Gelen Gideni Aratır atasözünün anlamı ve örnek cümle içinde kullanımı (TDK)

Güncelleme Tarihi:

Gelen Gideni Aratır atasözünün anlamı ve örnek cümle içinde kullanımı (TDK)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2021 02:38

Atasözleri geçmişten günümüze gelmiş olan kalıplaşmış, öğüt içerikli cümlelerdir. Atalarımız tarafından bugüne kadar varlığını koruması sağlanmıştır. Bu öğüt içerikli cümleler sayesinde eskilerin deneyimlerinden faydalanırız. Gelen gideni aratır sözü de bunlardan biridir. O zaman gelen gideni aratır atasözünün anlamı nedir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Gelen gideni aratır atasözü bir insanın elinde olanı kaybetmesi, kıymetini, değerinin bilmemesi sonucu onun yerine gelenin daha kötü olacağı, diğerini özleteceğini, aratacağını, pişmanlık hissettireceğini anlatmaktadır.

 Gelen Gideni Aratır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?

 Gelen gideni aratır atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: Gitmesini istediğimiz kimseden sonra gelen, giden kimsenin hatalarından daha büyüğünü yaptığı için giden için (keşke gitmeseydi) dedirtir. Yeni tanıdığımız kişiler, hayatımızdan kötü diye çıkardığımız, unuttuğumuz, sildiğimiz insanlardan daha büyük hatalar yapabilir ve daha kötü şeyler yaşatabilir. Sonrasında unuttuğumuz kişinin pişmanlığını yaşarız.

 Gelen Gideni Aratır Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı

Haberin Devamı

 Bu atasözünün cümle içinde kullanımına şu şekilde örnek verebiliriz: Onu bu yanlışından dolayı gönderiyorsun ve yerine başka birini alıyorsun ama unutma ki atalarımız deneyimleriyle gelen gideni aratır demiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!