Harvard’ın ödüllü akademisyeni Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee: Başarı için dünya problemlerine cevap arayın

Güncelleme Tarihi:

Harvard’ın ödüllü akademisyeni Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee: Başarı için dünya problemlerine cevap arayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 01:53

En iyi öğretim ödülü sahibi Harvard Üniversitesi MBA Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee, gençlere başarılı olmak istiyorlarsa dünyanın en önemli problemlerine çözüm aramalarını önerdi. Üniversitelere ise bilginin internette zaten olduğunu hatırlatarak, daha fazlasını yapmaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee, Harvardlı bir profesör. Dünyada alanında en iyilerden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Oberholzer-Gee, Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi MBA (işletme yönetimi yüksek lisansı) programında ders veriyor. 2006’da Harvard Üniversitesi’nden öğretim dalında en iyi akademisyen ödülüne layık görülen profesör, ABD dışındaki üniversiteleri durağan olmakla eleştirirken, gelecekte iş dünyasında en çok aranacak becerinin bir problemin kaynağını görebilmek olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee ile katıldığı 8’inci Boğaziçi Zirvesi’nde iş dünyası, geleceğin becerileri ve işletme eğitimi hakkında konuştuk.

2006’da Harvard İşletme Okulu’ndan en iyi öğretim veren akademisyen ödülünü aldınız. Sırrınız ne?

ABD’deki birçok iyi üniversitenin kendine has bir öğretim yapısı var. Bu üniversiteler, farklı birçok insanı kendine çekebiliyor, sınıflarda bir araya getirebiliyor. Bunu çok gözlemledim ve bu duruma şaşırıyorum. Öğretme işi bütünlük gerektiriyor. Öğretim kalitesi ve araştırma gibi birçok şey bir arada olmalı. Harvard İşletme Okulu’nda öğrenme etrafında şekillenen bir kültür var. Bunu aslında ABD’deki tüm araştırma üniversiteleri için söyleyebiliriz. 15 saniyelik bir asansör yolculuğunda bile araştırma ve öğretim üzerine konuşulur. Öğretim her şeyin kalbinde yer alıyor. Ben de bu yaklaşımı benimsiyorum. Araştırma ve öğretim kalitemi nasıl geliştirebileceğim üzerine düşünüyorum.

Haberin Devamı

Geleceğin iş dünyasında hangi beceriler öne çıkacak?

İki önemli beceriden söz etmeliyiz. Birincisi belli problemi görerek, nasıl çözebileceğiniz konusunda fikir yürütebilmek. İkincisi ise problemi neyin başlattığını belirleyebilmek. Bu çok daha önemli hale gelecek. Çünkü teknoloji ve internetimiz var. Profesör Google her şeyi biliyor. Ancak sorunlara cevap üretebilmek zaman geçtikçe daha zor hale geliyor. İleride makineler insanların yapabildiği birçok şeyin altından kalkabilir. Belki de problemlere bazı yönlerden bize göre daha iyi çözümler üretebilir. Fakat problemin nereden kaynaklandığını bilmek daha fazla deneyim, eğitim ve beceri gerektiriyor. Bunu yapabilen gençler öne çıkacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de işletme kontenjanları büyük oranda boş kaldı. Öğrencilerin uzaklaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ABD’de benzer bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin MBA programlarına ilgi gün geçtikçe azalıyor. Başka eğitim sistemleri için yorum yapmak kolay değil. Dünyaya ve evrene başka bir yönden bakabilmek, farklı düşünce biçimleri geliştirebilmek önemli. Üniversiteler bazen bunun için en iyi yerler olmayabilir. Yükseköğretim kurumları öğrencilerin beklentilerine cevap vermeyince bu gibi sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

BİLGİ İNTERNETTE DE VAR

Harvard ve Stanford gibi lider üniversiteler öğrencilerini geleceğe gerçekten hazırlayabiliyor mu?

Ben hazırlayabildiğini düşünüyorum. Örneğin, Chicago Üniversitesi’nde teknik bir programa gidersiniz, burada öğrendiklerinizin hayatın sizden bekledikleriyle büyük oranda uyuştuğunu görebilirsiniz. Türkiye’de üniversiteleri çok iyi bilmiyorum. Fakat ABD dışındaki üniversitelerde öğretimin son derece durağan olduğunu görüyorum. Üniversiteler, gençleri iş dünyasındaki değişimlere hazırlayabilmeli. Statik bilgiye internet sayesinde bir tıkla ulaşabilirsiniz. Burada en teknik konularda bile içerik bulmanız mümkün. Üniversiteler bundan fazlasını yapmalı.

Haberin Devamı

İş dünyasında başarılı olmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Genellikle iş insanı dendiğinde aklımıza Wall Street’te takım elbiseleriyle ciddi kişiler gelir. Fakat gençler, dünyanın iklim değişikliği ve göçmenlik gibi problemleri üzerine düşünmeli. Bu onlara farklı bir bakış açısı kazandıracak. Problemlerin çözümüne katkıda bulunabildiğinizde iş dünyası da size daha çok değer verecek. Gençler geleneksel iş dünyası algılarının dışında hareket edebilmeli.

TAKIM ÇALIŞMASI BECERİSİNE İHTİYAÇ ARTIYOR

OECD’nin PISA 2015 kapsamında yayınladığı işbirliğine dayalı problem çözme raporunda Türk öğrenciler son sıralarda yer aldı. Takım çalışması neden önemli?

Haberin Devamı

Çünkü inavosyon çoğunlukla farklı fikirlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bireysel olarak harika fikirler ortaya atılabilir, fakat bunun geliştirilmesi ve bir inovasyona dönüşebilmesi için takım çalışmasına ihtiyacınız olacak. İş dünyasında takım çalışması becerilerine her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

KİMDİR?

Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi MBA Programı Strateji Birimi’nde çalışmalarını sürdürüyor. Liderlik gelişimi ve medya şirketleri için etkili stratejiler gibi birçok konuda ders veren profesör, 2006’da Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından öğretim alanında en iyi akademisyen ödülüne layık görüldü. Avrupa’nın birçok önde gelen şirketine danışmanlık da yapıyor. Prof. Dr. Felix Oberholzer-Gee’nin ana çalışma alanları rekabete dayalı stratejiler, uluslararası rekabet ve pazar ötesi stratejiler.

 

BAKMADAN GEÇME!