Hilm nedir? Din kültürü ve Kuran'da hilm kavramı ne anlama gelir?

Güncelleme Tarihi:

Hilm nedir Din kültürü ve Kuranda hilm kavramı ne anlama gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 03:29

Bazı kaynaklarda ''hilim'' şeklinde yazılan hilm, İslam dinindeki en önemli kavramlardan biridir. Her müminde bulunması gereken vasıflardan biri olan hilmin sözlük anlamı yumuşak başlılıktır. Ancak bu kelime bazı İslam alimleri tarafından akıl ve irade manasında da kullanılmıştır. Din kültürü ve Kuran'da Hilm kavramı ne anlama gelir? Sizin için örnek ayetler ve hadislerle derledik.

Haberin Devamı

 

Bu sözcükten türetilen Hilmi, hem Türkiye'de hem de Irak, İran, Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerinde erkek çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Hilmi, yumuşak başlı ve hoşgörülü anlamına gelir. Ülkemizde yaklaşık 12 bin kişi bu ismi taşıyor.

Hilm Nedir?

Hilm, öfkeli davranışlardan ve hiddetten uzak durmak, her zaman herkese karşı yumuşak başlı, sevecen ve hoşgörülü olmak demektir. Allah'ın kullarına karşı merhametli olması da Hilm olarak nitelendirilmiştir.

İslam alimlerine ve müfessirlere göre Allah'ın gazabı sadece başkalarına zulmedenlere, kul hakkı yiyenlere ve kendisine şirk koşanlara olacaktır. Onun dışında her kuluna karşı sonsuz bağışlayıcı ve merhametli olan Allah'ın bu sıfatları ''hilm'' olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Din Kültürü ve Kur’an'da Hilm Kavramı Ne Anlama Gelir?

Hilm kelimesi hem akıllı hem de merhametli olmak anlamına gelir. Çoğulu ''ahlam'' şeklinde yazılır. Buna göre, bir insanın iman ve merhamet sahibi olması için önce akıllı olması gerekir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde, mümin kulların birbirlerine karşı hoşgörülü ve yumuşak başlı olmaları emredilir.

Bir başka ayette dini yalanlayanların yanından ''selam'' diyerek uzaklaşılması gerektiği tavsiye edilir. Savaş, bozgunculuk, kavga, şiddet, çekişme ve cehalet, hilm ile zıt anlamlıdır.

Hz. Muhammed birçok konuda olduğu gibi hilm ve merhamet konusunda da tüm Müslümanlara örnek olmuştur. O, kendisine yapılan eziyetlere sabır ve sebat göstermiş, hiçbir zaman kimseye zerrece haksızlık etmemiştir. Munis bir kişilik olan peygamber efendimiz, kimseye karşı sesini yükseltmemiş, Mekkeli müşriklere karşı bile her zaman merhametli davranmıştır.

Biz de Hz. Muhammed'in izinden giderek birbirimize karşı her zaman yumuşak huylu ve sabırlı davranmalıyız.

Tasavvufa göre hilm, Allah'ın cemal sıfatlarından biridir. Allah'ın Esma-i Hüsna'da yer alan birçok ismi de O'nun ne kadar bağışlayıcı ve merhametli olduğunu gösterir.

Allah'ın Güzel İsimleri ve Hilm

1- Rahman:

Besmelede de geçen Rahman sıfatı genellikle Rahim ile birlikte zikredilir. Rahman, kafir - mümin ayırmadan herkese acıyan demektir. Rahim ise ahiret gününde Müslümanların günahlarını affeden ve onları cennetine alan anlamına gelir.

2- Rauf:

Haberin Devamı

Allah'ın Rauf ismi de Hilm ile yakından ilgilidir. Rauf, hem merhamet eden hem de zor olan şeyleri mümin kullar için kolaylaştıran demektir.

3- Mucip:

Allah, günahkar kullarını affeder ve onların dualarını kabul eder. Birçok İslami eserde Mucip ve Hilm isimleri birlikte kullanılmıştır.

4- Hannan:

Hannan ismi de çok acıyan ve tövbeleri kabul eden demektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!