Epidermis nedir? Ne işe yarar? Epidermis fotosentez yapar mı? Bölünür mü?

Güncelleme Tarihi:

Epidermis nedir Ne işe yarar Epidermis fotosentez yapar mı Bölünür mü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 04:43

Epidermis hücre dokusuyla ilgili bir kavramdır. Epidermis hücresi derinin en dış alanında yer alır. Bu hücrenin görevi ise deriyi dış etkenlere karşı korumaktır. Hücre dokusuyla yakından ilgili olan Epidermis hücresi enfeksiyonlara karşı da bölgeyi koruma altına alır. Epidermis nedir, ne işe yarar, epidermis fotosentez yapar mı, bölünür mü ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi hücre odacık ismiyle de anılmaktadır. Hücre kavramı tüm canlıları ilgilendirmektedir. Bir canlının yapısal ve işlevsel özelliklerini gösteren en küçük birime hücre denmektedir. Hücre konusuna hakim olan bireyler mutlaka epidermis terimini de duymuştur. Hatta bazı hücreler bulundukları canlıda özelliklerinden dolayı olumsuzlukları engelleme gibi görevlere de sahiptir.

Epidermis Nedir?

Deri bir canlının dış yüzeyini örten sağlam bir tabakadır. İşte bu deriyi meydana getiren üç tabaka da vardır. Deriyi oluşturan bu üç tabakadan en dıştaki olan katmana epidermis denmektedir. Dermis ve hipodermis kavramları ise daha içteki tabakalara verilen isimlerdir. Epidermis tabakasının deriyi korumak adına görevi vardır. Bu görevlerden en önemlisi çevresel etkilerden kaynaklanabilecek enfeksiyonlara karşılık koruma bariyeri sağlamasıdır. Bu tabakanın bir diğer görevi de transepidermal sıvı kaybı yoluyla vücuttan atmosfere verilen su miktarını düzenlemesidir.

Haberin Devamı

Epidermis Ne İşe Yarar?

Canlıdaki deri tabakası birden fazla çok çeşitte katmandan oluşmaktadır. Bu katmanların her birine farklı farklı isimler verilirken her bir katmanın da derinin tamamını korumak adına başka sorumlulukları vardır. Epidermis de bir deri katmanı olarak bulunduğu yerde en dışta yer alır ve enfeksiyonlara karşı bölgeyi koruma işine yarar. Canlının vücudundan atmosfere su miktarı verilir. Bu su miktarının düzenli olması gerekir. Atmosfere su miktarı verilmesinin nedeni transepidermal sıvı kaybıdır. İşte epidermis buradaki su miktarını düzenleme işine de yaramaktadır.

Epidermis Fotosentez Yapar mı?

Epidermis hücreleri fotosentez yapamaz. Çünkü fotosentez işini epidermis hücreleri yerine bu hücrelerin farklılaşmasıyla meydana gelen stoma hücreleri yapar. Stoma kilit hücrelerinin sitoplazmalarında bol miktarda bulunur. Bu hücreler de zaten sahip oldukları kloroplast sayesinde fotosentez işini yapabilmektedir. Bilindiği gibi fotosentez organizmaların faaliyetlerine enerji sağlamak amacıyla ışık enerjisini daha sonra serbest bırakmak koşuluyla kimyasal enerjiye çevirme işlemidir. Stoma hücreleri ise açılıp kapanma özelliklerine sahiptir. Bitkideki terleme ve gaz değişimini stoma hücreleri takip eder. Stoma hücreleri epidermis hücrelerden farklıdır. İşte bu farklılığı da fotosentez yapabiliyor olmaları sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Epidermis Bölünür mü?

Burada kasıt edilen hücre bölünmesidir. Çünkü epidermis bir hücredir. Hücre bölünmesi demek tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların çoğalması demektir. Yani bu işlem sayesinde erkek ve dişi eşey hücreleri meydana gelir ve bu biyolojik bir olaydır. Genel anlamda bir hücrenin bölünmesi için ilgili hücrenin gerekli şartları sağlamasıyla mümkündür. Öncelikle hücre yeterli büyüklüğe erişmelidir. Epidermis hücre ise bu şartları sağladığı için bölünür. Epidermis hücre bölünerek yeni hücreler verir. Böylece korun tabakası sürekli yenilenmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!