Hidrolik nedir, ne işe yarar? Hidrolik sistem ve makina nasıl çalışır?

Güncelleme Tarihi:

Hidrolik nedir, ne işe yarar Hidrolik sistem ve makina nasıl çalışır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 01:50

Başta araçlar olmak üzere günümüzde birçok farklı mekanik sistem kapsamında hidrolik öne çıkar. Özellikle fizik anlamı üzerinden bilimsel bir tanımı olması ile beraber, birçok farklı alanda önemli bir yere sahiptir. Peki hidrolik nedir, ne işe yarar? Hidrolik sistem ve makina nasıl çalışır tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hidrolik kelimesi kökeni Yunancadan gelen bir sözcük olarak öne çıkar. Özellikle su ve boru kelimelerinin bir araya gelmesi ile ‘hydraulics’ kelimesi üzerinden yüzyıllar içerisinde türemiş bir sözcük olduğunu söylemek mümkün. Günümüzde ise taşımış olduğu özellik ile beraber birçok farklı alanda büyük kolaylık sağlayan sistematik yapılar arasında geldiğini ifade etmek gerekir.

 Hidrolik Nedir?

 Akışkanların mekanik davranışlarını inceleyen bilim dalı hidrolik olarak ifade edilir. Yunanca kökenli su ve boru kelimenin bir araya gelmesi üzerinden oluşmuş bir sözcük şeklinde günümüze ulaşmıştır. Özellikle akışkanların hidrolik enerjisi kullanılmak suretiyle birçok değişik sistem ile beraber kontraksiyonlara tahrik verilir. Ortaya çıkan bu tahrik ile beraber böylece hidrolik enerji üzerinden mekanik enerji elde edilir. Bu da günümüzde kullanılan birçok farklı yapının çok daha sağlıklı ve kolay şekilde değerlendirilmesine imkan verir.

Haberin Devamı

 Hidrolik Ne İşe Yarar?

 Özellikle birçok farklı sektör üzerinden değişik mekanik yapılarda günümüze hidrolik yaygın biçimde kullanılıyor. Genel olarak ise akışkanların mekanik özelliklerini inceleyen, hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesini sağlayan bir yapı olarak ifade edilebilir. Sıkıştırılamaz özelliğe sahip Akışkanların kullanıldığı, bu sonuçta olsun da elde edilen basınç ile beraber akışkanlar üzerinden kuvvet üretim sistemi şeklinde değerlendirilir. Böylece çok daha zorlu yapılar kolay bir şekilde kullanabilme imkanı vermektedir. Bu konuda birçok değişik akışkan üzerinden mekanik enerji elde etme şansı verdiğini ifade etmek mümkün.

 Hidrolik Sistem ve Makina Nasıl Çalışır?

 Sıvıyı depo eden bir bölüm ile beraber, bu bölüme basınç uygulayan düşük enerjili başka bir sistem üzerinden hidrolik sistem çalışmaktadır. Özellikle ana depoda basınç yapan silindirik sistem, itici güç olarak kullanılan diğer sisteme daha geniş bir yüzeye sahip olması gerekir. Böylece geniş alandan dar alana doğru akış gerçekleştiren sıvı ile beraber daha güçlü bir basınç elde edilir. Böylece hidrolik enerji zaman içerisinde ve geçtiği belli kısımları üzerinden mekanik enerjiye dönüşür. Bu da birçok mekanik yapının daha kolay bir şekilde kullanılmasına olanak tanımaktadır. Diğer bir ifadeyle zorlu bir kullanım sistemine sahip olan yapılar, çok daha kolay hareket etme yeteneğine sahip olur. Bu doğrultuda basınç enerjisi ile beraber kuvvet ve hareket elde edilir.

Haberin Devamı

 Hidrolik Kullanım Alanları Neler?

 Hidrolik sistem günümüzde özellikle sanayi ve endüstriyel alanlarda en çok kullanılan enerji çeşidi olarak ön plana çıkar. Özellikle sıvı akışkan üzerinden hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesi önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bu potansiyel birçok zorluğu yapının çok daha kolay bir şekilde hareket etmesine ve çalışmasına imkan veriyor.

 - Enerji santral

 - Barajlar

 - Türbinler

 - Hareketli hidrolik araçlar

 - Yol ve inşaat ile kazı makineleri

 - Tarım makineleri

 - Taşıtlar

 - Trenler

 Bu şekilde yukarıda olduğu gibi daha birçok farklı örnek vermek mümkün. Özellikle sağlamış olduğu enerji ile beraber mekanik yapı üzerinden etkin bir şekilde kullanım olanağı verdiğini söylemek gerekir.

Haberin Devamı

 Hidrolik Sistemin Bölümleri Nelerdir?

 Hidrolik sistem aynı zamanda birçok farklı bölüm üzerinden ön plana çıkar. Bunlar içerisinde yağ depoları, pompalar, silindir ve motorlar ile beraber akümülatör ve bağlantı elemanları gibi yapılar öne çıkar. Bu şekilde mekanik sisteme bağlı olarak birçok farklı hidrolik sistemin bölümleri olduğunu söylemek mümkündür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!