Fronkül nedir, neden olur? Çıban nasıl tedavi edilir? Çıbana ne iyi gelir?

Güncelleme Tarihi:

Fronkül nedir, neden olur Çıban nasıl tedavi edilir Çıbana ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 01:47

Günlük yaşamı önemli oranda tehdit eden ve rahatsız eden unsurlar içerisinde furonkül gelir. Önemli bir rahatsızlık olması ile beraber pek çok kişi bu hastalık hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki fronkül nedir, neden olur? Çıban nasıl tedavi edilir? Çıbana ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Fronkül aynı zamanda çıban olarak ifade edilir. Bakteriyel enfeksiyon üzerinden bir rahatsızlık olması ile beraber, günlük yaşamın aktivitesine önemli oranda düşürür. Aynı zamanda tedavi edilmez ise çok ciddi rahatsızlıklar verebilecek olan sorunlar içerisinde gelir. Tabii birçok farklı yöntem ışığı altında uzman doktorlar ile tedavi seçeneklerinin bulunduğunu söylemek mümkün.

 Fronkül Nedir?

 Bakteriyel enfeksiyon ile meydana gelen, deride ağrı oluşturan şiş apse furonkül olarak bilinmektedir. Aynı zamanda halk arasında çıban olarak da bilinir. Genel olarak yağ bezi kanalı ya da kesici ile giriş yapan bir bakteri sebebiyle meydana gelen rahatsızlıklar içerisinde yer alır. İlgili bölgede ağrı ve şişlik ile beraber bir takım apse problemleri meydana getirir. Böylece başta kaşıntı ve kızarıklık olmak üzere ağrı ile beraber acı gibi günlük yaşama etki edecek rahatsız edici durumlar ortaya çıkarır.

Haberin Devamı

 Fronkül Neden Olur?

 Bakteriyel bir enfeksiyon olarak fronkül ya da çıban öne çıkmaktadır. Staphylococcus aureus isimli bir bakteri türü tarafından ortaya çıkan bir enfeksiyon olarak da ifade edilebilir. Özellikle derideki kıl keseciği ile beraber yağ bezi üzerinde birtakım enfeksiyonlar meydana getirir. Zaman içerisinde ise kronik deri hastalığı ile beraber deride ciddi anlamda tahriş ve hasar meydana getirebilecek sorunlar içerisinde yer alır. Bu bakterinin kıl köklerine giriş yapması ile beraber, ilgili bölgede meydana getirecek kızarıklık, tahriş ve ağrı üzerinden günlük yaşamı önemli oranda sekteye uğratır.

 Çıban Nasıl Tedavi Edilir?

 Uzman doktor kontrolü altında ele alınacak olan birtakım yöntemler, belli bir zaman içerisinde çıbanın ortadan kalkmasına olanak tanımaktadır. Meydana gelen bu bakteriyel enfeksiyon üzerinden ilgili bakterinin vücuttan atılması uzaklaştırılmasına olanak verir.

 - Çıban bölgesine sıcak pansuman uygulanır. Böylece ağrı azaltılır ve iyileşme süreci hızlandırılır.

 - Antibiyotikli merhemler, antiseptikler ve ağızdan özel antibiyotikler kullanılır.

 - Gerekli durumlarda ilgili bölgedeki çıban büyüdüğü vakit kesilerek, içerisindeki irin atılmak suretiyle tedavi sağlanır.

Haberin Devamı

 O şekilde uzman doktor kontrolü altında yukarıda verilen tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle belirli bir zaman içerisinde bu uygulamalar ile beraber ilgili bölgedeki çıban problemi ortadan kalkar. Ancak zamanında ve gerekli tedavi yöntemleri ele alınmaz ise, çok ciddi bakteriyel enfeksiyonlar ile karşı karşıya kalma durumunu meydana getirebilir.

 Çıbana Ne İyi Gelir?

 Uzman doktor kontrolü altında yapılacak olan tedavi yöntemlerinin dışında, aynı zamanda çıban için bazı doğal yöntemler de öne çıkıyor. Tabii bu doğal yöntemlerin tamamlayıcı bir unsur olduğunu ifade etmek gerekir. Yani yapılacak gerçek tedavi yönteminin ardından uygulanır.

 - Sıcak havlu uygulaması

 - Çay ağacı yağı

 - Okaliptüs yağı

 - Zerdeçal

 - Soğan ve sarımsak suyu

 - Kimyon

 - Hint yağı

Haberin Devamı

 Bu şekilde yukarıda verilenler ile beraber daha birçok değişik yöntem doğal şekilde uygulanabilir. Özellikle yapılacak olan uzman doktor kontrolündeki tedavinin ardından, tamamlayıcı ve iyileştirici olarak değerlendirilebilir.

 Çıban Belirtileri Nelerdir?

 Özellikle yaşanabilecek olası birtakım belirtiler ile beraber çıban sorunu ile karşı karşıya kalındığı anlaşılabilir.

 - Deri bölgesinde bezelye ya da nohut büyüklüğünde şişlik

 - İlgili bölgede ağrı ve sızı

 - Şişliğin olduğu bölgede beyaz ve sarı renkli irin

 - Cıban çevresinde sıcaklık artış

 - Yorgunluk

 - Ateş ve kaşıntı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!