Finansman gider kısıtlaması hesaplama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Finansman gider kısıtlaması hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 22:59

İşletmede kullanılan yabancı kaynakların işletme ilişkin komisyon, faiz, vade ve kur farkı, kâr payı kapsamı içerisinde bulunan tutarların gider ve maliyet adına kanunen belirlenen tutar dışında gider olarak yazılmaması Finansman gider kısıtlaması olarak tanımlanmaktadır. Finansman gider kısıtlama amacı ise giderlerin vergiden düşülmemesi dolayısıyla vergi muafiyet makasının açılmaması olarak ana amacı belirlenmiştir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

 Finansman gider kısıtlaması muafiyet tutarı cumhurbaşkanlığı kararı çerçevesinde Resmi Gazetede 01 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe alınmıştır.

  Finansman Gider Kısıtlaması Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Finansman gider kısıtlaması vergilendirme kalemlerine uygulanmak üzere düşülen miktar olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda Finansman gider kısıtlama olarak 2021 yılı için belirlenmiş bir oran olarak uygulanmaktadır.

  Finansman giderleri tanımına bakıldığında bir şirket veya işletmenin mal veya hizmet üretimi ya da pazarlama esnasında firmanın katlandığı faiz, iskonto, komisyon, banka masraf kalemleri gibi başlıkları kapsamaktadır. Finansman gider kısıtlaması yasası uygulanmadan önce firmalar yıllık vergilendirme dönemi içerisinde yapılan finansman giderleri bilanço pasif tarafında yer almakta ve tüm finansman masrafları kurumlar vergisinden tamamı düşülmekteydi.

Haberin Devamı

  Ancak 01 Ocak 2021 tarihi itibariyle finansman giderlerinin vergilendirilecek tutardan düşülmesi tutarı için ’luk kısıtlama getirilmiş ve bu anlamdan işletmenin yaptığı finans masraflarının sadece ’luk kısmı vergilendirmeden düşülmesi konusunda karara bağlanmıştır.

  Finansman gider kısıtlamasının hesaplama detaylarına bakılacak olursa bir işletmenin finansman gelirleri ile karşılık olarak yapmış olduğu finansman giderleri karşılıklı mahsuplaşmak doğru değildir. Bu sebeple finansman giderleri toplanarak ’luk kısmı kurumlar vergisi tutarı belirlenmeden düşülür kalan kısım kurumlar vergisi olarak ödenmektedir.

  Finansman gider kısıtlaması kapsamında oluşan tutar bilançoda kanunen kabul edilmeyen gider olarak hesaplarda gösterilir. Yine kurumlar vergisi beyannamesinde kanunen kabul edilmeyen gider hanesine yazılacaktır.

  Genel muhasebe kayıtlarında tek düzen hesap planına göre 780 hesap kodu ile finansman gideri başlığı altında izlenmektedir.

  Finansman gideri kısıtlaması 1. sınıf defter yani bilanço esasına göre defter tutan tüm şirketler için geçerlidir. Finansman gider kısıtlaması kümülatif olarak değerlendirilmektedir. Çünkü bir hesap dönemi içerisinde maliyet ve masraf kalemleri tam anlamıyla net olarak belirlenememesidir.

Haberin Devamı

 Bir işletmenin öz kaynak kalemlerinden daha fazla yabancı kaynak olarak tanımlanan krediler, yabancı kaynak, finansman giderlerinden doğan komisyon, faiz, kar payı, banka kredilerinden doğan masraflar finansman gider kısıtlamasına tabi olacak kalemler arasında yer almaktadır.

  Finansman kısıtlaması muafiyeti ise şu şekilde uygulanır. Bir işletmenin yatırım maliyetine eklenen gider ve maliyetler bu süreç kapsamı dışında yer almaktadır.

  Finansman gider kısıtlaması hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.

  İşletmenin öz kaynakları toplamı- Yabancı kaynak toplamı= Öz kaynak aşan kısım

 Öz kaynak aşan kısmın 3/2 oranı alınır= % 10 kısmı aşıyorsa

  Finansman giderleri toplamı KKEG (Örtülü sermaye tutarı varsa; finansman giderinin aşan kısmın oranı belirlenir. Böylece aşan finansman giderinin tutarına kadar muafiyet sağlanarak aşan kısım kurumlar vergisi beyannamesinde belirtilir.

Haberin Devamı

  Yıllara yaygın inşaat firması için kullanılan finansman gideri istisna olarak kabul edilmektedir. Finansman gider içerisinde sadece yatırım maliyetine düşen kısım için geçerli olacak ve tamamı muafiyet olarak kabul edilecektir.

  Finansman gider kısıtlamasına tabi olan hesaplara bakılacak olursa 780 finansman giderleri hesabı, 660 kısa vadeli borçlanma giderleri hesabı, 656 Kambiyo zararları hesabı finansman gider kısıtlamasına tabi olmaktadır. Kambiyo zararları hesabı borç çalışan hesap 660 hesap yine borç çalışmakta 780 hesap ise bilanço tablosunda pasif tarafında yer almaktadır. 656 Kambiyo zararları hesabı içerisinde yabancı paraların kur farkları zararları yer almaktadır. Dolayısıyla bu hesapların yıllık toplam tutarları finansman kısıtlamasına tabi olmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!