Her 10 meslek lisesinden 6’sı üniversite sınavında başarısız

Güncelleme Tarihi:

Her 10 meslek lisesinden 6’sı üniversite sınavında başarısız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 08:30

Milli Eğitim Bakanlığı ‘Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu’nu yayınladı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ‘Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu’nu dün yayınlandı. Türkiye’deki 3 bin 494 mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu; proje, patent başvurusu, sektörle işbirliği, akademik başarı, sosyal etkinlik ve uluslararası akreditasyonlar gibi 65 kritere göre değerlendirildi. Buna göre, öğrencilerin en başarılı olduğu bölge Karadeniz; sektörle işbirliğinde ise Marmara öne çıktı. İstanbul ve İzmir gibi illerde Erasmus+ Akreditasyonu alan okulların oranı yüzde 5’in altında kalırken; 2017’de son kez uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) her 10 meslek lisesinden 6’sı Türkiye ortalamasını yakalayamadı. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

EN BAŞARILI ÖĞRENCİLER KARADENİZ’DE: MEB liseleri; üniversite sınavındaki performansları, öğrenci başarısını yükselten uygulamalar, devamsızlık, sınıf tekrarı takdir ve teşekkür belgesi alan öğrenci sayıları gibi akademik performans kriterlerine göre değerlendirdi. En yüksek puanı Karadeniz; en düşüğü ise Güneydoğu Anadolu aldı.
SEKTÖRLERLE EN İYİ İŞBİRLİĞİ MARMARA’DAN: Sektörle işbirliğinde Marmara beklendiği gibi en başarılı bölge oldu. Sektörel çeşitlilik açısından dezavantajlı olan Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise en düşük performansa sahip. Marmara’daki liseler ayrıca sosyal, kültürel ve sportif imkânlarda da önde.
İZMİR VE İSTANBUL PATENTTE SON SIRADA: 23 ilde liseler, patent aldı veya faydalı model olarak onaylandı. Sırasıyla İzmir, İstanbul ve Antalya’da bu oran yüzde 5’in altında kalırken; Afyonkarahisar, Gümüşhane ve Yalova yaklaşık yüzde 15 ile en yüksek orana sahip.
HER 10 MESLEK LİSESİNDEN 6’SI SINAVINDA BAŞARISIZ: 2017’de son kez düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarına göre mesleki ve teknik Anadolu liselerinin yüzde 63.88’i Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bu sınavda Türkiye ortalamasını aşan meslek lisesi oranlarının en yüksek olduğu illerse yüzde 60’ı geride bırakan oranlarla Yalova, Aksaray ve Niğde. İstanbul’da bu oran yaklaşık yüzde 43; Ankara’da yüzde 50 ve İzmir’de ise yüzde 44.
10 OKULDAN 8’İ PROJE BAŞVURUSU YAPTI: 81 ilin 56’sında meslekî ve teknik ortaöğretim liselerinin en az yüzde 80’i son üç yılda bir proje başvurusu yaptı. Tamamlanan ve devam eden uluslararası projelerdeyse Yalova ve Amasya, yüzde 70 ile öne çıktı. Ulusal projelerde ise Muş, Artvin, Gaziantep ve Eskişehir’deki liselerin en az yüzde 70’inde son üç yılda en az bir çalışma ortaya konuldu.
BÜYÜK İLLER ERASMUS’TA ÇOK GERİDE: Okulların ‘Erasmus+ Akreditasyon Belgesi’ne sahip olması, öğretmen ve öğrencilerin Avrupa ülkelerindeki değişim programlarına katılmasını sağlıyor. Siirt, Afyonkarahisar ve Mardin’de meslekî ve teknik liselerin yüzde 20’sinden fazlası bu sertifikaya sahip. Konya, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bu oran yüzde 5’in altında. Toplamda 48 ilde bu sertifikaya sahip okullar var.

BAKMADAN GEÇME!