Engelli aracını kimler ve kaç kişi kullanabilir? Engelli aracını başkası kullanırsa cezası nedir?

Güncelleme Tarihi:

Engelli aracını kimler ve kaç kişi kullanabilir Engelli aracını başkası kullanırsa cezası nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 16:00

Engelli aracını kimlerin kullanabileceği Kara Yolları Trafik Yönetmeliği tarafından açıklanır. Normal koşullarda engelli kişinin araç kullanmaya manisi yoksa kendisi tarafından kullanılması gerekir. Kişilerin %90 ve üzerinde engelleri varsa yalnızca 2. ve 3. dereceye kadar akrabalar tarafından kullanılabilir. Engelli aracını kaç kişinin kullanabileceği ve başkası tarafından kullanılmasının cezası nedir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Engelli aracı ÖTV istisnasından faydalanarak alınan araçtır. Bu araçların üzerine kayıtlı olan engelli birey tarafından kullanılması gerekir. Eğer kişinin engeli müsait değilse ve %90 üzerinde engeli varsa 2 ve 3. derece akrabaları tarafından da kullanılabilir.

ENGELLİ ARACINI KİMLER VE KAÇ KİŞİ KULLANABİLİR?

Engelliler adına alınmış olan araçları kimlerin kullanıp kullanamayacağı Kara Yolları Trafik Yönetmenliğinde belirlenmiştir. Engelliler adına alınan araçta yapılan donanım değişiklikleri aracın kullanıcılarını belirler. Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı kaldırılmıştır. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder.

H sınıfından sürücü belgesi olan ve araç kullanan kişilerin özen donanıma sahip olan araçlarını kendileri ya da benzer sakatlıktaki aynı belge sahipleri kullanabilir. H sınıfı yerine A ve B engelli sınıfı ehliyeti olan kişiler de araçları kullanabilir. Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir.

ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR?

Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Özel ve önemli durumlarda bile buna izin verilmez. Doğum, hastalık gibi durumlarda dahi engelli aracının ruhsatta ismi olmayan kişiler tarafından kullanılması cezaya tabiidir. Cezalar her sene değişiklik gösterebilir.

ENGELLİ ARAÇLARINI KAN BAĞI OLMAYANLAR KULLANABİLİR Mİ?

Engelliler adına alınmış olan araçların eğer engel %90 ve üzerindeyse kan bağı olmayan kişilerden seçilmesine izin verilir. Engelli bireyin yolculuğunu kolaylaştırmak için özel şoför tutulması ve aracı bu kişilerin kullanması da mümkündür. Yalnız bu durum sadece %90 ve üzerinde engeli olan kişiler için geçerlidir ve Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenmiştir.

Aracı kullanacak ve kan bağı olmayan kişilerin noter yolu ile gerçekleştirilen iş akdi sayesinde istihdam ettirilmesi ve özel şoför tayin edilmesi sağlanır. Engellilerin ÖTV indirimi uygulanacak araçları binek otomobil, motosiklet, kamyonet, ATV, arazi aracı, pick up ve panelvandır. ÖTV hesaplamasının yapılması için belirli hesaplama yöntemleri vardır. Araç tutarından ÖTV düşülür ve kalan tutardan da %3 oranında bir KDV indirimi yapılır. ÖTV ve KDV indirimi düşülerek bir fiyat ortaya çıkar ve engelliler bu fiyat üzerinden araç alımı gerçekleştirirler.

ENGELLİ ARACI ALMA ŞARTLARI VE GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Engelli aracı almanın bazı şartları bulunur. Bu şartları taşıyan engelli bireyler adına ÖTV ve KDV indirimi uygulanarak araç satın alınabilir. T.C vatandaşı olmak, 18 yaşını geçmiş olmak, 0 km araç almak, en çok 1.6 motor gücüne sahip araç almak ve tam teşekküllü bir sağlık raporuna sahip olmak gerekir. Bu şartları taşıyan engelli bireyler kendilerine ya da yakınları tarafından bu kişilerin adına araç satın alınabilir. İkinci el araçlarda engelli indirim bulunmadığından sıfır olması gerekir. Engelli aracı almak için gerekli belgeler:

Engelli raporu

ÖTV ödeme belgesi

Engelli derece belgesi

Haberin Devamı

Eğer kendi kullanacaksa H sınıfı ehliyet

Haberin Devamı

ÖTV ödeme belgesi için vergi dairesi ile iletişime geçmek gerekir. Diğer belgeler ise uzman hekimler tarafından engelli bireylere verilir.

 

 

BAKMADAN GEÇME!