Fotosentez nedir ve nasıl gerçekleşir? Fotosentez yapan canlılar, denklemi ve hızını etkileyen faktörler

Güncelleme Tarihi:

Fotosentez nedir ve nasıl gerçekleşir Fotosentez yapan canlılar, denklemi ve hızını etkileyen faktörler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 03:21

Biyoloji de en önemli olaylardan olan fotosentez bitkiler arasında gerçekleşir. Fotosentez bitkiler arasında yapılan bir durumdur. Fotosentez ile ilgili yapılan çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Son günlerde fotosentez ile ilgili arama motorlarında trend aramalar yapılmıştır. Peki fotosentez nedir? Fotosentez nasıl gerçekleşir? Fotosentez yapan canlılar hangileridir? Fotosentez denklemi nasıldır? Fotosentez hızını etkileyen faktörler nelerdir? İşte fotosentez ile ilgili bilinen tüm bilgiler.

Haberin Devamı

Fotosentez hem bitkiler hem de diğer organizmalar tarafından yapılan bir olaydır. Fotosentez ışık enerjisi ile birlikte yapılmaktadır.

 Fotosentez Nedir?

 Fotosentez bitkiler ve diğer organizmalar arasında yapılan enerji sağlamak amacı ile yapılan bir durumdur. Fotosentez yapılırken ışık enerjisi kullanılmaktadır. Fotosentez olayında ışık enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürülür.

 Fotosentez Nasıl Gerçekleşir?

 Bitkiler ve diğer organizmalar her canlı da olduğu gibi enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bunun sonucunda ise fotosentez yapması gerekmektedir. Bitkiler ve diğer organizmalar güneş enerjisini güneşten alarak kloraplastın içine aktarır. Kloraplastların içerisinde ise klorofiller bulunur. Bu klorofiller enerjiyi kimyasal enerjiye dönüştürmek açısından son derecede önemlidir. Kimyasal enerji burada belirli bir şekilde döngüye girdikten sonra karbondioksit ve su ile birleştirilmektedir. Fotosentezin son esnasında ise nişasta ve oksijen oluşmaktadır. Fotosentez yeryüzünde toplam 4 canlı grubunda yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Fotosentez Yapan Canlılar

 1) Bitkiler

 Bitkiler fotosentez yapan canlılar arasında yer almaktadır. Yeşil yaprakları sayesinde karbondioksit oksijene çevrilir. Fotosentezin hızı bitkilerde diğer organizmalara göre farklılık göstermektedir. Fotosentezin hızını bitkilerde ölçmek için karbon miktarını ölçmek gerekmektedir. Buna göre bitkilerde eğer karbondioksit miktarı ne kadar fazla ise fotosentez hızı da o kadar fazladır.

 2) Algler

 Yeryüzünde bitkilerden farklı olmak üzere algler de fotosentez yapmaktadırlar. Yapmış oldukları fotosentezi bitkilerden farklı olmak üzere güneş görmeyen bütün yerlere iletme özelliğine sahiptirler. Yapmış oldukları fotosentez ile birlikte %67 besin sağlama özelliği bulunmaktadır. Bundan dolayı algler yeryüzünde en fazla fotosentez yapan canlılar arasında yer almaktadır. Özellikle su algleri yeryüzünde ki en büyük oksijen kaynağı olarak bilinmektedir.

 3) Bakteriler

 Bakteriler de yine fotosentez yapan prokaryot canlılar arasında yer almaktadır. Bakterilerin bitkilerden farkı olarak kloroplast yer almamasıdır. Bakteriler de yer alan klorofil ise doğrudan sitoplazmasın da yer almaktadır. Hem yeşil hem de mor bakteriler fotosentez yapan bakteriler arasında yer almaktadır. Fotosentez esnasında bakteriler aynı zamanda su da kullanmazlar.

 4) Protista

Haberin Devamı

 Yeryüzünde son olarak fotosentez yapan canlılar ise protistalardır. Protista ise çekirdek zarı ile ayrılmaktadır. Zarlı organller olarak da protistalar bir başka dala ayrılmaktadır. Protista olan canlılarda fotosentez beslenme açısından son derecede önemlidir.

 Fotosentez Denklemi

 Fotosentez denkleminde önemli olan karbondioksit ve sudur. Bunun sonucunda tepkime oluşarak ortaya oksijen ve glikoz çıkmaktadır. Fotosentez denklemi ise şu şekildedir;

 Karbondioksit + Su ışık ile birlikte klorofile girer. > Glikoz + Oksijen

 Kimyasal olarak ise fotosentez denklemi şu şekildedir;

 6CO2 + 6H20 ====> C6 H12O6 + 6O2

 Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler

 Fotosentez hızına doğrudan etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar;

Haberin Devamı

 Işık Şiddeti: Işık şiddeti ne kadar fazla olursa fotosentez hızı da o kadar fazladır. Bundan dolayı ışık şiddeti fotosentez hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

 Sıcaklık: Sıcaklık da yine fotosentez hızını etkileyen faktörlerdendir.

 Karbondioksit: Karbondioksit fotosentez hızını doğrudan etkiler. Karbondioksitin fazla olması ya da az olması fotosentez durumunu da etkilemektedir.

 Klorofil Miktarı: Fotosentez hızını etkileyen bir diğer faktör ise klorofil miktarıdır. Klorofil içerisinde kimyasal enerjiye ışık şiddeti dönüştürülür. Bundan dolayı klorofil miktarının fazla olması hızını etkiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!