Elveda parlak zihin

Güncelleme Tarihi:

Elveda parlak zihin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 22:47

Fenerbahçe’de motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden genç kuşak matematikçilerden İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır, son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da çarşamba günü 17.00 sularında Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki kurucusu olduğu Fırat Bayır Eğitim Danışmanlık Merkezi’nden motosikletiyle yola çıkan ve emniyet şeridinde seyir halindeyken taksiyle çarpıştıktan sonra yaşamını yitiren Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır (41) son yolculuğuna uğurlandı. Bayır için dün İstanbul Aydın Üniversitesi’nde veda töreni yapıldı. 

EVLENMEYİ DÜŞÜNÜYORDU
Babası emekli terzi, annesi ev hanımı olan Bayır’ın zorlu koşullarda okuduğu; lise ve üniversiteye giderken, öğrencilere matematik ve İngilizce dersleri verdiği; maddi destek sunduğu ailesine ev aldığı öğrenildi.Bayır, Oy ve Ötesi Platformu’nun önde gelen isimleri arasında yer alıyordu. Akademisyen arkadaşları Bayır’ın, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için burs arayışında olduğunu da söyledi. Bayır’ın kız kardeşi Esin Bayır onu, “Herkese yardım eder, öğrencilerinin başarılı olması için elinden geleni yapardı. 2 ay önce bir gün beni aramıştı ve ‘Kız arkadaşım var, evlenebilirim. Zaman yetmiyor, yapacak çok iş var’ demişti. Trafikte gideceği yere yetişmek için motor kullanırdı. Umutsuzluk hayatında yoktu” sözleriyle anlattı. 

NOBEL HAYALİ VARDI
Kuzeni Bora Bayır ise, “Profesörlük hayali vardı. Nobel’e aday olmak istiyordu. Çok zeki, başarılı, çalışkandı. Özgürlükleri savunurdu. Ülkesi için çalışan Atatürkçü bir insandı. Eğer yaşasaydı kendine çarpan taksiciyi affeder ve onunla arkadaş olurdu. Siyasetle ilgilenmeyi severdi, yeni fikirler üretmek isterdi” dedi.

CAHİT ARF BELGESELİ ÇEKTİ
YRD. Doç. Dr. Fırat Bayır, 1998’de ODTÜ Matematik Bölümü’nü bitirdi. 2006’da İstanbul Üniversitesi Sayısal Bilgiler Bölümü’nde ‘Yapay Sinir Ağları ve Finans Sektörüne Ait Bir Tahmin Uygulaması’ adındaki tezle yüksek lisansını, 2012’de de aynı bölümde ‘Kesme Problemine Sezgisel Bir Yaklaşım’ teziyle doktorasını tamamladı. Üniversite yıllarında ünlü matematikçi Cahit Arf için 57 dakikalık belgesel çekti, 188 sayfalık First Alexandrian School
Period isimli bir kitap yazdı.

GÖRGÜ TANIKLARI ARANIYOR
Emniyet şeridinde taksiyle çarpışarak yaşamını yitiren Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır’ın yakınları olaya şahitlik eden görgü tanıklarının arandığı bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!