Göz bebeği nasıl yazılır? Göz bebeği kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı?

Güncelleme Tarihi:

Göz bebeği nasıl yazılır Göz bebeği kelimesi TDKya göre bitişik mi yazılır ayrı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2022 00:15

Eski metinlerde ''köz'' şeklinde geçen göz sözcüğü, eski Türkçe bir kelimedir. 8. yüzyılda literatüre girmiş olan bu kelime, birçok birleşik isim ve tamlamada da kullanılır. 0- 3 yaş grubu arasındaki kucak çağındaki çocuklara ise bebek denir. Bebek mecazen çok küçük ve çok değerli anlamına da gelir. Göz Bebeği nasıl yazılır? Göz Bebeği kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.

Haberin Devamı

 Göz kelimesinin içinde yer aldığı diğer sözcükler ve doğru yazılışları şu şekilde sıralanabilir: 1- Gözlem 2- Göz Pınarları 3- Gözgü 4- Gözlük 5- Göz Nezlesi  6- Gözcü 7- Gözaltı 8- Gözdağı 9- Göz Çukuru 10- Gözde 

 Göz Bebeği Nasıl Yazılır? 

 Retina kısmında yer alan ve göze çok fazla ışık girmesini önleyen dokuya göz bebeği denir. Bu kelimenin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Bu sözcüğün doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: 

 GÖZ BEBEĞİ 

 Göz Bebeği Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılır? 

 Türkçede tamlamalar ayrı, birleşik isimler ise bitişik yazılır. Göz Bebeği kelimesi, bir tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir. 

 GÖZ BEBEĞİ - Doğru Kullanım

 GÖZBEBEĞİ - Yanlış Kullanım 

 Göz Bebeği Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı 

Haberin Devamı

 1- Fazla ışığa maruz kalan göz bebeği büyür. (Doğru Kullanım) 

 2- Sen benim gözbebeğimsin. (Yanlış Kullanım)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!