Hepatomegali nedir ve nasıl tedavi edilir? Hepatomegali nedenleri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Hepatomegali nedir ve nasıl tedavi edilir Hepatomegali nedenleri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:34

Hepatomegali kelimesi Latince bir sözcüktür ve tıp sektöründe bir hastalığa verilen isimdir. Bu hastalık vücudun en önemli organlarından biri olan karaciğerle ilgilidir. Bilindiği gibi karaciğer vücudumuzda 7 kg ağırlığında bulunarak en büyük organdır. Aynı zamanda dolaylı olarak sindirim sisteminde görevlidir. Yediğimiz besinleri kullanılabilecek diğer besinlere çevirmektedir. Örneğin nişastayı şekere dönüştürmektedir. Hepatomegali nedir ve nasıl tedavi edilir, Hepatomegali nedenleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Birçok kişi yaşamının belirli dönemlerinde karaciğer organıyla ilgili bazı hastalıklara maruz kalabilir. Bu karaciğer rahatsızlıkları büyümeden küçülmeye kadar çeşitli rahatsızlıklarla kendini göstermektedir.

 Hepatomegali Nedir?

 Karaciğer dokusunun olması gerektiği gibi çalışmaması sonucunda meydana gelen karaciğer büyümesi denilen sağlık sorununa Hepatomegali denmektedir.

 Karaciğer organı vücudun en büyük iç organıdır. Bu organın vücutta birden çok görevi vardır. Besinlerin yapı taşlarına ayrılması, zararlı olan atıkların vücuttan uzaklaştırılması, besinlerin depolanması bu görevlerden sadece bazılarıdır. Dolayısıyla Hepatomegali hastalığında yer alan karaciğer büyümesi bu fonksiyonların düzgün bir şekilde yerine getirilmemesine neden olarak kişiyi tehdit etmektedir.

Haberin Devamı

 Hepatomegali hastalığı yani karaciğer büyümesi yaygın olarak görülen karaciğer hastalıklarının en başında gelmektedir. Bu büyüme incelemeler ve belirtiler sonucunda tespit edilmektedir. Normal boyutların üzerinde olması durumunda da Hepatomegali hastalığı denmektedir ve birçok farklı nedenden oluşabilmektedir.

 Hepatomegali Nedenleri Nelerdir?

 Karaciğer büyümesi yani Hepatomegali hastalığı genelde karaciğer dokusunun olması gerektiği gibi çalışamamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun nedenleri ise şöyle sıralanmaktadır:

Karaciğer kanseri veya karaciğere zarar veren diğer kanser türleri

Karaciğerin yağlanması

Kalp yetmezliği veya diğer kalp rahatsızlıkları

Kan damarlarındaki tıkanıklık veya darlık çünkü kan damarları karaciğeri beslemekte ve karaciğerden kanı uzaklaştırmaktadır

Karaciğerde yara oluşumu veya hasar bu yara ya da hasar da alkol ve ağır ilaç kullanımından kaynaklanmaktadır

Hepatit virüslerinin sebep olduğu karaciğer enfeksiyonları

Bakır ve demir gibi minerallerin vücutta aşırı birikmesi durumu

Son olarak da safra kesesi hastalıkları

Yukarıda belirttiğimiz karaciğer büyümesinin nedenlerinin farklı farklı belirtileri de söz konusudur.

 Bu belirtiler arasında karın ağrısı, kaşıntı, uyku hali, yorgunluk, sarılık, mide bulantısı, kusma, kas ağrısı, karında kitle oluşumu, kilo kaybı, iştahsızlık, ayak, bacak ve ayak bileğindeki şişlikler, karında şişme yani asit birikimi, vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen morluklar yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Hepatomegali Nasıl Tedavi Edilir?

 Karaciğer büyümesi tedavisi hastalığın teşhis edilmesiyle başlamaktadır. Bu büyümenin teşhisi karaciğer muayenesi ve testleriyle belirlenmektedir.

 Yapılan testler sonucunda karaciğerin ne oranda büyüdüğü belirlenmekte ve tedavi planı da buna göre oluşturulmaktadır.

 Hastanın yaşı, cinsiyeti ve genel sağlık durumu da tedaviyi etkilemektedir. Karaciğer büyümesi karaciğer yetmezliği ve karaciğer enfeksiyonundan kaynaklı gerçekleştiyse ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

 Karaciğerdeki büyüme kanser gibi kötü huylu sebeplerden dolayı gerçekleşmişse de cerrahi operasyon, kemo terapi, radyo terapi gibi tedaviler uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

 Karaciğer büyümesi tedavisinde kişinin alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakması istenmektedir. Hatta bu konuda gerekli görülürse tıbbı destek de sağlanmaktadır.

 Karaciğerdeki büyümeden kaynaklı karaciğer organındaki hasar tedavi edilemez ve geri döndürülemez durumdaysa da karaciğer nakli düşünülmektedir.

 Bu tedavide ilgili kişinin beslenme şekli ve yaşam tarzının değiştirilmesi de uygun görülmektedir.

 Karaciğer büyümesi sorununu yaşayan kişilere çeşitli besinlerle zenginleştirilmiş dengeli beslenme planı önerilmektedir. Bu sebepten dolayı mevcut olarak uygulanan tedavinin yanında bir de kişi diyestisyene yönlendirilmektedir.

 Düzenli egzersiz, sigara içilen ortamlardan uzak durulması, fazla kilolu kişilerin kilo vermesi amacıyla diyet listeleri tedavi planı içinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Karaciğer büyümesinin önüne geçilmesi ilgili karaciğer organının kaybedilmemesi için erken teşhis ve tedaviye hemen başlanması büyük önem arz etmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!