Harvard’dan, Yale’den online ders al

Güncelleme Tarihi:

Harvard’dan, Yale’den online ders al
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 09:45

Aralarında Harvard, M.I.T., Yale’in de bulunduğu 70 üniversiteden online ve ücretsiz olarak ders alma imkanı sağlayan www.coursera.org, eğitimleri başarıyla tamamlayanlara sertifika veriyor.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen 70 üniversitesindeki hocalardan ücretsiz online ders alma imkanı sunan Coursera’nın temsilcisi Julia Stiglitz, geçen hafta İstanbul’daydı. Fatih Üniversitesi ve Uluslararası Üniversiteler Birliği (UniBir) tarafından 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde düzenlenen ‘Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi’ne katılan Stiglitz, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Julia Stiglitz, Coursera Projesi’ni şöyle anlattı: “Coursera, Stanford Üniversitesi öğretim üyelerinden Daphne Koller ve Andrew Ng önderliğinde kurulmuş bir online eğitim sitesidir. Bu sitede dünyanın önde gelen 70 üniversitesindeki hocalar tarafından verilen derslere kayıt olmak mümkün. Tüm dersler ücretsiz. Yapılması gereken derslerin açılacağı zamanı takip etmek. Ondan sonra bilgisayar başında hocayı dinleyip sorulara cevap vermek, ödevleri teslim etmek ve derslere katılım göstermek. Yani, bir üniversite amfisinde ders almaktan çok farklı değil. Coursera’da felsefeden biyolojiye 200 farklı konuda ders veriliyor ve sisteme 60 binin üzerinde öğrenci kayıtlı ve ücretsiz. Derslere kayıt olmak, videoları izlemek, ödevleri yapmak ve sınavlara girmek yeterli. Aslında bir üniversite ortamını online olarak yaşatıyor diyebilirim. İnsanlar bilgisayarlarının başında derslerin sertifikasını alabilir. Derslerin çeşitli ülkelerin kendi dilinde de gerçekleşiyor olması öğrenmenin sınırını ortadan kaldırıyor. Stanford, Yale, Pennsylvania, Edinburgh, Caltec, Harvard, M.I.T, California, Princeton gibi üniversitelerle çalışıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde en iyi üniversitelerle anlaşıyoruz ve onları sisteme dahil ediyoruz. Türkiye’de henüz hiçbir üniversite ile bu konuyu görüşmedik.”

Haberin Devamı

Türkiye’den öğrenciler de var

Coursera’da, Türkçe dersler de verilmeye başlandığını belirten Stiglitz, derslerin işlenişiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Dersler yazılı ve görsel olarak ikiye ayrılıyor. Yazılı olan kısım nispeten çok daha kolay, videolara alt yazı geçmek biraz zaman alıyor ama yine de tahminlerden çok daha hızlı ilerliyor. 70 üniversiteden 300 dersimiz var, bütün dersler görüntülü, aynı zamanda o derslerde yapılan tüm ödevler gerçek... Öte yandan öğrenciler Google’ın Hangouts sistemini kullanarak interaktif olarak derslere katılabiliyor, soru sorabiliyor ve cevabını hemen alabiliyor. Hangouts bazı derslerin tüm dünyaya canlı yayınlanmasını da sağlıyor. Dünyada bilginin sınırı kalmadı. Artık bilimadamları tek bir global laboratuvar altında çalışıyorlar. İletişimde yaşanan bu devrim sayesinde bilimsel gelişmeler inanılmaz bir boyuta ulaşacak. Türkiye’den ders alan öğrenciler de var, ancak ne kadar Türk öğrencinin var olduğunu söyleyebilmek için, Türkçeleştirilen dersleri ne kadar öğrencinin takip ettiğini kontrol etmek gerekiyor. Böyle bir çalışma yapmadık. Çalışmalar sadece Türkçe değil, Kazakça, Rusça, Çince, Japonca... Dolayısıyla bizler global bir çatı altında toplanıyoruz.”

Haberin Devamı

22 milyon dolarlık ödenekle yürütülüyor

Çalışmalarının Kleiner Perkins ve NEA’dan alınan 22 milyon dolarlık bir ödenekten sağlandığını ve Coursera’nın kesinlikle bir kâr amacı olmadığını anlatan Stiglitz, eğitimini tamamlayan öğrencilere de sertifika verdiklerini söyledi: “Elbette bir sertifikamız var. Kayıtlı öğrencilerimizin yüzde 80’i bir lisans öğrencisi olduğu için onların kredi gibi bir talepleri yok. Onların asıl istedikleri çalıştıkları iş yerlerine gösterebilecekleri bir sertifika. Biz onu sağlıyoruz.” 

Coursera Projesi nedir?

Uluslararası online eğitim programı olan Coursera, M.I.T, Harward, Standford, Yale gibi dünyanın önemli üniversitelerden ders alma imkanı sağlıyor. Tamamen ücretsiz olarak derslerden faydalanmak için www.coursera.org internet sitesine girerek sisteme dahil olunabiliniyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifika veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!