Göç Zamanı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Göç Zamanı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:21

Türk Edebiyatı yoğun bir şekilde şiir, roman, derleme gibi eserlerden meydana gelmektedir. Bu bakımdan da Türk Edebiyatı zengin bir edebiyat olarak görülmektedir. Dönem eserlerinde dönemin özellikleri, varsa savaşların etkileri ve ilgili döneme ait toplum yapısının etkileri de görülebilmektedir. Çağdaş Türk edebiyatında en yoğun kısa hikaye derlemesi denildiğinde karşımıza Göç Zamanı kitabı çıkmaktadır. Göç Zamanı kimin eseridir, kim tarafından yazılmıştır, konusu nedir, özeti hakkında bilgi, türü ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Türk Edebiyatı çeşitli dönemlerde incelenmektedir. Batı etkisi, İslamiyet'in kabul edilişi ve İslamiyet öncesi gibi kavramlar bize bu dönemleri sunmaktadır. Dönemin yazarları da ilgili olan bu dönemlere çeşitli eserler bırakmıştır. Türk Edebiyatına ait kitapları okumayı seven insanlar mutlaka Çağdaş Türk Edebiyatında önemli bir eser olan Göç Zamanı isimli kitabı da okumuştur. 

 Göç Zamanı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Göç Zamanı eserini Bahattin Öz Kişi yazmıştır. Bu eser Bahattin Öz Kişi isimli yazara aittir. Yazarın eser geçmişine baktığımızda ilk tarihi romanının Osmanlı döneminin teşkilatını yansıttığını görmekteyiz. Aynı zamanda yazar hikaye ve romanlarının genelinde insanı ve insana ait olan sevgi duygusunu ele almaktadır. Göç Zamanı eserinde ise yazar belirli bir çevre ile sınırlı kalmamıştır. Bu eser bir derleme niteliğindedir. Konular farklı muhitlerden alınmıştır. Buna rağmen her birinde aynı derinlik ve aynı sıcaklık okuyucuya sunulmuştur. Duygular ve düşünceler yazarın bu kısa hikayelerinde canlı bir şekilde anlatılmıştır. 

Haberin Devamı

 Göç Zamanı Eserinin Konusu Nedir? 

 Göç Zamanı kitabı birden fazla çeşitli konuda olan hikayelerden meydana gelmektedir. Hatta yazar bu eseri bu sebepten dolayı üç bölümde ele almıştır. İlk iki bölüme baktığımızda daha ağır betimlemelerden oluşan hikayelere rastlamaktayız. Kısacası ilk iki bölümde yer alan hikayeler soyut kavram olurken son bölüm yani üçüncü bölüm sosyal konulu hikayelerden meydana gelmektedir. Göç Zamanı kitabının ilk bölümünün ismi Bir Çınar Vardı, ikinci bölümünün ismi kitabın ismi de olan Göç Zamanı üçüncü bölümünün ismi ise Papağan Dedi Ki ismidir. Hikaye okumayı seven bireyler Göç Zamanı kitabını da sevecektir. 

 Göç Zamanı Eserinin Özeti 

 Göç Zamanı eserinde söylenildiği gibi üç bölüm vardır. Birinci bölümün ismi Bir Çınar Vardı başlığıdır. Bu bölümde çeşitli başlıklarda hikayeler anlatılmıştır. Hikayelerin isimleri bir sebilciden, asıl sebep, misafir geldi, helallik, vermekten ölümsüzlük, şoför aziz, telsiz memuresi, erkeklik özentisi, yeni gün, çatal, nedamet, dua, terhis, borç, talebe, hepimiz gibi, olgun adam, insan hamal, mektup, deli imam, bilinmeyen kahramanlar, küçük anneme, sarhoş, Erzurum'da akşam, istasyondan, tereke, göç, yeni gelen ve taşındığım ev isimli hikayelerdir. 

Haberin Devamı

 İkinci bölümün ismi ise Göç Zamanıdır. Bu bölümde de birden fazla hikayeye yer verilmiştir. Bu hikayelerin başlıkları da doğuş, kurşun dünyasından, göç zamanı, hayal ülkelerinden, suç, kırkıncı yıl, soytarı olmak, nedenlerim, elli liralık teşhis, yeni okul, insanlar ve saatler gibi çok sayıda hikaye başlığıdır. 

 Üçüncü bölümün ismi ise papağan dedi ki ismidir. Bu bölümde de çeşitli hikaye başlıklarına yer verilmiştir. düşünmek, koyun olmak, bir eşek karşısında, bir heykel öldürüldü, ısırmak ve yorgunluk hakkında bu hikayelerden sadece bazılarıdır. 

 Bu üç bölümde aynı kitapta yer almaktadır. Bölümlerin içerisindeki hikayelerin her biri farklı bir konuyu anlatmaktadır. Bu sebepten dolayı da kitabın özetini sunmak biraz daha zordur. Çünkü her hikayenin ayrı bir özeti vardır ve kitapta da çok sayıda hikayeye yer verilmiştir. 

Haberin Devamı

 Göç Zamanı Eserinin Türü ve Özellikleri 

 Türk edebiyatında birden fazla tür vardır. Bu türler kitapları ve eserleri bünyelerine alarak eserlerin kategorileşmesine yardımcı olmuştur. Örneğin roman ve şiir bir Türk Edebiyatı türüdür. Bu türlerin içerisine edebiyatımıza ait çok sayıda eser girmektedir. Göç Zamanı da bir kitap olarak aslında derleme tekniğiyle yazılmış hikaye kitabıdır. Bu sebepten dolayı Göç Zamanı eserinin türü hikayedir. 

 Dolayısıyla Göç Zamanı eserinin özellikleri hikaye türünün özelliklerini kapsamaktadır. Bu eserde olay ve durum vardır. Bu olaylar ve durumlar şahıs kadrosuna bağlanır. Romandan ayrı bir yeri vardır. Olay ve durum ortaya konuluyorsa zaman ve mekan da ortaya konulur. Burada hakim olan etkileyici ve sürükleyici bir anlatımdır. Göç Zamanı gibi olan hikaye kitaplarının kısa olması beklenmektedir. Oysa ki hikaye türünün en önemli özelliği kısalığını sayfa sayısından değil anlatımdaki olay ve kahraman sayısından almasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!