Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavi edilebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavi edilebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 21:48

Pek çok anne baba için çocuklarının yüksek ateş nedeni ile havale geçirmesi ya da epilepsi hastası olması nedeni ile endişe edilmesi gereken durumların da başında gelir. Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Epilepsi, beyinde meydana gelen anormal elektriksel boşalımlar sonucunda ortaya çıkan bayılma, bilinç değişikliği, boş bakma, kısa süreli dalma, yüzde, dişlerde kilitlenme, gözlerde kayma, kollarda ya da bacaklarda kasılma, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi çeşitli bulguların eşlik ettiği geçici bir durumdur.

Epilepsi Hastalığı Zamanla Tamamen Geçer mi?

Epilepsi, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, çok uzun süreli takip ve tedavi gerektiren, sürekli (kronik) bir hastalıktır. Doğru bir tedavi ile nöbetler hastaların çok büyük bir bölümünde kontrol altına alınır ve hasta kısa zaman içinde normal yaşantısına geri dönebilir. Bu nedenle, epilepsinin tedavi edilmesi nöbetlerin önlenmesi için çok önemlidir.

Epilepsi asıl antiepileptik ilaçlarla (AEİ), yani epilepsi nöbetlerini önleyen çeşitli ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilir. Bu ilaçların altında yatan nedeni de ortadan kaldırmaz. Sadece ilacı kullanıldıkları süre boyunca nöbet sıklığını azalttığı ya da ortadan kaldırdığı bilinir. Epilepsi tedavisine başlamadan önce, beklenen nöbetlerin doğal seyri, nöbet tipi ve tekrarlama riskinin belirlenmesi de her zaman çok önemlidir.

Haberin Devamı

İlaç tedavisine çok dirençli bir hastalık olan epilepsi ile yaşayan kişilerde, nöbet özelliklerinin uygun olması halinde hastanın her türlü durumunun ve etkilenen beyin alanına gerçekleştirilen cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi, beyin cerrahı (nöroşirürjiyen), ilaç tedavisi ise, bir nöroloji uzmanı (nörolog) tarafından uygulanır. Epilepsi hastalığı tamamen geçmese de büyük ölçüde kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Çocuk hastalarda yüzde 70-80 gibi çok yüksek bir oranda epilepsiden tamamen kurtulmak mümkündür.

Yetişkinlerde ve Çocuklarda Tedavi Edilebilir mi?

Epilepsi nöbetleri öncelikle anti-epileptik adı verilen çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. İlaçlar nöbetleri kısa zaman içinde baskılayarak tedavi eder. Hastalığın seyrine ve hastanın durumuna göre tedavi süresi ortalama olarak 2-4 yıldır. Ömür boyu ilaca cevap vermeyen dirençli hastalarda ise, VNS, epilepsi cerrahisi şeklinde diğer tedavi seçenekleri de kullanılabilir.

Haberin Devamı

Çocuk hastaların büyük bir kısmı ilaçlara çok kolay ve çok çabuk bir şekilde cevap verir. Aynı zamanda nöbetler kontrol kolaylıkla altına alınır. Tedaviye iyi yanıt veren ve başka herhangi bir nörolojik sorunu olmayan, en az 2 yıl nöbetsiz dönem geçiren çocuklar için iyileşme olduğu kabul edilir. Bunun sonucunda da ilaçlar azaltılarak zamanla kesilebilir. Epilepsi ilaçlarının aniden kontrolsüz bir şekilde kesilmesi, nöbetlerin tekrarlanmasına neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!