Güle güle ‘Sessiz Bilge’

Güncelleme Tarihi:

Güle güle ‘Sessiz Bilge’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 21:09

Salı günü hayatını kaybeden Prof. Dr. Tosun Terzioğlu için Sabancı Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Terzioğlu’nun Bebek Camisi’ndeki cenaze törenine de geniş katılım oldu.

Haberin Devamı

74 yaşında kanser hastalığı sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, dün İstanbul’da toprağa verildi. Terzioğlu için sabah saatlerinde Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampusu’nda bir tören düzenlendi. Törene, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Bilim Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Alpar, Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’in de aralarında bulunduğu meslektaşları, sevenleri ve öğrencileri katıldı. 

GELENEKLERİNİ YAŞATACAĞIZ

“Hocamın ince, derin zekâsı, birikimi, bize bıraktığı çok şey var. Her zaman anacağız. Hep beraber sabredeceğiz” diyen Güler Sabancı, Terzioğlu’nun üniversitenin akademik özgürlükler kararını almasında öncülük ettiğini belirterek “Sırça köşkte değil, toplumla iç içe olacağımız konusunda öncü, ısrarcı hatta inatçı oldu. Üniversite yaşadığı sürece Tosun Bey’in bize kazandırdığı gelenekleri yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder de Terzioğlu’nun kendisi için çok kıymetli olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Çok konuşmazdı. Ben Tosuncayı anlamak diye bir şey geliştirdim. Tosun’un verdiği sinyallerden bazı şeyleri anladığımı sanıyorum. Tosun bence sessizliğin kahramanıydı. Akademik unvanları kullanmazdı. Ama birçok akademik unvana sahip kişiden daha bilgili bir bilim adamıydı ve daha saygındı. Çok önemli bir rol modeldi.”

Haberin Devamı

EVRENSEL BİRİYDİ

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Terzioğlu’nun herkes için örnek olduğunu vurgulayarak “Hocamız yüzlerce, binlerce insana değmiş bir bilim insanı. Tam anlamıyla evrensel biriydi. Dinlenirdi, istediği sonunda kabul edilirdi. Çünkü doğru şeyler isterdi. Bu sessiz güç belki de sessiz olduğu için etkindi. Bunu hepimiz örnek almalıyız” diye konuştu.

Güle güle ‘Sessiz Bilge’

TÖRENE GENİŞ KATILIM

Prof. Dr. Terzioğlu’nun cenaze namazı, ikindi vaktinde Bebek Camii’nde kılındı. Kızları Derin ve Ayşecan, eşi Nuran Terzioğlu cami avlusunda taziyeleri kabul etti. Cenazeye Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, MHP milletvekili Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Nuri Çolakoğlu, gazeteci Hasan Cemal, İsmet Berkan, Orhan Bursalı, Mehmet Arslan, Zeynep Göğüş, Osman Ulagay, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, ressam Bedri Baykam ve Mehmet Güleryüz, Koç Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Aşkar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. İlter Turan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, eşi AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) Başkanı Ayşen Özyeğin, TESEV Eski Başkanı Can Paker ve akademik dünyadan çok sayıda isim katıldı. Terzioğlu, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. 

Haberin Devamı

Eğitime adanmış bir hayat

 AHMET Tosun Terzioğlu 1942’de İstanbul’da doğdu 1961’de Robert Koleji’nden mezun oldu. Lisans derecesini 1965 yılında matematik dalında İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise 1968’de aynı dalda Frankfurt Üniversitesi’nden aldı. 1968-1994 yılları arasında Michigan, Wuppertal ve ODTÜ’de ders verdi. ODTÜ Matematik Bölümü Başkanlığı ve aynı üniversitede Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1992-1997 yıllarında TÜBİTAK Başkanlığı, 1989-2008 tarihleri arasında Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1997-2009 arasında da Sabancı Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Hislerini belli etmezdi

TERZİOĞLU’nun kızı, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derin Terzioğlu ise babasının hastalığı döneminde onu yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Terzioğlu şöyle konuştu: “Babam çoğunuzun bildiği gibi az konuşan, konuştuğunda hislerini açığa vermeyen birisiydi. Buna rağmen çok emek verdiği Sabancı Üniversitesi’nin özel bir önemi vardı. Üniversitede yolunda gitmeyen bir şey varsa hiçbir durumda olmadığı kadar kederlenirdi. Şahsen bazen buna içerlediğim de oldu. Ama sanırım babamı, babam yapan özelliklerinden biri kendisini başkalarının beklentilerine göre ayarlamaması, düşüncelerinden, tavırlarından taviz vermemesiydi. Bu kadar nevi şahsına münhasır insanın bu kadar seveni olduğunu görmek beni çok mutlu etti.” 

Haberin Devamı

Güle güle ‘Sessiz Bilge’

Eşi Nuran Terzioğlu cami avlusunda taziyeleri kabul etti

Küçük bir tekne

TERZİOĞLU, Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan ‘Bir Dünya İnsanı Tosun Terzioğlu’ kitabında mesleki ve akademik anlamda gidilmemiş, ulaşılamamış bir yol olmadığını söylüyordu. Terzioğlu, hayata dair tek uhdesini şöyle anlatıyordu: 

“Küçük bir yelkenliyle dolaşmak içimde kalan bir şeydir... Mesela Ege’de küçük bir koyda, kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde bir evim bir de balıkçı motorum olsaydı eğer ondan hoşlanırdım.”

Matematikten korkulmaz

PROF. Dr. Terzioğlu, matematik eğitimi konusunda önemli çalışmaları bulunan bir isimdi. 15 Ocak 2015’te Hürriyet’e verdiği röportajda matematik kaygısı diye bir şey olmadığını söyleyen Terzioğlu, “Matematik kesinlikle kaygı verici bir şey değil. Bu kaygı Türkiye’de yaratılmış bir kaygı. Biz sürekli ‘ıslık çalma kaygısı’ deseydik Türkiye’de kimse ıslık çalamazdı. Korkutmayalım çocukları matematikten” demişti. Türkiye’de eğitimin öğrenme değil, sınav odaklı olduğunu belirten ünlü matematikçi, “Sınavlar da çoğu zaman test ve bu matematiğe oldukça ters. Matematikte ciddi bir problem, üzerinde düşünülerek, analizi yapılarak çözülür. Öyle ‘30 saniyede karar ver: A mı, B mi C mi?’ diyerek matematik bilgisi veremeyiz” diyerek sınav odaklı eğitimden vazgeçilmesi gerektiğini belirtmişti.

BAKMADAN GEÇME!