Etiyoloji nedir? Etiyolojik faktör ne demek? Etiyoloji bilimi neler ile ilgilenir

Güncelleme Tarihi:

Etiyoloji nedir Etiyolojik faktör ne demek Etiyoloji bilimi neler ile ilgilenir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2020 03:29

Tıbbi bir terim olan Etiyoloji hastalıkların arkasındaki nedeni ve ya birinin ölüm nedenini belirtir. Genellikle bir hastalığın semptomları Etiyoloji bilim dalı ile bulunur. Etiyoloji ne demektir? Tüm detaylarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Tıpta hastalıkların ortaya çıkış belirtilerini çözmek de yardımcı olan Etiyoloji semptomların da belirlenmesini sağlar. Aynı zamanda Etiyoloji tıpta en çok kullanılan terimlerden bir tanesidir.

 Etiyoloji Nedir?

 Tıp alanında Etiyoloji en çok kullanılan terimler arasında yer alır. Özellikle hastalıkların arkasındaki semptomların belirlenmesinde Etiyoloji bilim dalı vardır. Etiyoloji, ölümlerin arkasında yatan nedenin bulunmasını da sağlar.

 Doktorlar genellikle bir hastanın semptom etiyolojisinin nedenlerini belirler. Bu belirlemeler ise fizik muayene, röntgen ve ya tahlil sonuçları ile olur. Tüm bu unsurlardan hastalığın etiyolojisi belirlenir. Bu şekilde hastalığın da kategorisi belirlenir. Hastalıkların etiyolojisi genellikle daha karmaşık olabilir. Etiyoloji de bir o kadar karışık olabilir. Hastalıkların nedeni belirlenirken oldukça özenli davranılmalıdır.

Haberin Devamı

 Etiyolojik Faktör Ne Demek?

 Etiyolojik faktörler farklılık gösterir. Özellikle İntrensek Faktörleri genetik, konjenital, metabolik ve dejeneratif faktörler öne çıkarlar. Aynı zamanda neoplastik, kanserojen, psikojenik ve nütrisyonel detaylar öne çıkar. Genetik atalardan gelen faktörler olurken konjenital ise doğuştan gelen özellikler arasında yer alır.

 İmmünolojik faktörler bağışıklık sistemi ile alakalıdır. Nütrisyonel faktör beslenme, psikojenik faktörler ise psikoloji ile alakalıdır. Bunun yanı sıra ekstrensek faktörler arasında fiziksel etkiler ile sıcaklık ve nem etkilidir. Bunun yanı sıra travma, zorlama, yaralanma, radyasyon ve kimyasallar da ekstrensek faktörler arasında yer alır. Ayrıca mantar, bakteri, parazitler ise ekstrensek faktörlerden canlı etkenler arasında yer alır.

 Etiyoloji Bilimi Neler İle İlgilenir?

 Etiyoloji bilim dalı nedenler ile ilgilenir. Tıpta hastalıkların nedenlerini Etiyoloji pek çok alanda incelemeler yapar. Etiyoloji hastalıkların nedenlerini inceler. Aynı zamanda bu bilim dalı hastalık oluşumunu etkileyen bu hastalığa katkıda bulunan risk faktörlerini belirler. Etiyoloji bilim dalı aynı zamanda hastalığa neden olan etkenlerin saptanmasında önemli bir rol oynar. Bazı durumlarda belli bir durumun etiyolojisi düşünülenden daha karmaşık olabilir. Onun için de tüm etkenler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Hastalıkların etiyolojisi üç ana kategoride belirlenir. Bu kategoriler ise içsel, dışsal ve idiopatik olarak belirlenmektedir.

Haberin Devamı

 Hastalıkta Etiyoloji Neden Önemlidir?

 Bir hastalığın Etiyolojisini bulmak için detaylı bir araştırma gerekir. Çünkü hastalıkların etiyolojisini bulmak da çok önemlidir. Etiyolojiyi ortadan kaldırmak demek o hastalığı tedavi etmek de demektir. Bu nedenle hastalıkların semptomları doğru bir şekilde belirlenmelidir. Hastalıkların Etiyolojisi doğru bir şekilde tespit edildiğinde tanı konulmuş olur. Buna göre de tedavi yöntemi belirlenir. Bir hastalıkta etiyolojinin belirlenmesi önleyici tedbirlerin konulması noktasında çok önemlidir. Bunun yanı sıra bulaşıcı olan hastalıklara yönelik de aşılama yapılabilir. Buna göre hastalıklara yönelik önlemler de hızlı şekilde alınır.

Haberin Devamı

 Tıpta en çok kullanılan terimler arasında yer alan Etiyoloji sayesinde hastalıkların semptomları belirlenir. Hastalıkların öykülerinde Etiyoloji çeşitlerinin tam anlamı ile bilinmesi gerekir. Buna göre ortaya çıkan hastalık semptomlarına karşı tedavi yöntemleri belirlenir. Hastalıkların Etiyolojisinde doğru belirlemeler ise oldukça önem taşır. Çünkü hastalıkların Etiyolojisi oldukça karmaşık bir hale gelebilir. O nedenle bu hastalıkların Etiyolojisinin belirlenmesi için röntgen, laboratuvar ve muayene gibi her bir detay göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle de tahlil sonuçlarına göre hastalıkların hikayesi belirlenir. Tıpta bu sonuçlara göre tedaviler de uygulanır. Aynı zamanda hastaların yaşam tarzlarında değişikliklerin yapılıp yapılmaması da buna göre belirlenir. O nedenle Etiyolojiyi bulmak oldukça önem taşıyan bir süreç olarak bilinir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!