Halepce katliami nedir, nerede yapıldı? Halepçe katliamını kim yaptı?

Güncelleme Tarihi:

Halepce katliami nedir, nerede yapıldı Halepçe katliamını kim yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 01:48

Tarihte yapılmış olan birçok katliam bulunmaktadır. Bu katliamların sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Hatta bazı katliamlarda bu sayı milyonlara kadar ulaşmıştır. Halepçe katliamı da tarihte yer etmiş ve insanların hayatına mal olmuş katliamlardan birisidir. Sizler için Halepce Katliamı nedir, nerede yapıldı? Halepçe katliamını kim yaptı detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Tarihte yapılmış olan her katliamın bir nedeni vardır. Tabi hangi nedenden olursa olsun insanları öldürmek doğru değildir. Çünkü kişisel çıkarlar ve siyasi nedenlerden dolayı insanların ölmesi gerekmez. Bu katliamlar masum insanların hayatını kaybetmelerine neden olmuştur. Halepçe katliamı da birçok insanın merak ettiği ve neden yapıldığını sorguladıkları bir katliam olarak tarihteki yerini almıştır.

 Halepce Katliamı Nedir, Nerede Yapıldı?

 Halepçe katliamı, Kürtlerin yaşamış olduğu Halepçe'de 16 Mart 1988 tarihinde yapılmış olan katliama verilen isimdir. Bu katliam sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Özellikle yapılan saldırıdan sonra ortaya çıkan manzara oldukça kötüydü. Çünkü binlerce insan yapılan katliamdan kurtulma şansını yakalayamadı. Hatta birçok kişi sevdiklerini korumak için hamle yapsa da bunu başaramamışlardır. Sonuç olarak katliamın izleri oldukça dehşet verici olmuştur.

Haberin Devamı

 Halepçe, Irak ülkesine bağlı olan bir yerdir. İran sınırının 15 km batısında olan bu yer Irak'ın ise kuzeyinde bulunmaktadır. Günümüzde özerk bir bölge olarak bilinir. Nüfusunun çoğu Kürtlerden oluşmaktadır.

 Halepçe Katliamını Kim Yaptı?

 Halepçe katliamını yapan kişi Saddam Hüseyin'dir. İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin yöntemindeki iktidar tarafından Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı yapılmıştır. Yapılan bu saldırı binlerce kişinin ölümüne yol açmıştır. Özellikle ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olması tüm dünyayı ayağa kaldırmıştır.

 Yapılan zehirli gaz saldırısı 6 binden fazla insanın yanarak ve zehirlenerek ölmesine neden olmuştur. Bunun yanında 15 binden fazla kişi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmıştır. Bu durum daha çok sayıda kişinin ölmesine neden olmuştur. Yani katliam bittikten sonrada orada yaşayan halkın sağlık sorunları devam etmiştir. Zaten Halepçe'de doğan çocukların özürlü olma oranı oldukça yüksektir.

 Halepçe katliamının olması tüm dünyayı üzmüştür. İnsanların kimyasal saldırı sonucu ölmesi büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. Çünkü hangi savaş olursa olsun kadın ve çocuklara dokunmak doğru değildi. Ancak Halepçe katliamında kadın, çocuk ve yaşlı bakılmaksızın herkes öldürülmüştür.

Haberin Devamı

 İnsanların bazıları kimyasal saldırıdan kaçmayı başarmıştır. Ancak bu kişilerinde yolda veya vardıkları yerlerde öldükleri görülmüştür. Kurtulan kişilerinde sakat kaldığı veya başka sağlık sorunları yaşadıkları dikkat çekmiştir. Yani yapılan katliam binlerce insanın hayatını kabusa çevirmiştir.

 Halepçe Katliamı Neden Yapılmıştır?

 İran-Irak Savaşı devam ederken 40 bine yakın Kürt Halepçe'de yaşıyordu ve İran'ın tarafını tutuyordu. Bu durum Saddam Hüseyin'in tepkisini çekmiştir. Böylelikle Halepçe'de yaşayan kişilerin cezalandırılması için harekete geçilmiştir. Halepçe'ye varan birlikler saatlerce kimyasal saldırı yapmışlardır. Bu saldırı sırasında erkeklerin çoğu dağlara doğru kaçmıştır. Ancak kadınlar ve çocuklar geride kalmışlardır.

Haberin Devamı

 Yapılan kimyasal saldırı oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Saatler süren gaz saldırısı kadınların ve çocukların ölümüne yol açmıştır. Kaçmaya çalışan erkeklerden de birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Yani oldukça geniş bir kitlenin yok olduğu görülmüştür. Saldırı o kadar şiddetli oldu ki ölmeyen kişilerde ölmekten beter olmuşlardır. Çünkü bu kişilerde sakat kalmışlardır veya başka sağlık sorunları ile karşılaşmışlardır.

 Halepçe katliamı bittikten sonra ortaya çıkan manzara hiç hoş değildi. Binlerce kişinin yuvası yıkılmıştır. Kimyasal saldırıdan etkilenen insanlardan hayatta kalanların da durumu pek iyi değildi. Ayrıca Halepçe'nin civarında yaşayan 500 bin civarında insan Türkiye'ye sığınmıştır. İlerleyen yıllarda katliamdan sorumlu olan kişiler için idam cezaları verilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!