Hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır? Hijyen belgesi süresi ne kadar? E-Devlet üzerinden öğrenilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır Hijyen belgesi süresi ne kadar E-Devlet üzerinden öğrenilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 20:19

Bazı işlere başvuru sırasında hijyen belgesi istenir. Bu belgelerden birisi de hijyen belgesidir. Hijyen belgesi ise, 2013 yılında Resmi Gazetede yayınlanan bir kanunla ile yürürlüğe girmiştir. Bazı iş yerlerinde ve personel alımlarında hijyen belgesi istenir. Bu iş yerlerinde çalışmak isteyen kişiler öncesinde hijyen eğitimi alarak ardından düzenlenecek olan hijyen belgesi sınavına girerek hijyen belgesinin sahibi olabilir. Hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hijyen belgesine sahip olan kişiler, su üretimi, gıda üretimi, kuaförlük, masaj, dövmecilik, güzellik salonları, hamam ve kaplıca işleri gibi yerlerde çalışabilirler.

 Hijyen Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

 Yeni bir işe başlayacak olan kişilerden bazı zamanlarda hijyen belgesi istenebilir. Bu kişinin zaten çalıştığı kurumlar da kimi zaman bu belgeyi talep edebilir. Bu durumda ise, kişi işletme yönetimi tarafından bu belgeyi alabilmek için gerekli birimlere yönlendirilir. Ama işe girecek olan kişilerden bu belge talep edildiği zaman kişilerin belgeyi kendisi alması gerekir. Bu belgeyi alabilmek için ilk olarak hijyen belgesi eğitimi alınması gerekir.

 Hijyen eğitimini alabilmek için de kişi kendi şehrinde yer alan Halk Eğitim Merkez'lerine başvurabilir. Türkiye'de bütün şehirlerde aktif bir şekilde yer alan bu merkezlerde belirli periyotlarda hijyen belgesi veriliyor. Hijyen belgesi, özel eğitim kurslarından da alınabilir. Hijyen belgesinin nasıl alındığı ise kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Haberin Devamı

Halk Eğitim Merkezlerinden kolaylıkla Hijyen Belgesi eğitimi alınır,

Hijyen Belgesi sınavına girmek gerekir,

Sınavda başarılı olunduğu zaman Hijyen Belgesi alınır.

Hijyen Belgesi Süresi Ne Kadar?

 Hijyen belgesi, kaybetmediğiniz sürece süresiz bir belgedir. Kaybettiğiniz zaman ise hijyen belgesini alma sürecindeki işlemlerinizin tamamını tekrar etmeniz gerekir. E-Devlet üzerinden belgeniz olduğunu görseniz bile yine de mutlaka almanız gerekir. Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından iş yerinize gelen denetçiler mutlaka özlük dosyanızın içine koyulacak olan bu belgeyi görmek ister.

 E-Devlet Üzerinden Öğrenilir mi?

 Hijyen belgesi e-devlet üzerinden de kolaylıkla görüntülenebilir. E-devlet Hijyen Belgesi sorgulama alanının linki ise; https://www.turkiye.gov.tr/meb-sertifika-bilgileri-sorgulama bu olarak bilinir. Bu linke girdikten sonra gerekli tüm adımları izleyen kişiler hijyen belgelerini kolaylıkla sorgulayabilirler.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!