Esneklik nedir? Nasıl geliştirilir? İnsan vücudunda esneklik nasıl arttırılır?

Güncelleme Tarihi:

Esneklik nedir Nasıl geliştirilir İnsan vücudunda esneklik nasıl arttırılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 04:46

Esneklik, kas ve eklem gruplarının yardımıyla, elleri ve ayakları daha geniş bir alanda hareket ettirebilmek demektir. Esnek olmak için düzenli egzersiz ve spor yapılmalı; ek olarak düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Spordan önce esneme hareketleri yapmak, kasların zedelenmesini önler. Esnek olmak için neler yapılabileceğini ve esnek olmanın faydalarını ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Yürüyüş yapmak, kan dolaşımını hızlandırır. Bu da vücudun esneklik kazanmasına dolaylı olarak katkı sağlar. Uzmanlara göre esnek bir vücuda sahip olmak için günde en az 40 - 45 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.

Esneklik Nedir?

Esneklik, kısaca daha rahat hareket edebilmek demektir. Esnek olmanın ilk şartı boy - kilo oranıdır. Örneğin boyu 1.80 olan bir kişinin en fazla 70 kilo olması gerekir.

Esneklik Nasıl Geliştirilir?

1- Elma Toplama Hareketi:

Elma toplama hareketi evde de kolayca yapılabilecek bir egzersizdir. Bu egzersizde parmaklarınızın ucunda yükselerek kollarınızı olabildiğince yukarı kaldırmalısınız. Daha sonra avuçlarınızı seri bir şekilde açıp kapatmalısınız. Bu esnada burnunuzdan aldığınız nefesi birkaç saniye tutup ağzınızdan vermeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu egzersiz günde 10 - 15 dakika yapıldığı takdirde, bir ay gibi kısa bir sürede esnek bir vücuda sahip olabilirsiniz.

2- Bacakları Kaldırma:

 Önce sağ bacak arkaya doğru kaldırılır ve ayağın üst kısmı sağ elle tutulur. Diğer ayağın üstünde mümkün olduğunca fazla kalınmalıdır. Daha sonra diğer bacağa geçilmelidir.

3- Bacakları Karna Çekme

Bacaklar öne doğru uzatılır. Yavaşça karna doğru çekilir. Üç - dört bekledikten sonra yine yavaş bir şekilde öne doğru uzatılır. Bu egzersiz yapılırken kollar yanda değil arkada olmalıdır.

4- Sırt Esnetme

 Diz çökülür ve kollar öne doğru uzatılır. Bu egzersizde amaç parmak uçlarını mümkün olduğunca ileriye uzatmaktır.

5- Arka Bacakları Esnetme Hareketi

Bu hareket mekiğe benzer. Mekik pozisyonu alınır. Daha sonra parmak uçlarıyla ayak parmaklarına doğru uzanılır. Bu esnada dik durulmalı ve çok fazla eğilmeden ayak parmaklarına dokunulmaya çalışılmalıdır.

İnsan Vücudunda Esneklik Nasıl Arttırılır?

Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.

Haberin Devamı

Saat 20.00'den sonra yemek yenmemeli ve haftada en az 3 -4 gün spor yapılmalıdır. Uyku düzeni de dolaylı olarak daha esnek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlar.

Esnek Olmanın Faydaları

1- Esneme hareketleri yapmadan koşmak ya da ağırlık kaldırmak kasların yırtılmasın neden olur. Bunun önüne geçmek için, en az 10 dakika boyunca önce ısınma sonra esneme hareketleri yapılmalıdır.

2- Esnek olmak, kamburluk başta olmak üzere birçok duruş bozukluğunu önler. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!