 TL arası alınmaktadır. İcra takibi dosya açma masrafı 80,70 TL lik ücret alınmakla beraber icra takibine konu olan tutarın ortalama kadar icra takibi masrafı tahsil edilmektedir.

  İcra takibi sonuçlanması ile birlikte haciz işlemleri başlamaktadır. Haciz işlemleri, borçlunun öncelikle nakdi, gayrimenkul, varsa arsa arazi ile kendi nam ve hesabına ait banka hesaplarına bloke konmakta ve alacaklının icranın sonuçlandığı gün itibariyle tüm faizlerin hesaplanarak toplam alacağı kadar borç tutarının ödenmesi ile ilgili süreç tamamlanır. İlgili tutar alacaklıya mahkeme kararıyla aktarılır.

  Haciz işlemleri sırasında herhangi mal varlığı borçludan tahsil edilemiyorsa bu durumda mahkeme varsa maaşının bir kısmına el koyarak borcun maaşı tarafından ödenmesi yönünde işlem yapabilmektedir.

  İcra takibi gerçekleştirilirken takibe konu olan mal veya nakdi tutarın i kadar tahsil harcı olarak icra müdürlüğüne borçlu tarafından ödenmesi zorunludur.

Haberin Devamı

  İcra takibi başlamadan önce alınan peşin harç, icra takibinin sona ermesi ve tahsilatın yapılması sırasında düşülür.

  Tahsil harcı icra emrinin gerçekleşmesi esnasında hacizden önce ödenen tutarlar üzerinden %4,56, haciz tamamlanmasından sonra ancak alacaklıya tutar geçmeden önce %9, haciz esnasında borçlunun gayrimenkul, arsa veya arazi satışları gerçekleşmesi sırasında tahsil harcı alınmaktadır.

  Avukatlık vekalet ücreti icra takibi ödemesinden bağımsız olarak hesaplanmaktadır. Avukatlık vekalet ücretleri her yıl Barolar birliği vekalet ücret tarifesinde detaylarıyla yer almaktadır.

  İcra davalarında avukatlık vekalet ücretleri davayı kaybeden taraf alacaklı ve davayı kazanan tarafın avukatına ödenmektedir. İcra takiplerini yapan bir avukatın vekalet ücretleri ortalama 720-750 TL arasında bulunmaktadır.

Haberin Devamı

  Avukatlık icra vekalet ücretleri icra tutarına göre değişiklik göstermektedir. 40.000 TL’lik bir icra davasında ’lik oran avukat vekalet ücreti olarak belirlenmektedir. İcra tutarları kademeli olarak avukatlık vekalet ücret oranlarını değiştirmektedir.

  Avukat icra davalarında asgari ücret tarifesine göre 1. icra dairesi için 900 TL, 2.icra mahkemesi için 1.050 TL, 3.İcra Mahkemeleri dava ve duruşmalı işler için 1,700TL en son tahliye davaları için 1700 TL Avukatlık ücretleri alınmaktadır.

  Tüm icra ve iflas davalarında icra takip ücretleriyle birlikte avukat vekalet ücretleri borçlu taraftan tahsil edilmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!