El Cezeri neyi buldu ya da icat etti? El Cezeri buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

El Cezeri neyi buldu ya da icat etti El Cezeri buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 15:00

Türkiye'nin Şırnak İlinin Cizre ilçesinde dünyaya geldiği için El Cezeri olarak anılan Ebul İzz İsmail Er Rezzaz 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan önemli bir bilim adamı olmaktadır. Farklı alanlardaki buluşları ile günümüzdeki pek çok buluşa temel teşkil etmektedir. Fizik ve mekanik bilimleri ile ilgilenen Cezeri iyi bir mühendis olmaktadır. Peki, El Cezeri neyi buldu ya da icat etti? El Cezeri buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

El Cezeri mühendislik ve mekaniği geliştirerek farklı çalışma sistemine sahip olan pek çok alet tasarlamıştır. Sibernetik biliminin kurucusu olarak önemli bir yere sahip olmaktadır.

 El Cezeri Neyi Buldu Ya Da İcat Etti?

 El Cezeri Artuk beyliğinin medreselerinde yetişmiş bir bilim adamı olmaktadır. Fizikte geometriden yararlanarak mekanik icatlar yapan ilk kişi olarak bilinmektedir. Eseri Kitabul Hiyel de yaptığı çalışmaları anlatan 6 bölüm bulunmaktadır. Eserinde saatlerden, çeşitli alanlarda kullanılacak aletlerden, su pompalarından ve daha pek çok mekanik aletten bahsetmektedir. İslam aleminde mekanik ve robot alanda çalışmalar yapan ilk alim olarak kabul edilmektedir. Yazdığı eserler günümüze ulaşan El Cezeri'nin sibernetik alanındaki çalışmaları ünlü sanatçı Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olmuştur. İcatlarını Leonardo da Vinci'den önce yapmıştır. Sibernetik alanında ortaya koyduğu çalışmalarla döneminin en dehası olan bu bilim adamı Cizre de doğmuş ve orada da ölmüştür.

Haberin Devamı

 El Cezeri Buluşları ve Bilime Katkıları

 El Cezeri icatlarını kaleme aldığı eserini dönemin resmi dili olan Arapça ile kaleme almıştır. Eserlerinin kopyaları Topkapı Sarayı ve Avrupa müzelerinde sergilenmektedir. El Cezeri'nin icatlarını şu şeklide belirtmek mümkün olmaktadır:

 - Abdest Otomatı

 - Pompa Otomatı

 - Mey Dolum Otomatı

 - Fil Saati

 - Kandil Saati

 - Saz Çalan Robot

 - Masa Makinesi

 - Otomatik Çalışan Su Makinesi

 El Cezeri'nin Türkiye Diyarbakır ilinde yer alan Ulucami'de Güneş saati bulunmaktadır. Sibernetik alanının en yetkin ismi kabul edilen fizikçi, robot ve matriks ustası bilim insanı El Cezeri şifreli kilitler, otomatik çocuk oyuncakları, şifreli kasalar gibi eşyalarda icat etmiştir.

 

BAKMADAN GEÇME!